Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Fot. shutterstock

Rodzina

Małżonkowie, nie uchylajcie się od współżycia!

Szukając odpowiedzi na pytanie o najlepszy czas zbliżenia małżonków, dotąd nie mówiliśmy o sytuacji, gdy nie ma zgody w tej kwestii między mężem i żoną. A przecież dzieje się tak wcale nierzadko - jedno z małżonków pragnie współżycia, a drugie się na nie nie zgadza, bądź tez zgadza się niechętnie, po dłuższych namowach, dla świętego spokoju. Akt seksualny ma mieć miejsce, gdy pragną tego sami małżonkowie - powiedzieliśmy. Co jednak zrobić, gdy o zbliżeniu myśli tylko jedno z małżonków, drugie zaś ma w tej kwestii zdanie całkowicie odmienne?

Fot. Youtube

Kościół

Prymas Polski pięknie o miłosierdziu i nauce JP II

Prymas Polski, arcybiskup Wojciech Polak, wezwał do uczynków miłosierdzia.W radiowo-telewizyjnym orędziu na przypadający jutro XVI Dzień Papieski prymas przypomniał, że będzie on obchodzony w jubileuszowym Roku Miłosierdzia, w którym odbyły się też Światowe Dni Młodzieży w Krakowie. Były one okazją, jak powiedział arcybiskup Polak, abyśmy sami byli miłosierni jak Ojciec. Tegoroczny Dzień Papieski ma więc przypomnieć nam przesłanie świętego Jana Pawła II o Bożym Miłosierdziu.

Fot. Wikipedia / Torange.biz

Kościół

Dominikańska inwazja na Ukrainę

Polski Kościół słynie z tego, że jest jednym z najsilniejszych na świecie. Nic więc dziwnego, że polscy zakonnicy, w tym wypadku dominikanie, udają się wszędzie, także na Ukrainę, która de facto uczestniczy przecież w wojnie!

Fot. Pixabay

Caritas: Polskie rodziny pomogą syryjskim. Zgodnie z tym, o czym mówił w Krakowie papież Franciszek

Każdy może pomóc konkretnej rodzinie syryjskiej, poszkodowanej w wyniku trwającego kilka lat konfliktu zbrojnego. Program "Rodzina Rodzinie" ma polegać na objęciu wsparciem rodzin w Syrii przez osoby, rodziny, wspólnoty czy zgromadzenia zakonne w Polsce. Jak deklarują organizatorzy program jest odpowiedzią na wezwanie papieża Franciszka, który powiedział: „Uchodźcy to nie liczby, tylko osoby, które mają twarze, imiona i historie życia i odpowiednio do tego należy ich traktować”.

Fot. Flickr

Kościół

Co Biblia mówi nam o zabijaniu nienarodzonych? Prawda jest bezlitosna

W wielu miejscach Pisma Świętego można znaleźć teksty odnoszące się do życia dzieci nienarodzonych. Autorzy natchnieni nie zajmowali się zagadnieniem animacji dziecka poczętego, ale poprzez konkretny opis wskazywali na fakt istnienia życia ludzkiego w stadium embrionalnym: „A gdy walczyły z sobą dzieci w jej łonie, pomyślała: «Jeśli tak bywa, to czemu mnie się to przytrafia?» [...]Kiedy nadszedł czas porodu, okazało się, że w łonie jej były bliźnięta. I wyszedł pierwszy syn czerwony, cały pokryty owłosieniem, jakby płaszczem; nazwano go więc Ezaw. Zaraz potem ukazał się brat jego, trzymający Ezawa za piętę; dano mu przeto imię Jakub” (Rdz 25, 24-26); „[...] Głowy mojej nie dotknęła nigdy brzytwa, albowiem od łona matki jestem Bożym nazirejczykiem” (Sdz 16, 17); „Zanim ukształtowałem cię w łonie matki, znałem cię, nim przyszedłeś na świat, poświęciłem cię, prorokiem dla narodów ustanowiłem cię” (Jr 1, 5); „Powołał Mnie Pan już z łona mej matki, od jej wnętrzności wspomniał moje imię” (I

Fot. Flickr

Biały protest - módlmy się w intencji nienarodzonych!

Biały protest, o którym informacje w serwisach społecznościowych oznaczane są hasztagiem #bialyprotest, jest odpowiedzią osób sprzeciwiających się mordowaniu nienarodzonych, bezbronnych dzieci. Opowiadający się za obroną życia Polacy organizują się dzisiaj, między innymi w kościołach.

Fot. Pixabay, pexels

Weź udział w proteście! Ubierz się na biało i chwyć różaniec!

Na dziś zapowiedziany jest ogólnopolski strajk kobiet. Społeczna inicjatywa, zwana także "czarnym poniedziałkiem" jest organizowana za pośrednictwem mediów społecznościowych, w proteście przeciwko ewentualnemu zaostrzeniu ustawy aborcyjnej. Chodzi o obywatelski projekt ustawy, całkowicie zabraniającej przerywania ciąży, który posłowie skierowali niedawno pod obrady komisji sejmowych.