Tag

Tag: chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem chrystus.

Droga Krzyżowa świętych polskich

Wiara

Droga Krzyżowa świętych polskich

W niewielkiej, leżącej na uboczu miejscowości Tropie napotkałem osobliwą Drogę krzyżową. Dotychczas miejsce to kojarzyło mi się głównie z kultem świętych: Andrzeja Świerada i Benedykta oraz z kamiennym różańcem opasującym wzgórze, na którym wznosi się świątynia. Każdej z czternastu stacji Drogi krzyżowej patronuje polski święty lub błogosławiony, który całym swym życiem złożył świadectwo wiary. Pójdźmy zatem drogą męki Pana Jezusa wspólnie z naszymi, polskimi świętymi.

Wspomnienia ateisty z wycieczki do Nieba

Wiara

Wspomnienia ateisty z wycieczki do Nieba

Latem 1985 r. prof. Howard Storm razem ze swoją żoną i grupą studentów przebywał w Europie, zwiedzając najważniejsze centra sztuki. Ostatnim etapem ich podróży był Paryż. W przeddzień odlotu do USA zwiedzali wystawę sztuki współczesnej w centrum Georges’a Pompidou. Było to dla nich jedno z najważniejszych wydarzeń podczas europejskiej podróży. Następnego dnia rano Howard Storm poczuł przeszywający ból żołądka, jakby został ugodzony pociskiem.

Chrystus chce włączyć CIEBIE w swoje zwycięstwo

Kościół

Chrystus chce włączyć CIEBIE w swoje zwycięstwo

Wielki Post jest „znakiem sakramentalnym naszego nawrócenia”. Nie jest on naszym dziełem, ani naszym wymysłem: w tych dniach staje przed nami Chrystus wychodzący na nasze pustynie, aby podjąć nasze pokusy i włączyć nas w swoje zwycięstwo, byśmy mogli ciągle na nowo uczestniczyć razem z Nim w tryumfie paschalnym nad grzechem i śmiercią – napisał w swoim orędziu na ten czas administrator apostolski Patriarchatu Łacińskiego Jerozolimy.

Ulmowie. Radykalna wierność Chrystusowi

Pamiętamy

Ulmowie. Radykalna wierność Chrystusowi

W czasie hitlerowskiej okupacji 12 X 1939 r. gubernator Hans Frank wydal rozporządzenie grożące Polakom karą śmierci za jakąkolwiek pomoc udzielaną Żydom. Według szacunków historyków z IPN w ratowaniu Żydów w czasie hitlerowskiej okupacji uczestniczyło ok. 1 miliona Polaków. Kilkanaście tysięcy Polaków zostało w bestialski sposób zamordowanych przez oddziały SS za ukrywanie osób żydowskiej narodowości. Głównym motywem takiej heroicznej postawy było ewangeliczne wezwanie do miłości bliźniego, które podjęła także rodzina Ulmów.

zdj. screen Youtube

Wiara

MOCNE!!! O. Augustyn Pelanowski: Co Jezus powiedziałby dziś Polakom?

"Chwila jest bliska. Dałem wam znaki w Legnicy i Sokółce. Któż z was wie, dlaczego wam je dałem? Kto się tym przejął? Czy dalej wielu z was będzie przyjmować Komunię w stanie grzechu tylko ze względu na wstyd przed ludźmi? Czy jak kapłani, którym pozwoliłem bez spowiedzi przyjmować Komunię? Czy pozwoliłem bez spowiedzi wam, dzieciom Kościoła, chodzić do Komunii? Kto wam na to pozwala? Czy nie wiecie, że jeśli do mojej Komunii się nie uciekniecie, wasza krew się poleje?"-czy to właśnie powiedziałby dziś nam, Polakom, Pan Jezus?

Zdj. Twitter/Charlie Hebdo, edytowane

Skandal

Szok! OBRZYDLIWA okładka 'Charlie Ebdo'!!!

Francuskie pismo "satyryczne" reprezentujące poziom podobny do tygodnika "NIE" Jerzego Urbana nadal szokuje za wszelką cenę. Tym razem na cel wzięło chrześcijaństwo. Na okładce pojawiła się obrzydliwa "karykatura" Jezusa.

Medyczne aspekty cierpienia Chrystusa. ZAPRASZAMY do Bydgoszczy

Wiara

Medyczne aspekty cierpienia Chrystusa. ZAPRASZAMY do Bydgoszczy

Bydgoski Klub Frondy zaprasza na spotkanie pt.: „Medyczne aspekty cierpienia i śmierci krzyżowej Jezusa”, z kardiologiem, Panem prof. dr. hab. Władysławem Sinkiewiczem. Spotkanie odbędzie się w dniu 21 marca o godz. 19:30 w sali widowiskowej Domu Jubileuszowego JPII, ul. Bołtucia 7, Bydgoszcz- Fordon.

Zdj. Benhur Arcyan, CC30, Wikimedia Commons

Kościół

Papież: Odrzućmy macki konsumizmu, zwróćmy się w stronę krzyża

Na Wzgórzu Awentyńskim w Rzymie, w procesji z bazyliki św. Anzelma do bazyliki św. Sabiny Papież rozpoczął obchody Wielkiego Postu, przewodnicząc liturgii Środy Popielcowej. W ten sposób rozpoczęło się nawiedzanie tzw. kościołów stacyjnych. To antyczna tradycja wielkopostna polegająca na pielgrzymce do wyznaczonych świątyń, aby wśród codziennych obowiązków zatrzymać się w postawie modlitwy i skierować w stronę świętości, do której jesteśmy powołani.