Tag
Tag: wiara
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Dziś Święto Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny
Uroczystość Zwiastowania Pańskiego, dawniej nazywana świętem Zwiastowania N.M.P. obchodzona dorocznie 25 marca, przypomina nam o tym wielkim zdarzeniu, od którego rozpoczęła się nowa era w dziejach ludzkości. Archanioł Gabriel przyszedł do Maryi, niewiasty z Nazaretu, by zwiastować Jej, że to na Niej spełnią się obietnice proroków, a Jej Syn, którego pocznie w cudowny i dziewiczy sposób za sprawą Ducha Świętego, będzie Synem samego Boga. Fakt, że uroczystość ta przypada często w trakcie Wielkiego Postu uzmysławia nam, że tajemnica Wcielenia jest nierozerwalnie związana z tajemnicą śmierci i zmartwychwstania Chrystusa.
"Nie bój się, Maryjo, znalazłaś bowiem łaskę u Boga. Oto poczniesz i porodzisz Syna, któremu nadasz imię Jezus"
Czytania mszalne na uroczystość Zwiastowania Pańskiego:
"I Mnie znacie, i wiecie, skąd jestem. Ja jednak nie przyszedłem sam z siebie"
Czytania mszalne na dzisiaj:
Nadchodzi bowiem godzina, kiedy wszyscy, co są w grobach, usłyszą głos Jego
"Nie dziwcie się temu! Nadchodzi bowiem godzina, kiedy wszyscy, co są w grobach, usłyszą głos Jego: i ci, którzy pełnili dobre czyny, pójdą na zmartwychwstanie do życia; ci, którzy pełnili złe czyny – na zmartwychwstanie do potępienia."
Święty Zachariasz, papież. Przywrócił kult obrazów i przeniósł Stolicę Apostolską na Lateran
Zachariasz był synem Polychroniusza z Kalabrii. Był Grekiem, ale urodzonym we Włoszech. Nie znamy szczegółów z jego lat młodzieńczych. Możliwe, że współpracował ze św. Grzegorzem III i był diakonem, którego podpis figuruje na synodzie rzymskim w roku 732.
„Oto wyzdrowiałeś. Nie grzesz już więcej, aby ci się coś gorszego nie przydarzyło”
"Oto wyzdrowiałeś. Nie grzesz już więcej, aby ci się coś gorszego nie przydarzyło"
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Stawiaj Jezusowi trudne pytania
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Stawiaj Jezusowi trudne pytania
On zbuduje dom imieniu memu, a Ja utwierdzę tron jego królestwa na wieki
"On zbuduje dom imieniu memu, a Ja utwierdzę tron jego królestwa na wieki. Ja będę mu ojcem, a on będzie Mi synem"
Dzisiejszy mężczyzna powinien być jak św. Józef
Zastanawialiście się kiedyś, jak powinien wyglądać wzór zdrowego psychicznie odpowiedzialnego dorosłego mężczyzny? Tak się składa, że chodził on po ziemi przeszło dwa tysiące lat temu. Opisał go w swoim artykule ksiądz Marek Dziewiecki.
Atak na kościół w Sieradzu. „Efekt nagonki na św. Jana Pawła II”
Mamy kolejne efekty ataków wymierzonych w św. Jana Pawła II. Przed kilkoma dniami w Sieradzu w kościele pw. Najświętszego Serca Jezusowego zdewastowano witraże, uszkodzono drzwi i zniszczono plakaty przedstawiające papieża.
Ks. Kostrzewa: Najmilsze Maryi dusze to te, które modlą się za kapłanów i za dzieci
Ks. Kostrzewa: Najmilsze Maryi dusze to te, które modlą się za kapłanów i za dzieci
Magia i opętanie czyli w tył zwrot od Chrystusa
Obserwując współczesną religijność zauważamy, iż wielu ludzi ulega modzie – tępo lansowanej przez media – na to wszystko, co owiane jest mgiełką tajemniczości i wiąże się z okultyzmem - pisze Andrzej Wronka.