Tag

Tag: maryja

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem maryja.

Niesamowita historia cudownej ikony z Tuluzy!

Kościół

Niesamowita historia cudownej ikony z Tuluzy!

Historia Ikony z Tuluzy rozpoczęła się w 1983 r., gdy Paul de Soos ustawił w swoim mieszkaniu reprodukcję znanej ikony Matki Boskiej Bramy Niebios, która po grecku nosi nazwę Portaissa, czyli Odźwierna - Ta, która stoi u bram Nieba.

Cud różańcowy w Austrii

Kościół

Cud różańcowy w Austrii

Gdy zły duch zaczyna ogarniać świat, gdy nawet modlitwa zdaje się już nieskuteczna, trzeba nam przypomnieć sobie słowa Jezusa: „Ten rodzaj duchów wypędza się tylko modlitwą i postem” (Mt 17,21). W takich chwilach nasze modły zanoszone do Boga muszą zostać oczyszczone przez wielką pokutę. A wówczas to, co niemożliwe u ludzi, okazuje się rzeczą łatwą u Boga.

Zwiastowanie. Początek nowej ery w dziejach ludzkości

Kościół

Zwiastowanie. Początek nowej ery w dziejach ludzkości

Uroczystość Zwiastowania Pańskiego, dawniej nazywana świętem Zwiastowania N.M.P. obchodzona dorocznie 25 marca, przypomina nam o tym wielkim zdarzeniu, od którego rozpoczęła się nowa era w dziejach ludzkości. Archanioł Gabriel przyszedł do Maryi, niewiasty z Nazaretu, by zwiastować Jej, że to na Niej spełnią się obietnice proroków, a Jej Syn, którego pocznie w cudowny i dziewiczy sposób za sprawą Ducha Świętego, będzie Synem samego Boga. Fakt, że uroczystość ta przypada często w trakcie Wielkiego Postu uzmysławia nam, że tajemnica Wcielenia jest nierozerwalnie związana z tajemnicą śmierci i zmartwychwstania Chrystusa.

screenshot Youtube - RCS TV

Wiara

O. Piotr Idziak: Świat nienawidzi światła, chce ciemności. Idźmy z Maryją drogą światła i prawdy

Świat nienawidzi światła, chce ciemności. Duch tego świata wmawia ludziom, że ciemność jest światłem. To kłamstwo demaskuje Chrystus. Żyjąc z ciemnościach, trzeba umieć wybierać światło, które pochodzi od Boga. Z pomocą przychodzi nam Matka nasza, Królowa Nieba - przypomina o. Piotr Idziak w czwartej nauce, wygłoszonej w kościele pw. Maryi Królowej w Poznaniu 9 marca 2019 r.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Odmów dziś Akt Poświęcenia się dla Niepokalanej!

O Niepokalana, nieba i ziemi Królowo,Ucieczko grzesznych i Matko nasza najmiłościwsza,Ty, której Bóg cały porządek miłosierdzia powierzyć raczył,ja, niegodny grzesznik, rzucam się do stóp Twoich kornie błagając, abyś mnie całegoi zupełnie za rzecz i własność swoją przyjąć raczyłai uczyniła ze mną wraz ze wszystkimi władzami mej duszy i ciała i z całym mym życiem, śmiercią i wiecznością, cokolwiek Ci się podoba.Użyj także, jeżeli zechcesz, mnie całego, bez żadnego zastrzeżenia,do dokonania tego, co o Tobie powiedziano:"Ona zetrze głowę twoją", jako też:"Wszystkie herezje samaś zniszczyła na całym świecie",abym w Twoich niepokalanych i najmiłościwszych rękachstał się użytecznym narzędziem do zaszczepieniai jak najsilniejszego wzrostu Twej chwaływ tylu zbłąkanych i obojętnych duszach,a w ten sposób do jak największego rozszerzeniabłogiego królestwa Najświętszego Serca Jezusowego.Albowiem gdzie Ty wejdziesz, tam łaskę nawrócenia i uświęcenia wypraszasz,przez Twoje bowiem ręce wszelkie łask