Sumliński: Czy śledztwo ws morderstwa ks. Popiełuszki zakończy się niczym?
Publikujemy obszerny fragment relacji Blogpress ze spotkania z prokuratorem Andrzejem Witkowskim, promującym książkę pt. "Szukając sprawców zła".
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bł ks Jerzy Popiełuszko.
Publikujemy obszerny fragment relacji Blogpress ze spotkania z prokuratorem Andrzejem Witkowskim, promującym książkę pt. "Szukając sprawców zła".
Czasami zdarza się coś, co nas tak bardzo obchodzi, co jest dla nas tak bardzo ważne, a co zarazem tak trudno oddać słowami, bo zwyczajnie brakuje odpowiednich słów – takim właśnie wydarzeniem był dla mnie film Marii Dłużewskiej pt. „Ksiądz” dotyczący okoliczności śmierci księdza Jerzego Popiełuszki (opatrzony narracją księdza Stanisława Małkowskiego), który w dniu wczorajszym miałem możność obejrzeć podczas premiery prasowej w siedzibie TVP. Film mocny i poruszający, zapadający głęboko w serce, film, który po prostu trzeba zobaczyć (premiera telewizyjna 21 marca br. o godzinie 22 05 w TVP 1).
-Nie ma najmniejszych wątpliwości, że gen. Czesław Kiszczak był głównym sprawcą zamordowania księdza Jerzego Popiełuszki – był sprawcą kierowniczym – wydawał polecenia - mówi portalowi Fronda.pl Wojciech Sumliński.
- Jestem zwolennikiem, żeby sprawdzono także domy takich panów jak gen. Dukaczewski, który z bardzo pewną miną przesiaduje w studiach tv i mówi, że wie, że ma dokumenty - mówił dziennikarz śledczy Witold Gadowski, który był gościem programu „Minęła dwudziesta” (TVP Info).
Wczoraj media informowały o tym, że znaleziony w szafie Kiszczaka list, w którym generał pisze o ks. Popiełuszce, był skierowany do anonimowego odbiorcy. Jednak jak się okazuje, adresatem listu był... Jerzy Urban!
Żyjemy w kraju, w którym historia nie jest historią, lecz czymś, co wciąż trwa. Już nie pamiętam, kiedy to zrozumiałem. Czy dopiero wówczas, gdy zapoznałem się z „pracą” pułkownika WSI Leszka Tobiasza (dobrego znajomego prezydenta Bronisława Komorowskiego) zebraną w sprawie kryptonim „Anioł”? Wynikało z niej, że pułkownik Tobiasz szantażował księdza arcybiskupa Juliusza Paetza w oparciu o materiały dotyczące nieszczęsnej przeszłości hierarchy, a dostarczone pułkownikowi przez towarzyszy z bratniej służby, Stasi. Przez pewien czas ksiądz arcybiskup wykonywał wszystkie polecenia prowadzącego go, niczym na smyczy, szantażysty z WSI, w pewnym jednak momencie powiedział „dosyć” – i natychmiast kompromitujące go materiały zostały upublicznione. Ujawnił je mój dawny redakcyjny kolega z dziennika „Życie”, Jerzy Morawski, wówczas już dziennikarz „Rzeczpospolitej”, który nie wiedząc zapewne, że jest tylko nieświadomym intrygi narzędziem w rękach speców z WSI, napisał artykuł pt. „Grzech w pałacu
Nowojorska policja walczyła z przestępczością wśród młodzieży, rozdając rodzinom indyki na Święto Dziękczynienia. Jak zwalczać zło – mówi o. Adam Szustak.
Generał Kiszczak o zamordowaniu ks. Jerzego Popiełuszki
- Sądowi Najwyższemu odmówiono wglądu do dokumentów dotyczących okoliczności śmierci ks. Jerzego Popiełuszki. To chyba jedyna sprawa, w której Sądowi Najwyższemu odmówiono wglądu do akt – mówi dziennikarz śledczy Wojciech Sumliński.
Z okazji 31. rocznicy śmierci błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki, 19 października w Kościele św. Stanisława Kostki w Warszawie odprawiona została Msza św. w intencji jego kanonizacji.
14 września zakończy się francuska faza procedury uznania cudu wymodlonego za wstawiennictwem bł. ks. Jerzego Popiełuszki – pisze Milena Kindziuk w tygodniku „Niedziela”.
Poniższe modlitwy zostały opracowane przez Gabriela Bartoszewskiego OFMCap i zatwierdzone przez Kurię Warszawską Metropolitalną.
O 17 rozpocznie się uroczysta Msza św. w parafii pw. Stanisława Kostki pod przewodnictwem ks. bp. Rafała Markowskiego. Po niej odbędzie się koncert „wierzę w świętych obcowanie” wykonany przez aktorów scen warszawskich i chór Vocem Tuam. Uroczystości zakończy złożenie wieńców i modlitwa przy grobie błogosławionego.