Liście laurowe traktujemy zazwyczaj jako prostą i dość pospolitą przyprawę. Okazuje się, że nie doceniamy prozdrowotnej siły, jaka w nim drzemie.

Liść laurowy ma właściwości przeciwbólowe. Ma zbawienny wpływ na trawienie pokarmu. Stymuluje proces w przewodzie pokarmowym i pomaga zmniejszyć poziom cukru we krwi. Ten liść ma także zdolności do przeciwbakteryjnego i przeciwgrzybicznego działania. Działa również uspokajająco i stymuluje obronę organizmu. Liść laurowy radzi sobie z otyłością, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa nadmiar płynu z organizmu.

Te walory odżywcze można wykorzystać na przykład w nalewce. 

Oto, jak ją przygotować:

Potrzeba

  • 30 g świeżych liści laurowych
  • 300 ml 60% alkoholu

Posiekaj liście i umieść je w słoiku. Zalej je alkoholem i szczelnie zamknij słoik. Słoik zostaw w temperaturze pokojowej na czas 10 dni. Po upływie tego czasu, odcedź ciecz i umieść ją w butelce.

Możesz wmasowywać ją w objęte bólem obszary lub spożywać po 10 kropli rozpuszczonych w wodzie 3 razy dziennie przed posiłkami.


mp/fronda.pl