Tag

Tag: Franciszek

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Franciszek.

Papież Franciszek (fot. Getty/Wikipedia)

Kościół

"To ja, papież Franciszek"

Wokół nas krąży wiele różnych informacji na temat papieża Franciszka, który cieszy się wielką popularnością nie tylko wśród katolików, ale również jest on lubiany przez inne środowiska, także dalekie Kościołowi katolickiemu. Książka Grzegorza Polaka pod tytułem: "To ja, papież Franciszek.

Papież Franciszek (fot. Gaudiumpress/Wikipedia)

Kościół

Franciszek do osób konsekrowanych: Mimo przeżywanych trudności, z entuzjazmem i nadzieją nieście Ewangelię światu

Na progu Roku Życia Konsekrowanego Papież skierował list do wszystkich zakonnic i zakonników. Rozpoczynające się pojutrze 30 listopada obchody potrwają do 2 lutego roku 2016, a więc ponad 14 miesięcy. „Po wysłuchaniu Kongregacji ds. Instytutów Życia Konsekrowanego i Stowarzyszeń Życia Apostolskiego – pisze Papież – wskazałem jako cele tego Roku te same, które św. Jan Paweł II zaproponował [osobom konsekrowanym] na początku trzeciego tysiąclecia. Podjął on w pewnym sensie to, co wskazał już w adhortacji Vita consecrata: «Powinniście nie tylko wspominać i opowiadać swoją chwalebną przeszłość, ale także budować nową, wielką historię! Wpatrujcie się w przyszłość, ku której kieruje was Duch, aby znów dokonać z wami wielkich dzieł».Idąc za wskazaniami swego poprzednika, Franciszek zachęca osoby konsekrowane, by spoglądały w przeszłość z wdzięcznością, zachowując swój charyzmat, a nie zamykając przy tym oczu na popełnione wobec niego niekonsekwencje. Zakonnicy winni żyć na co dzień Ewangelią,

Błękitny Meczet Sułtana Ahmeda w Stambule (fot. sxc hu)

Franciszek modlił się w Błękitnym Meczecie u boku Wielkiego Muftiego

Podczas drugiego dnia podróży do Turcji, papież Franciszek odwiedził słynny stambulski Błękitny Meczet Sułtana Ahmeda. Papież najpierw zwiedził budowlę, a następnie modlił się przez dwie minuty w milczeniu, ze złożonymi rękami, opuszczoną głową i zamkniętymi oczami. Obok niego muzułmańską modlitwę wznosił do Boga Wielki Mufti.

Papież Franciszek (fot. Getty/Flickr)

Kościół

Kolejny dzień pielgrzymki papieża Franciszka

Papież rozpocznie go od odwiedzin muzeum Hagia Sophia, czyli dawnej świątyni chrześcijańskiej oraz tzw. Błękitnego Meczetu. Kulminacyjnym punktem dnia będzie Msza Święta z homilią Ojca Świętego w katolickiej katedrze Świętego Ducha. Popołudniu Papież spotka się z ekumenicznym patriarchą Konstantynopola Bartłomiejem I.

Papież Franciszek (fot. Casa Rosada, Wikipedia)

Franciszek bronił chrześcijan w Turcji

Ojciec Święty Franciszek zjawił się dziś w Turcji. Swoje pierwsze przemówienie wygłosił spotykając się z prezydentem tego kraju, Recepem Tajjipem Erdoganem. Mówił w nim o trudnościach chrześcijan tego kraju – a te są niemałe. Przykładowo Kościół katolicki nie ma w ogóle osobowości prawnej, a zwierzchnik prawosławnych, Bartłomiej, nie może być nazywany Patriarchą Ekumenicznym.

fot. Getty Image

Kościół

Spotkaj się z Papieżem Franciszkiem!

Kalendarz nabożeństw papieskich w grudniu i styczniu opublikowało właśnie Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej. Okazuje się, że do osobistego spotkania z papieżem na przełomie roku nie brakuje.

W PE wolno mówić o zabijaniu dzieci przed urodzeniem (fot. archiwum)

W Parlamencie Europejskim wolno mówić o zabijaniu dzieci przed urodzeniem

Ojciec Święty Franciszek został zaproszony do Strasburga i wygłosił przemówienie w Parlamencie Europejskim. Papież przypominał o chrześcijańskiej tożsamości Europy i wskazywał, że jedność Europy należy budować na fundamencie godności osoby, a nie na ekonomii i biurokratycznych przepisach, które sprowadzają człowieka do roli trybika w maszynie.

Papież Franciszek (fot. Flickr)

Kościół

Papież: nie jestem socjaldemokratą

„Ja głosiłem jedynie społeczne nauczanie Kościoła, które pochodzi z Ewangelii i chrześcijańskiej tradycji” – powiedział papież Franciszek na konferencji prasowej w samolocie, w którym wracał ze Strasburga do Rzymu.