Warto przekonać się do tego owocu, bo korzyści jakie płyną z zajadania się nim są ogromne.

Przede wszystkim to bogate źródło witamin i mikroelementów. Zawiera on:

  • witaminy C tyle, że pokrywa dzienne na nią zapotrzebowanie organizmu

  • witamina A

  • witaminy z grupy B

  • witamin młodości E

  • witamina PP

  • kwas foliowy

  • wapń

  • żelazo

  • fosfor

  • cynk

  • magnez

  • mangan

Całkiem pokaźna lista. Dzięki temu grejpfrut ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Doskonale wpływa na układ krwionośny. Wypłukuje złogi cholesterolowe, usprawnia układ krążenia a tym samym zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu, udarom i zawałom. Kolejna rzecz to ochrona przeciwnowotworowa. Owoc ten zawiera przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki i tym samym hamują namnażanie się niektórych komórek nowotworowych. Na rynku dostępne są wyciągi z grejpfruta lub jego pestek.

Flawonoidy zawarte w grejpfrucie oczyszczają organizm z toksyn. Szczególnie pozytywny wpływ mają na wątrobę i nerki. Wątrobę skutecznie regenerują a na nerki korzystny wpływ ma ich moczopędne działanie.

Owoc ten mogą a nawet powinny spożywać osoby chore na cukrzycę i te z insulinoopornością. Ma on bardzo niski indeks glikemiczny, a niektóre źródła podają, że wpływa na produkcję insuliny i potrafi obniżyć poziom glukozy we krwi.

A do tego mamy jeszcze wspomaganie odchudzania. Grejpfrut jest niskokalorycznym owocem, a ponadto korzystnie wpływa na przemianę materii i wspomaga rozpad tłuszczów. Przy okazji dzięki błonnikowi daje uczucie sytości.

No i na koniec to jego właściwości odmładzające dzięki zawartej w nich witaminie E.

Jest jednak uwaga. Osoby, które przyjmują jakieś leki powinny skonsultować z lekarzem objadanie grejpfrutami, gdyż może on zwiększać stężenie niektórych z nich kilkakrotnie. Przykładowo grejpfrut w połączeniu z lekami na alergie może powodować arytmię serca. Nie znam listy leków przeciwwskazanych wraz z grejpfrutem dlatego warto to prześledzić jeśli ktoś jakieś przyjmuje.