Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Jak ze swoim Aniołem Stróżem zaprzyjaźnił się o. Pio?

Wiara

Jak ze swoim Aniołem Stróżem zaprzyjaźnił się o. Pio?

O pasjonującym świecie aniołów z ks. Piotrem Prusakiewiczem, michalitą, redaktorem naczelnym dwumiesięcznika o aniołach i życiu duchowym „Któż jak Bóg” i kwartalnika „The Angels messengers from a loving God”, rekolekcjonistą, moderatorem Rycerstwa św. Michała Archanioła, rozmawiali Joanna Piestrak i Andrzej Iwański z "Głos ojca Pio"

Fot. gov.pl / screenshot YouTube

Kościół

Prymas Polak: nie możemy się zgodzić na to, by ludzie umierali na naszych oczach

Prymas Polski abp Wojciech Polak powiedział, że „dotknęły” go słowa wypowiedziane przez prominentnego polityka KO Sławomira Nitrasa, który podczas partyjnej imprezy mówił o polskich katolikach: „Musimy was opiłować z pewnych przywilejów, bo jeżeli nie, to znowu podniesiecie głowę”. „Czy chodzi o to, by ludzie wierzący chodzili ze spuszczoną głową i byli drugą kategorią obywateli?” – pytał prymas i dodał: „W naszej ojczyźnie nie możemy się na takie myślenie zgodzić”.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Święty Hieronimie, módl się za nami!

Hieronim urodził się ok. 345 r. w Strydonie (prawdopodobnie na terenie dzisiejszej Chorwacji). Był synem zamożnych ludzi pochodzenia rzymskiego, katolików. Studiował w Rzymie pod kierunkiem mistrzów łaciny i retoryki, m.in. Donata. Tam - w wieku młodzieńczym, zgodnie z ówczesnym zwyczajem - przyjął chrzest między 358 a 364 r. z rąk papieża św. Liberiusza. Wówczas postanowił porzucić światowe życie i zająć się zagadnieniami religijnymi. Udał się następnie do Trewiru, ówczesnej stolicy cesarstwa, gdzie na życzenie rodziców miał rozpocząć karierę urzędniczą; prawdopodobnie jednak podjął tam studia teologiczne. Z Galii powrócił do Włoch. W tym czasie jego siostra wstąpiła do klasztoru. Także i sam Hieronim został w Akwilei mnichem i ok. 373 r. wyjechał na Wschód, by w Jerozolimie pracować naukowo i poddać się rygorystycznemu życiu. Poprzez Azję Mniejszą wyruszył do Ziemi Świętej, ale wyczerpany trudami podróży zatrzymał się w Antiochii. Znalazł się o krok od śmierci. Po wyzdrowieniu zaczął

Fot. Carulmare via Flickr, CC BY 2.0

Wiara

Znaczenie potężnej modlitwy do św. Michała Archanioła

Święty Michale Archaniele! Wspomagaj nas w walce, a przeciw zasadzkom i niegodziwości złego ducha bądź naszą obroną. Oby go Bóg pogromić raczył, pokornie o to prosimy, a Ty, Wodzu niebieskich zastępów, szatana i inne duchy złe, które na zgubę dusz ludzkich po tym świecie krążą, mocą Bożą strąć do piekła. Amen.

Fot: Episkopat via Flickr CC 2.0 / Bonio, via Wikipedia CC 3.0

Kościół

Abp Gądecki: Bp Janiak nie podlega już ludzkiemu osądowi

„Zmarły bp Edward nie podlega już ludzkiemu osądowi. Podlega on już tylko trybunałowi Miłosiernego Boga” – powiedział podczas swej homilii abp Stanisław Gądecki, który wtorkowym popołudniem przewodniczył w katedrze św. Mikołaja w Kaliszu Mszy św. żałobnej w intencji śp. Edwarda Janiaka, kaliskiego biskupa seniora. „Wprawdzie sprawa zaniedbań rzuciła cień na jego życie, ale przecież nie przekreśliła ona tego dobra, jakie wniósł on w życie archidiecezji wrocławskiej i diecezji kaliskiej. Nie znamy jego najgłębszych motywacji ani tajemnic jego sumienia” – zauważył przewodniczący Episkopatu Polski, podczas głoszonej przez siebie homilii.

Św. s. Faustyna o Archaniele Michale: Widziałam tego Wodza przy sobie!

Wiara

Św. s. Faustyna o Archaniele Michale: Widziałam tego Wodza przy sobie!

"Choć nie zawsze potrafimy teologicznie wyjaśnić definicję o Aniołach, instynktownie wyczuwamy potrzebę ich obecności w naszym życiu. Jedną z pierwszych modlitw, jakiej uczą rodzice swoje dzieci, jest najczęściej modlitwa do Anioła Stróża. Warto do niej często wracać. To nie jest modlitwa tylko dla dzieci. Przeciwnie, uczy nas postawy dziecięctwa przed Bogiem."

Fot. EamonnPKeane via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Wiara

Święci archaniołowie, módlcie się za nami!

Aniołowie są istotami ze swej natury różnymi od ludzi. Należą do stworzeń, są nam bliscy, dlatego Kościół obchodzi ich święto. Do ostatniej reformy kalendarza kościelnego (z 14 lutego 1969 r.) istniały trzy odrębne święta: św. Michała czczono 29 września, św. Gabriela - 24 marca, a św. Rafała - 24 października. Obecnie wszyscy trzej archaniołowie są czczeni wspólnie.

Fot. diecezja wloclawek

Kościół

Kard. Burke wraca do zdrowia po covid-19 i wzywa do modlitwy za Kościół pełen zamętu i błędów

„Nasz Pan zachował mnie przy życiu ze względu na pewne dzieło, które z Jego woli mam wykonać z pomocą Jego łaski, z miłości do Niego i do Jego Mistycznego Ciała, Kościoła. Jestem zdeterminowany, aby wykorzystać obecny czas rehabilitacji w możliwie najlepszy sposób, aby przygotować się do realizacji Jego dzieła” – napisał w specjalnym liście do wiernych, dziękując im za modlitwę, amerykański kardynał Raymond Leo Burke.