Nowenna przed uroczystością Niepokalanego Poczęcia NMP - DZIEŃ 5
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem maryja.
Jest taka jedna godzina w roku, gdy Niebo pochyla się tak nisko nad ziemią, że Bóg jest na wyciągnięcie ręki i Jego odwieczne skarby miłości. Jest taka jedna godzina w roku, gdy wszystko jest możliwe. Obietnica z nią związana jest naprawdę wielka! Oto Matka Najświętsza ogłasza, że przez sześćdziesiąt minut w roku Niebo staje nad nami otworem, że każdy, kto w tym czasie zamknie trzymany nad głową parasol niewiary, otrzyma od Boga to, co mu najbardziej potrzebne.
Archidiecezja Łódzka przygotowała wraz z Franciszkaninem Konwentualnym, o. Hubertem Burbą, rozważania na 9 dni nowenny przed Niepokalanym Poczęciem N.M.P. Wraz z Archidiecezją zapraszamy zatem do obejrzenia materiału przygotowanego na przypadający dzisiaj, trzeci dzień nowenny:
Ukazanie się Maryi w Hiszpanii (pierwsze w historii świata)
Archidiecezja Łódzka przygotowała wraz z Franciszkaninem Konwentualnym, o. Hubertem Burbą, rozważania na 9 dni nowenny przed Niepokalanym Poczęciem N.M.P. Wraz z Archidiecezją zapraszamy zatem do obejrzenia materiału przygotowanego na przypadający dzisiaj, drugi dzień nowenny:
Amerykańscy katolicy chcą poświęcić Kalifornię Niepokalanemu Sercu Maryi. Modlą się o zatrzymanie cywilizacji śmierci - eutanazji, aborcji. Proszą o kres przemocy, nadużyć seksualnych, narkomanii, alkoholizmowi i handlowi ludźmi. Błagają wreszcie o uchronienie od katastrof naturalnych.
Piotr Labouré i Ludwika z domu Gontard, rodzice św. Katarzyny, byli szczęśliwym małżeństwem żyjącym w Burgundii w miejscowości Fain-les Moutiers. Bóg pobłogosławił ich związek. Mieli jedenaścioro dzieci: 8 chłopców i 3 dziewczynki.
Jeśli naród polski poprawi się, będzie pocieszony, ocalony, wywyższony, za przykład dawany innym narodom. Szatan będzie z nim walczył na wszelki sposób, aby nie dopuścić do jego odrodzenia, ale ostateczne zwycięstwo będzie ze Mną. Nie dajcie się uwieść piekielnemu smokowi, ale dochowajcie wierności Bogu, ja was swym płaszczem okryję od śmiertelnych nieszczęść…
"Objawienie miało miejsce na łące, pod ogromnym drzewem baniana (czyli fikusa bengalskiego), pod którym uciekinierzy schronili się i modlili. Maryja pojawiła się w tym miejscu kilka razy."
W dawnych czasach istniał wśród Żydów zwyczaj religijny, polegający na tym, że dzieci - nawet jeszcze nie narodzone - ofiarowywano służbie Bożej. Dziecko, zanim ukończyło piąty rok życia, zabierano do świątyni w Jerozolimie i oddawano kapłanowi, który ofiarowywał je Panu. Zdarzało się czasem, że dziecko pozostawało dłużej w świątyni, wychowywało się, uczyło służby dla sanktuarium, pomagało wykonywać szaty liturgiczne i asystowało podczas nabożeństw.
Maryja była poddana swemu mężowi zgodnie z kulturą tamtego czasu. Nigdy nie mówiła Józefowi: ja jestem matką Boga, a ty jego pracownikiem.
Autentyczna i zdrowa relacja chrześcijanina z Maryją jako Matką, a zarazem poteżną Królową czyni go wielkim wojownikiem w tej wielkiej bitwie, której częścią jesteśmy w obecnych czasach, bitwie w której Ona nas potrzebuje do walki o zbawienie dusz. Ks. Piotr Glas wyjaśnia na podstawie dzieła św Ludwika Marii Grinion de Monfort w jaki sposób Maryja gromadzi swoich wybranych i przygotowuje ich do tej walki z siłami ciemności. Przypomina także, na podstawie tego dzieła, jak odróżnić prawdziwych i autentycznych czcicieli Boga od obłudy i fałszu, jaki dziś dotyka wielu z nas. Ks. Piotr przywołuje słowa Matki, która już nie milczy, jak w pierwotnym Kościele, ale krzyczy do swoich dzieci: "Powróćcie do mojego Syna, zmieńcie swoje życie. Czas się wypełnia, Moje Niepokalane Serce jest otwarte dla każdego". Czy usłyszymy naszą Matkę?
W Niepokalanowie od 29 listopada do 7 grudnia po raz drugi będziemy obchodzić Nowennę przed Niepokalanym Poczęciem NMP według św. Faustyny Kowalskiej, to znaczy: 1000 Zdrowaś Maryjo dziennie.
Znany jest powszechnie Medalik „Cudownym” zwany. Pochodzenie jego sięga roku 1830, a szczęśliwą duszą, której Najświętsza Maryja Panna Niepokala na go objawiła, to – Katarzyna Labouré [3], podówczas nowicjuszka Sióstr Mi- łosierdzia w Paryżu przy ulicy „du Bac”.