Tag

Tag: Franciszek

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Franciszek.

Mural z papieżem (fot. Vatican Communication/Twitter)

Kościół

Papież supermen?

Na oficjalnym watykańskim profilu na Twitterze kilka dni temu pojawiło się interesujące zdjęcie. To fotografia muralu znalezionego na jednej z ulic w Rzymie. Rysunek przedstawia... Franciszka stylizowanego na supermana. „Dzielimy się z Wami graffiti znalezionym na jednej z rzymskich ulic w pobliżu Watykanu” - czytamy na profilu Vatican Communication.

Abp Józef Michalik (fot. Wikipedia)

Kościół

Abp Michalik: Trzeba zacząć od nawrócenia

„Myślę, że Ojciec Święty się uśmiechnie, tak jak i my się uśmiechamy, słysząc takie opinie, w których próbuje się przeciwstawiać Papieża biskupom w Polsce. Przekonywanie, że pasterze Kościoła nie rozumieją i nie akceptują papieskiego nauczania, to zupełnie nietrafiony zarzut, który, niestety, funkcjonuje w laickich mediach” – mówi w rozmowie z „Naszym Dziennikiem” abp Józef Michalik. Metropolita przemyski ostrzega, że bez znajomości nauczania papieskiego i bez zaangażowania w życie Kościoła łatwo ulec medialnej manipulacji.

Bp Wiesław Mering (fot. archiwum)

Kościół

Polscy biskupi: Papież dobrze zna realia naszego Kościoła

Spotkanie pierwszej grupy biskupów z Papieżem oraz odwiedziny w kongregacjach Kurii Rzymskiej – tak przebiegł pierwszy dzień wizyty polskich biskupów ad limina Apostolorum. Hierarchowie podkreślają, że Ojciec Święty jest doskonale zaznajomiony z realiami Kościoła w Polsce. Wskazują także na prosty i bardzo ojcowski w swym charakterze przebieg spotkania z Franciszkiem. Trwało ono 40 minut dłużej niż pierwotnie planowano i Papież spóźnił się przez to na audiencję dla Drogi Neokatechumenalnej. „Jego pierwsze słowa były bardzo poruszające: «Macie szczególną łaskę pracować w tym narodzie o głębokiej wierze, to jest szczególna łaska, jaka was dotyka, być pasterzami takiego ludu, takiego narodu». To były pierwsze słowa, które sprawiły, że poczuliśmy się jak bracia biskupi przyjeżdżający do Biskupa Rzymu by rozmawiać o Kościele” – podkreśla abp Marek Jędraszewski. Z kolei bp Wiesław Mering wskazuje, że na nim ogromne wrażenie zrobiła otwartość i serdeczność, z jaką Papież przyjął biskupów, i f

Papież Franciszek (fot. Gaudiumpress/Wikipedia)

Kościół

Prezydent Francji w Watykanie. Papież uwzględnił list francuskich katolików

Piątkowym wydarzeniem w Watykanie była wizyta prezydenta Francji François Hollande’a. Spotkanie „dwóch Franciszków”, jak je nazwały media, nastąpiło w okresie nie najlepszych relacji między Kościołem a państwem w tym kraju. Francuscy katolicy skarżą się na marginalizowanie w życiu społecznym, czego wyrazem jest kompletne ignorowanie ich głosu w debacie publicznej nad kontrowersyjnymi ustawami godzącymi w małżeństwo, rodzinę i ludzkie życie. W tej sprawie specjalny list przysłali Ojcu Świętemu młodzi Francuzi. Sam prezydent deklarował, że w rozmowie z Papieżem skupi się na sprawach międzynarodowych, gdzie uważa Franciszka za „wielki autorytet moralny”, który może „być użyteczny” w rozwiązywaniu takich konfliktów, jak syryjski czy izraelsko-palestyński. Wizycie François Hollande’a w Watykanie dodał sensacyjności nocny zamach bombowy dokonany w centrum Rzymu w pobliżu budynku związanego z ambasadą Francji przy Stolicy Apostolskiej. Wybuch ładunku domowej roboty nie spowodował strat w ludz

Franciszek (fot. Edgar Jimenez/Wikipedia)

Kościół

Papież apeluje o wysoki poziom etyczny w mediach publicznych

Wartość współpracy między Włoskim Radiem i Telewizją a Stolicą Apostolską podkreślił Papież Franciszek, spotykając się z kilkutysięczną rzeszą pracowników RAI oraz ich rodzin. Dzisiejsze wydarzenie wpisało się w obchody 90-lecia jego pierwszych transmisji radiowych oraz 60-lecia – telewizyjnych. Audiencję w Auli Pawła VI poprzedziła Msza, którą sprawował tamże kard. Angelo Comastri. W swoim przemówieniu Ojciec Święty przypomniał imponujący rozwój elektronicznych mediów publicznych we Włoszech na przestrzeni ostatniego półwiecza. Ich rolę w życiu Kościoła ukazały takie światowe wydarzenia, jak Sobór Watykański II czy pogrzeb Jana Pawła II. Również codzienne wydarzenia kościelne mogą śledzić słuchacze i telewidzowie we Włoszech i za granicą dzięki współpracy RAI z Radiem Watykańskim i Watykańskim Ośrodkiem Telewizyjnym. Ponadto Włoskie Radio i Telewizja mogą pochwalić się własnymi produkcjami i programami poświęconymi sprawom religijnym. Jak zaznaczył Franciszek, wdzięczność Bogu za te d

Papież Franciszek (fot. Gaudiumpress/Flickr.com)

Kościół

Rabin Skórka o spotkaniu z Franciszkiem

Rozmowa dotyczyła wielu problemów trawiących współczesny świat, a także znaczenia wizyty Franciszka w Ziemi Świętej. Rabin Abraham Skórka, wieloletni przyjaciel kard. Bergoglio, ujawnił szczegóły wczorajszego spotkania z Papieżem. Ojciec Święty przyjął delegację piętnastu rabinów ze swej ojczystej Argentyny. Była to już trzecia wizyta rabina Skórki u Papieża Franciszka. „Rozmawialiśmy o naprawdę wielu sprawach: od przemocy wobec kobiet i przemocy w rodzinie po to, jaką drogą iść, by jednoczyć ludzi i obalać wszelkie dzielące nas bariery. Wskazaliśmy, że podziały rodzą nienawiść, która ostatecznie prowadzi nawet do przemocy – mówi rabin Skórka. - Rozmawialiśmy też o wizycie w Ziemi Świętej. Moim marzeniem jest, by móc w niej towarzyszyć Papieżowi. Chciałbym szczególnie móc modlić się wraz z nim przed Ścianą Płaczu. Jako arcybiskup Buenos Aires wiele zrobił on dla relacji chrześcijańsko-żydowskich. Robił to w sposób familiarny, pełen miłości, by pokazać, że wierzymy w tego samego Boga, n

Ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski (fot. Wojciech Borowik/Wikipedia)

Kościół

Ks. Isakowicz-Zaleski: Kardynałowie z krańców świata

Papież Franciszek po raz pierwszy w czasie swego pontyfikatu ogłosił nowych kardynałów. Wśród dziewiętnastu nominacji oprócz kilku spodziewanych, dotyczących najbliższych współpracowników obecnego następcy św. Piotra, jest wiele zaskakujących. I to bardzo. Zaskakuje przede wszystkim ich specyficzna geografia. Nie ma bowiem ani jednego nominata ze Stanów Zjednoczonych czy Francji, państw posiadających liczne metropolie, których arcybiskupi tradycyjnie otrzymywali kapelusze kardynalskie. Nie ma także nominatów z krajów Europy wschodniej i środkowej. Są natomiast z krajów, które do tej pory określano jako Trzeci Świat. W tej grupie obok licznej reprezentacji z Ameryki Południowej i Środkowej (w tym z Nikaragui, Haiti i Antyli na Morzu Karaibskim) są duchowni z Korei Południowej i Filipin oraz z tak egzotycznych krajów jak Wybrzeże Kości Słoniowej czy Burkina Faso (dawna Górna Wolta), b. kolonia francuska, zagubiona w sercu Afryki, posiadająca najwyższy stopień analfabetów na świecie. Możn

Fot. Edgar Iminez/Wikipedia

Kościół

Papież najlepiej ubranym mężczyzną – według magazynu „Esquire”

Modowy magazyn „Esquire” uznał, że najlepiej ubranym mężczyzną ubiegłego roku był papież. Dlaczego? Bo „strój mężczyzny ma odzwierciedlać jego charakter”, a tak właśnie ma być w przypadku papieża. „Decyzje dotyczące stroju podejmowane przez papieża Franciszka były zaś subtelnym sygnałem nowej ery w Kościele katolickim” - można przeczytać w uzasadnieniu.

fot. Archiwum Frondy

Asia Bibi napisała do Papieża: żyję jedynie dzięki waszym modlitwom

Wyznaje, że i ona mogła w tym roku świętować Boże Narodzenie w swoim więzieniu, w obecności męża i dzieci, którzy mogli ją odwiedzić. Jej wielkim pragnieniem było móc uczestniczyć w pasterce w Bazylice św. Piotra w Watykanie. „Mam jednak zaufanie do planów Boga względem mnie i być może w przyszłym roku zechce spełnić me pragnienie. (...) W tym momencie chcę się zawierzyć miłosierdziu Boga, który może wszystko. Tylko On może mnie uwolnić” – pisze pakistańska katoliczka.Zapewnia ona również o swej modlitwie za wszystkich, którzy się za nią modlą, zabiegają o jej uwolnienie oraz wspierają ją materialnie. Przyznaje, że brakuje jej środków na codzienne potrzeby. Jej cela jest zimna, a drzwi nieszczelne. Krewni żyją za daleko, by móc jej pomóc. „Wiem, że Ojciec Święty modli się za mnie z całego serca. I to daje mi ufność, że pewnego dnia moje uwolnienie będzie możliwe” – czytamy w liście Asii Bibi do Papieża Franciszka. Od czerwca po 27 miesiącach izolacji w celi bez okien Asia Bibi została