Tag

Tag: chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem chrystus.

Oddaj swój ciężar Chrystusowi! Cudowna modlitwa

Wiara

Oddaj swój ciężar Chrystusowi! Cudowna modlitwa

Ks. Dolindo Ruotolo przyszedł na świat tego samego roku, co papież Jan XXIII, w 1882. Kapłan o niezwykłej inteligencji i jeszcze większej miłości do Boga i do ludzi. Z ogromną pokorą poddał się próbie fałszywych oskarżeń, ciągnących się bez końca przesłuchań przed urzędem Świętego Oficjum, a wreszcie kary suspensy, która – jako niesłusznie nałożona – została zeń zdjęta w 1937 roku, po trzydziestu latach tej wyniszczającej dla neapolitańskiego kapłana drogi krzyżowej. Miał ogromną miłość do Słowa Bożego. Chciał, aby przesłanie Biblii dotarło do rąk i świadomości każdego katolika. Pozostawił po sobie 33 tomy komentarzy spisanych ręcznie do wszystkich ksiąg Pisma Świętego. Był podobny w darach otrzymanych od Boga do swego rówieśnika, ojca Pio z Petralciny. zresztą tamten, gdy przybywali do niego pielgrzymi z Neapolu, mówił: Dlaczego przychodzicie do mnie, skoro macie u siebie świętego kapłana Dolindo? Ks. Dolindo dziesięć lat przed śmiercią przeżył udar mózgu, pozostając przez resztę życi

Dlaczego w chrześcijaństwie jest tyle krwi?

Wiara

Dlaczego w chrześcijaństwie jest tyle krwi?

Osoba, którą bardzo szanuję za jej prawość i obiektywizm, zwierzyła mi się w zaufaniu: "Próbuję być buddystką. Chrześcijaństwo, jakby tu powiedzieć, obraża moje poczucie dobrego smaku. Za dużo w nim krwi. Jezus cały oblany krwią na pewno poruszał dusze barbarzyńców. Mnie taki obraz przeraża. Wolę buddyzm. Wydaje mi się, że jest to religia bardziej kulturalna".

18 XI odnowienie Aktu przyjęcia Jezusa Chrystusa za Króla i Pana

Kościół

18 XI odnowienie Aktu przyjęcia Jezusa Chrystusa za Króla i Pana

Wolność trzeba nam dobrze zagospodarować, ale własnymi siłami nie jesteśmy tego w stanie uczynić. Dlatego chcemy upraszać pomoc od naszego Pana – napisał bp Stanisław Jamrozek, delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Ruchów Intronizacyjnych w liście do Czcicieli Chrystusa Króla z całej Polski. Zaprasza w nim na uroczystość ponowienia Aktu Przyjęcia Jezusa Chrystusa za Króla i Pana – 17 i 18 listopada.

Fot. Waiting For The Word via Flickr, CC BY 2.0

Wiara

Jak przygotować się na przyjście Pana?

Niebawem rozpocznie się adwent. Z jednej strony – czas, w którym uświadamiamy sobie oczekiwanie na powtórne przyjście Chrystusa, z drugiej – czekanie na dzień, w którym będziemy świętować po raz kolejny narodziny Zbawiciela. Warto uświadomić sobie już teraz, jak niezwykle ważny jest to okres i poczynić pewne przygotowania, aby za te niespełna 3 tygodnie wiedzieć, co warto zrobić w trakcie adwentu. Zachęcamy do lektury tekstu Estery Rudź ZSJM:

zdj. screen Youtube/FilmWeb

Zobacz

'Michał Koterski się nawrócił?' Nie do końca...

W ostatnim czasie internet podbija wyznanie Michała Koterskiego, syna reżysera m.in. "Ajlawju", "Nic śmiesznego" i chyba najpopularniejszego "Dnia Świra". W "Dniu Świra" oraz niektórych innych części "sagi" Adasia Miałczyńskiego Koterski jr zagrał zresztą syna głównego bohatera.

Fot. Giuseppe Ruggirello via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Wiara

Benedykt XVI: Po co nam w ogóle wiara?

Do tej pory mówiliśmy o wierze i nadziei w Nowym Testamencie i początkach chrześcijaństwa. Wciąż było jednak jasne, że nie mówimy tylko o przeszłości; cała refleksja dotyczy życia i umierania człowieka w ogóle, a zatem interesuje również nas – tu i teraz.

Fot. Pixabay, CC 0

Czego boją się demony? Przeczytaj!

1. Chrystus ma większą moc niż diabeł. "Czego chcesz od nas Jezusie Nazarejczyku? Przyszedłeś nas zgubić. Wiem, kim jesteś: Święty Boży", krzyczały demony w Ewangelii św. Marka 1:24.