Majówka to początek sezonu grillowego. Pogoda sprzyja grillowaniu. Podajemy więc przepis na przepyszne, aromatyczne żeberka.
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1-2 główki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka ostrego paprykowego sosu
- łyżka miodu
- łyżeczka soli
- 2 gałązki rozmarynu (jedna do przybrania)
- 5 łyżek oleju
- 150 ml bulionu
- 50 ml jasnego piwa.
Przygotowanie:
1. Obrać czosnek. Jedną główkę zmiksuj z sosami, solą, miodem a także listkami rozmarynu oraz olejem.
2. Oczyścić, umyć żeberka. Następnie podzielić je na porcje i wymieszać w marynacie. Wstawić do lodówki (najlepiej będzie na całą noc)
3. Rozgrzać grill. Żeberka ułożyć na kawałku folii aluminiowej, polać je częścią marynaty, a następnie zawinąć w folię. Później ułożyć je na ruszcie i przypiekać z obu stron, tak aby zaczęły robić się miękkie.
4. Rozwinąć żeberka i ułożyć je na nowej folii wraz z pokrojoną w plastry główką czosnku. Piec na ruszcie, smarując co jakiś czas marynatą wymieszaną z bulionem i piwem, do momentu aż będą całkiem miękkie.