Maria G. Suder: Dziewczyny, nie bójcie się zakonu!
Kochani, na zakończenie tego tygodnia w którym szczególnie modliliśmy się o powołania, chcę wam przedstawić króciutkie świadectwo mojego powołania bo często się pytacie ja to ze mną było.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Kochani, na zakończenie tego tygodnia w którym szczególnie modliliśmy się o powołania, chcę wam przedstawić króciutkie świadectwo mojego powołania bo często się pytacie ja to ze mną było.
Z Ewangelii dowiadujemy się, że św. Józef był człowiekiem prostym, skromnym i ubogim, chociaż pochodził z królewskiego rodu Dawida. Prosta była przede wszystkim jego dusza. Prostota duszy Józefa nie oznaczała wcale, że nie umiał dostrzegać trudności i problemów swego życia w całej ich zawiłości. Podchodził do nich śmiało i rozwiązywał je roztropnie, a uważność na wszystkie rzeczy świadczyła o jego mądrości.
Św. Józef, Ojciec Chrystusa, jest zarazem twoim Ojcem i Panem. — Uciekaj się do niego. (Droga, 559)
Dziś coraz częściej ludzie praktykują wiarę w stylu “Chrystus – tak, Kościół – nie”. Panuje przekonanie, że z Panem Bogiem równie dobrze jak w kościele można spotkać się… w lesie, a sakramenty i zasady moralne nie mają szczególnego znaczenia.
Ks. Pawlukiewicz: Widziałem cud. Popłakałem się
PIERWSZE CZYTANIE Pierwsi „chrześcijanie” w Antiochii
Kiedy Jezus został ukrzyżowany, mimo niepokoju, jaki zapanował w przyrodzie, w sercach tych, którzy ufali Jezusowi, zapanował pokój. Wielki wewnętrzny pokój, napełniający Maryję, udzielał się Jej najbliższemu otoczeniu. Ona wiedziała, że ta Ofiara była potrzebna. Maryja z pełną ufnością poddała się woli Ojca i Syna.
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Nie zmieniaj życia w piekło
PIERWSZE CZYTANIE Piotr cudownie uzdrawia chorych
Jerzy pochodził z Liddy (Azja Mniejsza). Zachowały się o nim nikłe dane biograficzne, jednak są bardzo liczne i wczesne dowody kultu Świętego. Jego ojcem miał być Pers - Geroncjusz. Syn miał być uproszony przez rodziców w późnej ich starości długą modlitwą. Jerzy jako ochotnik wstąpił do legionów rzymskich. Doszedł do rangi wyższego oficera (trybuna?). Podczas prześladowań za czasów Dioklecjana jako chrześcijanin odmówił złożenia ofiary bóstwom rzymskim (305?). Rozdał wcześniej całą swą majętność ubogim. Poddano go okrutnym i długim męczarniom - według niektórych tekstów trwały one aż 7 lat. Przybijano go do krzyża, torturowano na katowskim kole. Umęczono go w Diospolis na terenie Palestyny.
,,Bóg uwolnił mnie od złych duchów''. Wspomnienia z egzorcyzmów - świadectwo
PIERWSZE CZYTANIE Ewangelia szerzy się poza Jerozolimą