Składniki:

ziemniaki sałatkowe - 4-6 szt.

rzodkiewka - 2-3 szt.

ogórek małosolny - 2 szt.

młode pędy dzikiego chmielu - garść

bluszczyk kurdybanek - kilka listków

czosnek - 1 ząbek

szczypiorek - kilka listków

ogórecznik lekarski młode listki - 2-3 szt.

koperek - kilka listków

 

sos:

jogurt naturalny - 1 łyżka

majonez - 1 łyżka

musztarda - 1 łyżeczka

sól i pieprz do smaku

 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i roimy w kostkę. Młode pędy dzikiego chmielu kroimy w małe kawałki i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i ogórki. Przeciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek, koperek, bluszczyk kurdybanek i listki ogórecznika. Całość mieszamy i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, majonezu, soli i pieprzu.