Tag

Tag: papież

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem papież.

Święty Pius V - odnowiciel Kościoła, ,,pogromca'' islamu

Kościół

Święty Pius V - odnowiciel Kościoła, ,,pogromca'' islamu

Antonio Ghislieri (znany także jako Aleksandrinus) urodził się 17 stycznia 1504 r. w Bosco Marengo, w Piemoncie (Włochy). Drogowskazem jego całego życia była najdoskonalsza pobożność chrześcijańska. Rodziców nie było stać na kształcenie syna. Dlatego Antonio zajmował się wypasem owiec.

Screenshot Youtube - Polonia Christiana

Kościół

Przyszłość Mszy trydenckiej zagrożona?!

List prefekta Kongregacji Nauki Wiary, kard. Luisa Ladarii, wywołuje obawy wśród tradycjonalistów o przyszłość nadzwyczajnej formy rytu rzymskiego, czyli Mszy trydenckiej. List z 7 marca jest skierowany do biskupów i zawiera ankietę, w której prosi się o ich opinię w sprawie Mszy łacińskiej. Biskupi mają wysłać swoje odpowiedzi do 31 lipca.

Fot. via Pixabay - mostafa_meraji

Kościół

Biskupi i kardynałowie piszą do papieża. Chcą ogłoszenia Maryi Duchową Matką Wszystkich Narodów

Dwóch kardynałów i sześciu biskupów podpisało list do papieża Franciszka, zwracając się z prośbą o dogmatyczne ogłoszenie Maryi „Duchową Matką Wszystkich Narodów”. Sygnatariusze listu reprezentują każdy kontynent. Podobną prośbę skierowano do ojca świętego w sierpniu 2019 roku. Tym razem podpisani zwracają uwagę na fakt, że z powodu koronawirusa „świat stoi w obliczu gwałtownie rozwijającej się większej katastrofy pod względem osobistym, społecznym, politycznym, gospodarczym i humanitarnym”.

Screenshot Youtube

Wiara

Papież do Polaków: Zawierzmy siebie Chrystusowi

Papież Franciszek zwrócił się szczególnie do tych grup, które miały być obecne podczas dzisiejszej audiencji. Wśród nich do studentów uniwersytetów z różnych krajów, uczestniczących obecnie wirtualnie w międzynarodowym spotkaniu UNIV 2020. Franciszek życzył im, aby Wielki Tydzień był okazją do umocnienia wiary w ukrzyżowanego i zmartwychwstałego Chrystusa.

Testament św. Jana Pawła II

Kościół

Testament św. Jana Pawła II

Wszystkooddaję w ręce Matki mojego Mistrza: totus Tuus. W tych samych rękach matczynych zostawiam wszystko i Wszystkich, z którymi związało mnie moje życie i moje powołanie. W tych Rękach zostawiam nade wszystko Kościół, a także mój Naród i całą ludzkość.

fot. Itto Ogami, lic. CC BY-SA 3.0 via Wikipedia, zdj. edyt.

Kościół

15 lat temu odszedł do Pana św. Jan Paweł II

Karol Józef Wojtyła urodził się 18 maja 1920 r. w Wadowicach, niewielkim miasteczku nieopodal Krakowa, jako drugi syn Emilii i Karola Wojtyłów. Został ochrzczony w kościele parafialnym 20 czerwca 1920 r. przez ks. Franciszka Żaka, kapelana wojskowego. Rodzice nadali imię Karolowi na cześć ostatniego cesarza Austrii, Karola Habsburga.

Fot. Benhur Arcayan, CC 0 / Pixabay - peter-gamal

Kościół

Dziś o 18:00 módlmy się razem z papieżem o ustanie pandemii!

Zapraszam do włączenia się poprzez transmisje medialne do modlitwy o ustanie pandemii koronawirusa, którą w piątek o godz. 18.00 poprowadzi papież Franciszek. Ojciec Święty udzieli błogosławieństwa „Urbi et Orbi” całemu światu. Można wtedy uzyskać odpust zupełny – powiedział rzecznik Konferencji Episkopatu Polski, ks. Paweł Rytel-Andrianik.