Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Fot. via Flickr, CC 0

Kościół

Papież Franciszek: Brak trzeźwości niszczy!

Trzeźwość jest jednym z fundamentalnych warunków szczęśliwego życia człowieka. Jej brak niszczy więź z Bogiem, z Kościołem, niszczy osobę, rodziny, relacje międzyludzkie – podkreśla papież Franciszek w przesłaniu do uczestników Narodowego Kongresu Trzeźwości, który odbywa się na UKSW w Warszawie.

Fot. Pixabay, CC0

Kościół

O. Dorobczyński: To szatan chce nas pogrążyć!

„Co byś zrobił, gdybyś się dowiedział, że Twój ziomek współpracuje z okupantem? I to jawnie. Co miesiąc zbiera kasę od Ciebie i Twoich Bliskich, by przekazać ją okupantowi. Co więcej: okupant płaci mu za to marny grosz, więc Twój ziomek podwyższa Wam kwotę. Część daje okupantowi, a część zostawia sobie. Wiesz o tym. Wszyscy wiedzą. Ale nic nie możecie zrobić, bo gościu pójdzie do okupanta, naskarży i macie przerąbane. Facet jest taki, że aż śliny na niego szkoda, by go opluć.” - zaczyna swój wpis na facebooku ojciec Lech Dorobczyński OFM.

Screenshot YouTube

Trzymać PO z dala od władzy! Chcą związków partnerskich

„Mogę ze swojej strony powiedzieć, jako konserwatywny liberał, że oczywiście będę dążył do tego, żebyśmy to jak najszybciej – po przejęciu władzy – przeprowadzili z myślą też o wielu, wielu związkach partnerskich heteroseksualnych” - mówił dziś w TOK FM Rafał Grupiński, poseł PO.

fot. youtube

Kościół

Benedykt XVI: Poddać się woli Chrystusa

,,Prawdziwym programem moich rządów jest nie postępować według własnej woli ani nie realizować swoich idei, ale wsłuchiwać się wraz z całym Kościołem w słowo i wolę Chrystusa, poddawać się Jego przewodnictwu, tak aby to On sam prowadził Kościół w tej godzinie naszej historii'' - mówił o programie swoich rządów Benedykt XVI 24 IV 2005, podczas inaugurującej jego pontyfikat Mszy świętej.

Fot. Qfamily via Flickr, CC BY 2.0

Kościół

Dlaczego Maryja płacze? Objawienie Maryjne w La Salette

Zobaczono ją na górze Planeau, na wysokości 1800 metrów w Alpach francuskich. W sobotę, 19 września 1846 r. dwoje dzieci pochodzące z miejscowości Corps: jedenastoletni Maksymin Giraud i prawie piętnastoletnia Melania Calvat, pilnowało tam swoich krów. Dzieciom w blasku ukazała się siedząca kobieta z łokciami opartymi na kolanach i z twarzą ukrytą w dłoniach. Zjawa powiedziała do nich w języku francuskim: "Zbliżcie się, moje dzieci, nie bójcie się, jestem tu po to, by wam opowiedzieć wielką nowinę".

Benedykt XVI, fot. Giuseppe Ruggirello, lic. CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons (zdj. edytowane)

Kościół

Benedykt XVI o prawdziwej odnowie Kościoła

Czy jesteśmy [kapłani - red.] uświęceni w rzeczywistości naszego życia? Czy jesteśmy ludźmi, którzy działają, wychodząc od Boga i w jedności z Jezusem Chrystusem? Z tym pytaniem staje przed nami Pan, a my stajemy przed Nim.