Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

S. Małgorzata Borkowska OSB: Oto najgorsza herezja wszech czasów

Kościół

S. Małgorzata Borkowska OSB: Oto najgorsza herezja wszech czasów

Siostra Małgorzata Borkowska nie traci czasu na frazesy. Wodolejstwo nie wchodzi w grę. Zamiłowanie do słowa to dla niej coś więcej niż hobby filologa; to jedna z form adoracji Niewidzialnego. Czym są Podpowiedzi? Sentencjami? Życiowymi radami? Wszystkim po trochu. To może współczesnymi apoftegmatami? Kiedyś robił to abba Antoni, abba Pojmen, abba Jakiśtam, a dziś kilkaset lat po nich wypowiada je amma Małgorzata.

Screenshot Youtube - rctv

Wiara

Ks. Sławomir Kostrzewa: To niezbędne, aby się nawrócić

Pustynia to przestrzeń walki i ogołocenia. Człowiek musi zmierzyć się ze swoimi słabościami, mniemaniami, prawdą o sobie. Kiedy Bóg wyprowadza człowieka na pustynię, czyni to z miłości do niego. To doświadczenie jest niezbędne, aby nawrócić się, czyli rozpoznać własną grzeszność i przyjąć Bożą pomoc - przypomina ks. Sławomir Kostrzewa w homilii wygłoszonej 6 grudnia 2020 roku w parafii pw. Matki Bożej Wspomożycielki Wiernych w Swarzędzu.

Screenshot Youtube

Świadectwo

Świadectwo: Byłem na krawędzi piekła

- W Boga nigdy nie wierzyłem, do Kościoła chodziłem, bo moja mama chciała bym tam chodził. Nie widziałem w tym sensu i w czasie bierzmowania pożegnałem się z Kościołem. W szkole średniej zaczęły się imprezy, alkohol, narkotyki, agresja. Wtedy pierwszy raz zapaliłem marihuanę. Każdą wolną chwilę spędzałem na jaraniu z chłopakami. Zapominałem o szarej rzeczywistości, która mnie otaczała. Później pojawiły się narkotyki twarde. - wspomina Emil.

O najgorszej rzeczy, jaką możesz zrobić

Uwaga

O najgorszej rzeczy, jaką możesz zrobić

Spróbujmy trochę zmienić nasz sposób myślenia o głównej bohaterce Adwentu, jaką jest Maryja Dziewica. Warto zacząć od dogmatu o Niekopalnym Poczęciu. W potocznym rozumieniu Niepokalane Poczęcie to jest przywilej. W języku polskim to słowo kojarzy się z czymś, co daje same korzyści, z jakimś orderem. Od razu rodzi się pytanie: dlaczego Ona dostała, a ja nie? Posługując się tym pojęciem, mówiąc też o przywileju wniebowzięcia czy dziewictwa, z Matki Bożej robimy nadczłowieka i nie wiadomo teraz za bardzo, co z tą Matką Bożą zrobić. Po co Ona w ogóle jest? Ktoś może powiedzieć: wystarczy mi Pan Jezus, bo On jest jedynym Zbawicielem.

Fot. via Pixabay

Wiara

Trwa Godzina Łaski! ,,Będą masowe nawrócenia''

W Maryi było zawsze „tak” wobec woli Boga. W nas natomiast – skażonych grzechem pierworodnym – jest w duszy podział, rozdarcie. Niektóre sprawy łączymy z Bogiem, inne rezerwujemy tylko dla siebie. Życie z Bogiem w pełnej jedności oznacza całkowite oddanie się Mu we wszystkim. Patrząc na Niepokalaną, wstydzimy się naszych grzechów. To święty wstyd, który wzbudza nieustanną tęsknotę za życiem w łasce.