Składniki:
ziemniaki sałatkowe - 4-6 szt.
rzodkiewka - 2-3 szt.
ogórek małosolny - 2 szt.
młode pędy dzikiego chmielu - garść
bluszczyk kurdybanek - kilka listków
czosnek - 1 ząbek
szczypiorek - kilka listków
ogórecznik lekarski młode listki - 2-3 szt.
koperek - kilka listków
sos:
jogurt naturalny - 1 łyżka
majonez - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i roimy w kostkę. Młode pędy dzikiego chmielu kroimy w małe kawałki i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i ogórki. Przeciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek, koperek, bluszczyk kurdybanek i listki ogórecznika. Całość mieszamy i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, majonezu, soli i pieprzu.