Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Fot. Pixabay, CC0

Tylko u nas

Nie spotkałem szczęśliwego homoseksualisty

Moja matka, która jest bardzo wierzącą osobą, usłyszała, że jest pewien zakonnik, który zna się dobrze na problemach homoseksualizmu. Długo mi o tym opowiadała i w końcu wymogła na mnie, bym spotkał się z tym augustianinem. Do spotkania doszło w Wurzburgu. Okazało się, że zakonnik też jest homoseksualistą. Powiedział mi, że życie jako homoseksualista jest zgodne z wiarą. Według niego, powinienem znaleźć sobie mężczyznę i spędzić z nim życie. Z matką radził mi zerwać kontakty. Po tym spotkaniu wszedłem na całego w środowisko homoseksualistów.

Św. Pius X: Krótkie dzieje Kościoła - PRZECZYTAJ

Kościół

Św. Pius X: Krótkie dzieje Kościoła - PRZECZYTAJ

Historia Kościoła katolickiego pochwalona i zalecana przez samego papieża... I to papieża świętego, wielkiego Piusa X. Prezentujemy trzecią część tekstu ,,Krótka historia Religii'', mówiący tym razem o dziejach Kościoła świętego po śmierci krzyżowej i Zmartwychwstaniu naszego Pana, Jezusa Chrystusa.

Zdj. Giuseppe Ruggirello, lic. CC BY SA 3.0, Wikimedia Commons

Benedykt XVI wskazuje największego wroga Kościoła

Przegląd ujęcia przez Ratzingera tematów religii i kultury, tolerancji i wolności oraz prawdy i sumienia, ujawnia, że główny przedmiot jego troski stanowi w rzeczywistości relatywizm. Temat ten stał się nicią przewodnią homilii wygłoszonej przez niego do kardynałów Kościoła rzymskiego zgromadzonych na konklawe mającym wybrać następcę papieża Jana Pawła II.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Radykalny wybór świętego Andrzeja

Kościoły wschodnie nazywają świętego Andrzeja „pierwszym powołanym”. Na kartach Ewangelii św. Jana jest scena, w której Andrzej, z jeszcze jednym uczniem, opuszczają swojego mistrza Jana Chrzciciela, żeby pójść za tym, którego Chrzciciel nazwie „Barankiem Bożym”. To Andrzej powie swojemu bratu Szymonowi: „Znaleźliśmy Mesjasza”. Od tej chwili to on stanie się jedną z pierwszoplanowych postaci Ewangelii, a Andrzej usunie się w cień, tak jakby jego głównym zadaniem było właśnie przyprowadzenie brata do Jezusa.

Fot. Pixabay, CC0

Kościół

O. Jacek Salij OP: Dlaczego dziś tak mało cudów?

Dzisiaj cudy praktycznie się nie zdarzają. Odnoszę wrażenie, że wielu współczesnych katolików cudy żenują. Chętnie uznaliby wiarę w cudy za pozostałość prymitywnego pojmowania świata. Powstrzymuje ich tylko to, że sam Chrystus czynił cudy. Ja sam mam dwa pytania: 1) Obraz Boga, który nie zagrzmiał swoją potęgą wobec nieprawości i zbrodni Oświęcimia, a który ingeruje w sytuacjach dużo mniej poważnych, mnie nie tylko nie przekonuje, ale odstręcza. W tym obrazie nie ma żadnej głębi, takie wyobrażenia o Bogu budzą moje zażenowanie. 2) Być może dzisiaj jakieś cudy nawet się i zdarzają, ale jeśli nawet — to bardzo rzadko. Dawniej cudów było bez porównania więcej. Dlaczego? Najbardziej narzucająca się hipoteza: cudy są wytworem braku krytycyzmu, a więc zjawiskiem raczej subiektywnym.

fot: Youtube

Tylko u nas

Ks. Marek Łuczak dla Frondy: Czy Kościół może 'aresztować' bp. Pieronka?

Tomasz Wandas, Fronda.pl: Księże profesorze, co sądzi ksiądz o śp. Piotrze S., który popełnił samobójstwo w ramach protestu przeciwko obecnej władzy? Czyn ten pochwalił biskup Pieronek i ksiądz Boniecki. Jak to jest, że biskup i kałan publicznie, nawet jeśli wyrażają swoje poglądy, to mimo wszystko wyrażają naukę sprzeczną z nauczaniem Kościoła? Co więcej robią to oficjalnie i można powiedzieć, że jak dotąd bezkarnie.

O. Jacek Salij: 'Diabolos' znaczy 'rozdzielać'...

O. Jacek Salij: 'Diabolos' znaczy 'rozdzielać'...

- Dlaczego Kościół katolicki tak wielkie znaczenie przywiązuje do prawdy? Czy nie powinien przychylić się do zdania tych, którzy twierdzą, że prawda należy do dziedziny ortodoksji, podczas gdy najważniejsza jest ortopraktyka. Innymi słowy: nie jest ważne w co kto wierzy, ale co kto robi.