Oto jak św. Klara zobaczyła śmierć św. Franciszka
Dziś wspominamy św. Klarę. Poniżej publikujemy ciekawą wypowiedź o tej pięknej świętej samego Papieża-emeryta Benedykta XVI.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem cuda.
Dziś wspominamy św. Klarę. Poniżej publikujemy ciekawą wypowiedź o tej pięknej świętej samego Papieża-emeryta Benedykta XVI.
Człowiek z Ascoli Piceno (miasto we Włoszech) powiedział: Pod koniec lat 50-tych pojechałem wraz z moją żoną do Saint Giovanni Rotondo, żeby pójść do spowiedzi, otrzymałem rozgrzeszenie, pokutę i poradę od Ojca Pio. Wieczorem byłem stale na terenie klasztoru, kiedy Ojciec Pio zobaczył mnie ponownie i zapytał: Ciągle tu jesteś? Tak. Moja Mała Myszka nie zapaliła! powiedziałem - Co to jest Mała Myszka? zapytał Ojciec Pio - To mój samochód. Nazywam go Mała Myszka. Odpowiedziałem - Chodźmy to zobaczyć. Powiedział Ojciec Pio. Powiedział mi, żebym ruszył w drogę co uczyniłem bez kłopotu. Jechaliśmy całą noc i przez następny ranek. Po przybyciu na miejsce odwiozłem samochód do warsztatu do przeglądu. Mechanik powiedział mi, że samochód miał nie działającą instalację elektryczną. Nie mógł uwierzyć, kiedy powiedziałem mu, że jechałem tym samochodem przez całą noc. W rzeczywistości przejechanie 300 kilometrów dzielących San Giovanni Rotondo i Ascoli Picena w takim samochodzie był
A oto kolejne cuda, jakie wydarzyły się za wstawiennictwem św. o. Pio!
Jest bardzo trudno zdefiniować słowo cud. Cudami można nazwać wydarzenia nadprzyrodzone, wydarzenia nie z tej ziemi. Cudami także nazywamy fenomen kiedy serce idzie za wewnętrzną siłą: wolą Boga! Życie Ojca Pio było pełne cudów, ale tylko cudów niebiańskich. Dlatego Ojciec Pio zachęcał ludzi aby dziękowali Bogu który jest jedynym źródłem cudów.
Prosiłeś o cud i nic z tego? Ks. Pawlukiewicz wyjaśnia co się stało!
Papież rozpoczął Przejście przez Bramę Miłosierdzia nocne czuwanie z pielgrzymami ŚDM!
Informacje o krwawiącej Hostii w Sokółce nadal budzą emocje wśród zwolenników i przeciwników cudu. A przecież w historii Kościoła miało miejsce kilkaset podobnych nadzwyczajnych zjawisk.
Oto 10 przypadków, w których medycyna wydawała się bezradna. Dzięki uporowi, ludzkiej wierze snute przez specjalistów ekspertyzy straciły jednak na aktualności. Mówiąc krótko: Bóg uczynił cuda!
To jest niepojęte, że Bóg dał nam taką możliwość wracania do Niego. On czeka na każdego z ogromną miłością. Jeśli tylko podchodzimy do tego sakramentu z pokorą i z prawdziwym żalem, to się dokonują niesamowite rzeczy. - Jeden z teologów, mówi Anna Wojna, powiedział, że w sakramencie pojednania Pan Bóg odnawiając serce człowieka, działa dokładnie z taką samą mocą, jak przy stworzeniu. To niewyobrażalna moc, bo wtedy faktycznie dokonuje się nowe stworzenie, zupełne zmazanie win.Ponad 100 konfesjonałów otwartych od rana do wieczoraStrefa Pojednania w czasie Światowych Dni Młodzieży będzie obejmować 50 konfesjonałów w Parku Jordana, kolejne 50 w tzw. Dolinie Miłosierdzia przy Sanktuarium w Łagiewnikach, a także sześć stałych konfesjonałów w kaplicach Bazyliki Mariackiej. Z sakramentu pokuty i pojednania w Parku Jordana i w Bazylice Mariackiej będzie można skorzystać we wtorek (26 lipca), czwartek i piątek od 9.00 do 17.00 oraz w środę od 9.00 do 21.00, natomiast przy Sanktuarium Bożego Mił
Rok 1381 był szczególnie szczęśliwy dla Antoniego Lotti i jego żony Amaty, mieszkańców wioski Roccaporena w górach Umbrii (centralna część Italii). Spełniło się ich wielkie pragnienie – po latach wyczekiwania i próśb wznoszonych do Boga, zostali wreszcie rodzicami. Na świat przyszła córeczka Rita, w przyszłości stygmatyczka i mistyczka...Według starej tradycji poczęcie dziecka miał zapowiedzieć Amacie anioł. Kilka dni po narodzinach Rity miało miejsce niezwykłe zdarzenie. Na twarzy leżącej w kołysce dziewczynki usiadły pszczoły. Przez chwilę spacerowały po niej, raz po raz wchodząc do ust dzieciny. Nie uczyniły jej jednak żadnej krzywdy...Dziewczynka rosła otoczona miłością matki i ojca. Była niezwykle pobożnym dzieckiem, bardzo lubiła się modlić. Wcześnie znalazła sobie kierownika duchowego. Został nim żyjący w jednej z grot w okolicach Roccaporena mnich. Kontakt z mieszkającymi w pobliskiej Cascii augustianami i augustiankami zaowocował zafascynowaniem Rity duchowością zakonu. Nic dz
Kiedy Radek był w bardzo ciężkim stanie zapytano go o czym marzy. Ledwie słyszalnym głosem odpowiedział: „o cudzie”. To sprowokowało Annę ze Stowarzyszenia Hospicjum w Mławie, która tej nocy czuwała przy chłopcu, o opowiedzeniu mu o Matce Bożej z Gietrzwałdu. Radek był wtedy po chemii, często tracił przytomność i krwawił. Słowa pani Anny tak go jednak zaintrygowały, że usiadł na łóżku i zadawał wciąż nowe pytania. Kilka miesięcy później chłopiec z bukietem kwiatów pojechał do Gietrzwałdu i dziękował Matce Bożej za to, że jest zdrowy.
Komisja śledcza w sprawie afery Amber Gold powstanie jeszcze przed sejmową przerwą wakacyjną. Według rzeczniczki klubu PiS Beaty Mazurek, komisja ma pokazać "mechanizmy wyłudzania pieniędzy od Polaków za rządów Platformy i PSL-u". Szef klubu PO Sławomir Neumann zapowiedział, że Platforma poprze wniosek o powołanie komisji. Dodał, że klub będzie chciał też wnieść o rozszerzenie zakresu działania komisji o sprawę SKOK-ów. Polityk PO wyjaśnił, że w wyniku upadku niektórych SKOK-ów Polacy zapłacili już ponad 4 miliardy złotych z Bankowego Funduszu Gwarancyjnego.
Św. Antoniemu towarzyszyła łaska Boża, która sprawiała, że jego nauki przynosiły obfity plon. Pod wpływem jego słów ludzie nawracali się, dochodziło do pojednań, lały się łzy przebaczenia. Złodzieje zwracali zagrabione mienie, lichwiarze darowali długi, a wrogowie wybaczali sobie wzajemnie krzywdy. Na czym polegała siła jego słów? Rozpalał ludzkie serca miłością do Chrystusa. Umiał być łagodny dla zagubionych grzeszników, tak jak dobry ojciec dla niesfornych dzieci. Potrafił jednak być surowy i nieugięty, gdy chodziło o herezję. Mówił inaczej niż wszyscy, nikogo nie wyśmiewał, współczuł biednym, a tych, co mają więcej, zachęcał do dzielenia się z ubogimi... Chwalił dobroć Boga i dobroć ludzkich czynów. Do naszych czasów przetrwały napisane w XIII wieku żywoty Świętego. Znajdujemy w nich opisy licznych cudów zdziałanych za przyczyną św. Antoniego.
W tomie z serii Chrześcijanie pod redakcją bp. B. Bejze opublikowane są listy Marii Kolbe, matki św. Maksymiliana. Jeden z tych listów napisany w okresie okupacji zawiera opis nadzwyczajnego spotkania. Maria Kolbe pisze, że w 1941 r., wkrótce po męczeńskiej śmierci swojego syna, o której wtedy jeszcze nie wiedziała, po przebudzeniu rozpoczęła poranną modlitwę. W pewnej chwili usłyszała delikatne pukanie do drzwi, odwróciła się i zdumiona zobaczyła swego syna Maksymiliana ubranego w franciszkański habit. Był radosny, uśmiechnięty, nadzwyczajnie piękny i promieniujący przedziwną jasnością. Pani Kolbe zaniemówiła z radości i zapytała po chwili milczenia: Synu, czy Niemcy ciebie wypuścili? Maksymilian przeszedł przez pokój, zbliżył się do okna i powiedział: Nie martw się o mnie, mamo. Tam, gdzie jestem, jest pełnia szczęścia. Po wypowiedzeniu tych słów nagle znikł. Maria Kolbe natychmiast zrozumiała, że jej syn umarł i przyszedł, aby ją o tym poinformować. Dopiero później przyszła pocztą o
" Po zmartwychwstaniu, wniebowstąpieniu i zesłaniu Ducha Świętego cuda - znaki, jakich dopełnił Chrystus, znajdują niejako swój "ciąg dalszy" w działalności Apostołów, a potem w działalności świętych i w dziejach Kościoła z pokolenia na pokolenie. Czytamy w Dziejach Apostolskich o licznych cudach spełnianych w "imię Jezusa Chrystusa" w związku z działalnością Piotra (por. Dz 3,1 - 8; 5, 15; 9,2 - 41), Szczepana (Dz 6,8), Pawła (np. Dz 14, 8 - 10). Żywoty świętych, dzieje Kościoła, a przede wszystkim procesy kanonizacyjne sług Bożych stanowią dokumentację, która po poddaniu jej bardzo surowej analizie ze strony krytyki historycznej i nauk medycznych potwierdza istnienie Mocy z wysokości, która przewyższa cały porządek natury i działa w nim. " Jan Paweł II Przez długi czas podchodziłem do cudów i wszelkiego rodzaju objawień bardzo sceptycznie. Kto mnie zna dobrze, ten wie jakim potrafiłem być ignorantem i zaprzeczać w nieskończoność rzeczom które jednak mają mocne przesłanki za prawdą i