Ogórek to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinno się docenić zwłaszcza w upały. Ogórek w prawie 97 proc. składa się z wody, dlatego szybko pozwoli ugasić pragnienie. Jednocześnie ma mało kalorii, dlatego mogą go włączyć do diety osoby odchudzające się. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości i wartości odżywcze ma ogórek.

 

Ogórki zawierają kukurbitacyny - substancje odpowiedzialne za gorzki smak tego warzywa - które mają właściwości przeciwnowotworowe. Zespół amerykańskich i chińskich naukowców w 2014 roku na łamach "Cancer Letter" przekonywał, że jeden ze związków z grupy kukurbitacyn - kukurbitacyn B (CuB) - hamuje wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty. Z kolei inni naukowcy, których wyniki badań zostały opublikowane w “Cancer Research”, są zdania, że kukurbitacyny mogą ochronić przed rozwojem raka trzustki.

Poza tym ogórek zwiera wiele innych antynowotworowych substancji, takich jak flawonoidy (m.in.: fisetin), luteinę i kwas kawowy.

Ogórki znajdują zastosowanie w łagodzeniu objawów problemów układu moczowego, stanów zapalnych oraz przy usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Stanowią także składnik diet odchudzających. Dzięki swym upiększająco-łagodzącym właściwościom, ogórki znalazły zastosowanie w kosmetyce, w różnego rodzaju preparatach, kremach, maseczkach, które działają ściągająco i zmniejszają opuchlizny. Nadają się do odświeżania i oczyszczania cery. Uprawiane są często pod kątem późniejszych przetworów (ogórki kiszone, konserwowe, sałatki).

UWAGA! Ogórek i pomidor to wartościowe warzywa, pod warunkiem, że się ich nie łączy w jednym posiłku. Ogórek zwiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C zawartą w pomidorach, a także w innych warzywach.

 

Zupa ze świeżych ogórków

Składniki:
5-6 ogórków gruntowych
3-4 ziemniaki
włoszczyzna
ząbek czosnku
koperek, natka pietruszki lub kolendra
śmietana lub jogurt naturalny
listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
1,5 litra wody

Ugotować bulion z warzyw wraz z przyprawami i czosnkiem ew. z dodatkiem mięsa np. piersi kurczaka, po ok.15 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w kostkę ogórki. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę lub jogurt. Posypać zieleniną.

 

Sunamono – japońska sałatka

1-2 długie ogórki
Sezam
Ocet ryżowy
Sos sojowy
Cukier
Sól
Świeży imbir (opcjonalnie)

Ogórki umyć, obrać po 4 paski skórki, poszatkować krajarką do warzyw lub pokroić w cieniutkie plasterki ostrym nożem, posolić, wymieszać i wstawić do lodówki.
Z 1,5 łyżki octu ryżowego, łyżki sosu sojowego, 2 łyżek cukru i opcjonalnie 1 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru zrobić sos mieszając wszystkie składniki.
Wyjąć sałatkę z ogórków z lodówki, odcisnąć nadmiar wody, wymieszać z sosem i posypać sezamem (może być prażony)

 

Napój na przyspieszenie metabolizmu i odchudzanie

Składniki:

Sok z jednej cytryny
1 ogórek
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka soku z aloesu
Pęczek kolendry lub pietruszki
½ szklanki wody
1 łyżeczka lub więcej miodu opcjonalnie

Zblendować wszystkie składniki i wypić powoli szklankę przed snem.

Naturalny koktajl na bezsenność

Składniki:

1 ogórek
Imbir (średniej wielkości)
Sok z 1cytryny
1 Zielone nieobrane jabłko
Szparagi (9 sztuk)
2 łodygi selera

Namoczyć szparagi w zimnej wodzie, pozostawić na godzinę. Pokroić ogórek i jabłko w plasterki i zmiksować z imbirem i selerem. Następnie dodać odsączone kawałki szparagów – raz jeszcze zmiksować . Napój świetnie relaksuje wiec najlepiej go przygotować i wypić po obiedzie. Napój ten przywraca dobry sen, ponieważ jego składniki maja pozytywny wpływ na najczęstsze przyczyny bezsenności – stres, niestrawność i wysokie ciśnienie krwi. Dodatkowo oczyszcza organizm, zwłaszcza wątrobę i nerki.