Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Screenshot Youtube - Telewizja Republika

Tylko u nas

TYLKO U NAS! Pandemia wymysłem szatana? Ks. prof. Kobyliński: Głupota, magia i zabobon

To już drugie z rzędu święta wielkanocne, w których katolicy nie mogą w pełni uczestniczyć z powodu obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa. Nie sposób nie stawiać sobie pytania: czy może to być karą za grzechy ludzkości? Dziś przecież mamy do czynienia nie tylko z ujawnianymi grzechami Kościoła, ale także z coraz powszechniejszym „prawem” do aborcji czy z rozwiązłością seksualną na świecie. Czy jako katolicy możemy w ten sposób patrzeć na sytuację, w jakiej się znajdujemy?

Czy zbawienie jest uniknięciem ognia piekielnego? Wyjaśnia znany teolog

Wiara

Czy zbawienie jest uniknięciem ognia piekielnego? Wyjaśnia znany teolog

Zbawienie powinno być dla każdego człowieka głównym celem ziemskiej wędrówki. Szczególnie w czasie Świąt Zmartwychwstania Pańskiego wraca do nas pytanie: czym tak naprawdę ono jest? Znany amerykański profesor teologii Michael Barber, podjął się dogłębnej analizy jednej z najważniejszych prawd naszej wiary. Czym zatem jest zbawienie? Czy chodzi w nim tylko o uniknięcie ognia piekielnego? Przeczytaj fragment książki „Zbawienie”, która ukazała się ostatnio polskim nakładem.

Chusta z Manopello, autoportret Jezusa!

Wiara

Chusta z Manopello, autoportret Jezusa!

Od wieków w Watykanie czczony jest wizerunek Jezusa, który miał odbić się na chuście Weroniki. Czy to prawdziwe oblicze? Czy jest to chusta Weroniki? I czy płótno to rzeczywiście znajduje się jeszcze w Watykanie? Paule Badde twierdzi, iż wizerunek zwany vera eikon (tzn. prawdziwe oblicze), został wykradziony z bazyliki św. Piotra przed 500 laty, a przechowywany jest obecnie w Manopello. Płótno to nie jest jednak chustą Weroniki lecz całunem, którym przykryto twarz Chrystusa po złożeniu do grobu Z Paulem Badde rozmawia Judyta Syrek W książce „Boskie oblicze” przedstawia Pan historię prawdziwego wizerunku Jezusa odbitego na delikatnej tkaninie. Czy rzeczywiście jest to prawdziwe oblicze, niepisane ludzką ręką? Istnieją przesłanki, przemawiające za tym, że faktycznie jest to obraz niemalowany ludzką ręką, ten o którym słyszymy od dwóch tysięcy lat. Chociaż obraz ma charakter szkicu, malunku, holografii, to nie jest wykonany żadną z tych wymienionych technik. Poza tym obraz ma nieporównywa

Fot. screenshot - YouTube (Dominikanie.pl)

Tylko u nas

O. Jacek Salij OP: Czy jest zbawienie poza Kościołem?

Czy rzeczywiście poza Kościołem nie ma zbawienia, a jeżeli tak, to jak tę tezę należy rozumieć? Pytanie to ma sens i warto się nim zajmować tylko pod tym warunkiem, że z Jezusem Chrystusem rzecz się ma naprawdę tak, jak głosi nowotestamentalne orędzie: że naprawdę jest On Synem Bożym, przez którego świat został stworzony i który dla nas stał się jednym z nas, ażeby nas wszystkich - ludzi wszystkich czasów, pokoleń i kultur - zaprosić, uzdolnić i prowadzić do życia wiecznego - pisze o. Jacek Salij OP. Wierzyć warto tylko w Chrystusa prawdziwego

Fot. Beyond Forgetting via Flickr, CC 2.0

Wiara

Noc ta winna być czuwaniem na cześć Pana

W Wielką Sobotę 10 kwietnia 2004 roku o godz. 19 Ojciec Święty Jan Paweł II przewodniczył Wigilii Paschalnej w Bazylice Watykańskiej. Po poświęceniu wody udzielił sakramentu chrztu siedmiorgu katechumenom, pochodzącym z Włoch, Japonii i Togo, którzy następnie otrzymali sakrament bierzmowania. Wszyscy uczestnicy liturgii pod przewodnictwem Papieża odnowili również swe przyrzeczenia chrzcielne na znak całkowitego poświęcenia się służbie Chrystusowi i Jego Ewangelii.

Prof. Marinelli: Całun Turyński to Ewangelia napisana ciałem Jezusa

Wiara

Prof. Marinelli: Całun Turyński to Ewangelia napisana ciałem Jezusa

Całun to pierwsza Ewangelia, napisana przez samego Jezusa Jego własnym ciałem - powiedziała prof. Emanuela Marinelli, badaczka Całunu Turyńskiego. W rozmowie z KAI przedstawiła ona zarówno historię badań nad tą szczególną relikwią, jak i jej znaczenie dla wiary w mękę i zmartwychwstanie Pana Jezusa.