Tag

Tag: choroba

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem choroba.

Matka Boża z Lourdes

Kościół

To dzieje się naprawdę! Matka Boża z Lourdes uzdrawia!

Cztery lata po ogłoszeniu przez papieża Piusa IX dogmatu o Niepokalanym Poczęciu Matka Boża zjawiła się ubogiej pasterce – św. Bernadecie Soubirous. Po raz pierwszy 14 – latka Matkę Bożą ujrzała 11 lutego 1858 roku. Do 16 lipca 1858 roku (tego dnia miało miejsce ostatnie objawienie) pasterka 18 razy widziała Dobrą Panią. W czasie objawień Maryja wzywała do modlitwy i postu. 25 marca powiedziała do wizjonerki: „Jam jest Niepokalane Poczęcie.”

Abp Zygmunt Zimowski (fot. Episkopat.pl)

Kościół

Módlmy się w intencji abp. Zygmunta Zimowskiego!

Zespół KEP ds. Duszpasterstwa Służby Zdrowia i Chorych prosi o modlitwę w intencji abp. Zygmunta Zimowskiego, biskupa seniora diecezji radomskiej oraz przewodniczącego Papieskiej Rady ds. Służby Zdrowia i Duszpasterstwa Chorych. Ksiądz Arcybiskup przeszedł operację i nadal przebywa w szpitalu.

fot. Wikimedia Commons

Józef Oleksy w ciężkim stanie. Jest w szpitalu!

W wywiadzie dla "Plus i Minus" Józef Oleksy ujawnił, że od lat choruje na raka. Najpierw choroba zaatakowała prostatę, teraz są przerzuty do kręgosłupa. Stan Józefa Oleksego ostatnio bardzo się pogorszył. Były premier schudł około 20 kilogramów, ma trudności z mówieniem, niemal nie opuszczał domu.

fot. Wikimedia Commons

Józef Oleksy: "Chcę katolickiego pogrzebu, bo wszystkie komuchy taki miały"

W rozmowie z Robertem Mazurkiem ("Rzeczpospolita"/Plus Minus) Józef Oleksy mówi o swoim stanie zdrowia i chorobach nowotworowych z którymi zmaga się od wielu lat. Na pytanie Mazurka: jak wyglądałby jego pogrzeb, Oleksy odpowiada: "Bardzo dobre pytanie. Ma nie być ckliwo! Podjąłem już pewne decyzje. Sam nagram przemówienie! A co, wyjdzie mi ktoś i będzie pieprzył nieszczerze?". Były premier przyznaje, że chce żeby uroczystość miała charakter kościelny, "bo wszystkie komuchy taki miały, a ci, co jeszcze żyją, też będą mieli". Nie wyklucza, że nawet się przed śmiercią wyspowiada. – W szpitalu odwiedził mnie abp Głódź, też tam leżał. Położył mi dłoń na ręce (...). Chciał mnie wyspowiadać, ale powiedziałem, że nie policzyłem grzechów – szczerze mówi Oleksy.

fot. FAcebook

Artur Górski wygrał z chorobą!

Ważna informacja. Są wyniki badań szpiku. Osiem miesięcy po przeszczepie jestem wolny od komórek białaczki. Nawet nie mam tzw. choroby resztkowej. Dziękuję wszystkim za modlitwę o moje zdrowie i za wsparcie Św. Charbelowi - napisał Artur Górski na swoim Facebooku.

Depresja – życie bez Światła (fot. Sxc.hu)

Depresja – życie bez Światła

Co roku przybywa osób cierpiących na depresję. Według Światowej Organizacji Zdrowia w ostatnich kilku latach stała się ona chorobą cywilizacyjną i dotyka na całym świecie ok. 450 milionów osób, przy czym większość z nich to mieszkańcy krajów rozwijających się.

Praktyki homoseksualne niszczą homoseksualistów! (fot. Sxc.hu)

"Praktyki homoseksualne niszczą homoseksualistów!"

Od wielu lat media światowe prowadzą intensywną kampanię promującą homoseksualizm. Od kilku lat włączają się w tę kampanię media polskie i polskie instytucje publiczne. Homofile argumentują, że przecież „nikogo nie można wykluczać". W ramach „niewykluczania" związki homoseksualne przedstawiane są jako równie dobre, a nawet lepsze niż związki małżeńskie (jedna z uczestniczek debaty stwierdziła nawet, że w związkach homoseksualnych rodzi się więcej dzieci). Informacje o opłakanych skutkach praktyk homoseksualnych określane są jako „nienaukowe". Co słowo „nienaukowe" w tym kontekście znaczy, trudno powiedzieć, przyjrzyjmy się więc konkretnym argumentom i zbadajmy, czy zgodne są ze zdrowym rozsądkiem.

"Aborcja dotyczy nas wszystkich" (fot. Sxc.hu)

"Aborcja dotyczy nas wszystkich"

Nasza pikieta odbyła się 11 października. O godzinie 12:00 zebraliśmy się na ulicy Półwiejskiej (poznańskim deptaku). Miejsce to wybraliśmy po raz pierwszy. Mijało nas wielu przechodniów. Na to właśnie liczyliśmy, ponieważ zależy nam na tym, by jak najwięcej poznaniaków zobaczyło na własne oczy, czym jest aborcja.

Maria Sokołowska (fot. blog Marii Sokołowskiej/media)

Maria Sokołowska: Sokołowska: Homoseksualiści są chorzy. Przez nich upadł Rzym

Maria Sokołowska uważa, że homoseksualizm to choroba, a osoby nią dotknięte powinny być leczone. Nastolatka, na poparcie swoich twierdzeń, przypomina List św. Pawła do Rzymian. „To choroba i powinno się ją leczyć zaczynając od nawrócenia całych społeczeństw do Boga. Bóg dopuszcza takie zepsucie człowieczeństwa, gdy ludzie odwracają się od Niego, zaczynają czcić bożki, zamiast prawdziwego Boga” – uzupełnia.

Anna Przybylska (fot.Facebook)

Lekarz Przybylskiej: ona chciała, bym mówił o jej chorobie

Dr hab Dariusz Zadrożny z Centrum Onkologii w Gdańsku odpowiada na zarzuty, że złamał tajemnicę lekarską. Tuż po śmierci aktorki w programie "Dziś wieczorem" w TVP Info opowiadał o walce Przybylskiej z nowotworem trzustki. W rozmowie z "Super Expressem" zapewniał, że aktorka udzieliła mu przed śmiercią zgody, więcej - chciała, by mówiono o raku trzustki.

Naukowcy ostrzegają: ebola dotrze do Europy (fot. Wikipedia)

Naukowcy ostrzegają: ebola dotrze do Europy

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych wyliczyli, jak po świecie może rozprzestrzeniać się ebola. Z ich danych wynika, że przed bardzo złymi perspektywami stoi Europa. Prawdopodobieństwo, że wirus dotrze w ciągu miesiąca do Francji to nawet 75 proc., do Wielkiej Brytanii – 50 proc.

fot. sxc hu

ADHD nie istnieje!

Rozwinięcie skrótu ADHD to Attention Deficit Hyperactivity Disorder, czyli zespół nadpobudliwości psychoruchowej z zaburzeniami koncentracji uwagi. W 1968 r. zdiagnozował ją amerykański psychiatra Leon Eisenberg.

Marta Brzezińska-Waleszczyk (fot. archiwum prywatne)

Jaki jest sens rodzenia dziecka, które umrze?

Constanze i Tibor Bohgowie to na pozór zwykłe, niczym nie wyróżniające się niemieckie małżeństwo. Wiodą spokojne i dostatnie życie, odnoszą sukcesy zawodowe. Właśnie wrócili do Berlina po dłuższym pobycie w Stanach Zjednoczonych, gdzie Constanze pracowała nad intratnymi projektami. Szukają jakiegoś lokum w niemieckiej stolicy, bo czują, że to właśnie tutaj zapuszczą korzenie na dłużej. Są małżeństwem z kilkuletnim stażem, zapewne oboje w wieku, oscylującym wokół magicznej „30”. I są bardzo podobni do wielu innych małżeństw, które już trochę ze sobą „pobyły”, „coś” osiągnęły, a do pełni szczęścia brakuje im małego, różowiutkiego dzidziusia.