Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Święty Stanisławie, patronie Polski, módl się za nami!

Stanisław urodził się 28 grudnia 1550 r. w Rostkowie na Mazowszu (obecnie powiat przasnyski). Był synem Jana, kasztelana zakroczymskiego, i Małgorzaty z Kryskich (z Drobina). Krewni rodziny zajmowali eksponowane stanowiska w ówczesnej Polsce. Miał trzech braci: Pawła (+ 1607), Wojciecha (+ 1576) i Mikołaja, oraz dwie siostry, z których znamy imię tylko jednej, Anny. Historia nie przekazała nam bliższych szczegółów z lat dziecięcych Stanisława. Wiemy tylko z akt procesu beatyfikacyjnego, że był bardzo wrażliwy. Dlatego ojciec w czasie przyjęć, na których niekiedy musiał bywać także Stanisław, nakazywał gościom umiar w żartach, gdyż inaczej chłopiec może omdleć.

Fot. screenshot - YouTube (ROME REPORTS in English)

Kościół

Ukraińcy pojadą na ŚDM do Lizbony. Opowiedzą o swoich przeżyciach

Młodzi Ukraińcy będą obecni na Światowych Dniach Młodzieży. Pojadą, aby opowiedzieć innym o swoich przeżyciach i podziękować za otrzymaną pomoc – mówi Radiu Watykańskiemu ks. Waldemar Pawelec SAC, koordynujący przygotowania. W Lizbonie planowane są różne ukraińskie inicjatywy. Zadbano też, by uczestnicy zza naszej wschodniej granicy mogli być razem podczas kolejnych wydarzeń spotkania młodych.

Fot. via Pixabay.com

Świadectwo

Świadectwo. Moje nawrócenie z Hinduizmu wstrząsnęło całą rodziną

Nazywam się siostra Mary Joseph Krishnan. Jestem czwartym dzieckiem rodziców. Mam starszą siostrę i trzech braci. Pochodzę z rodziny praktykującej Hinduizm i należącej do kasty Braminów (w Hinduizmie Bramini należą do najwyższej warny – klasy kapłańskiej – przyp. tłum.). Ukończyłam studia z sztuk pięknych i anglistyki. Od 1971 do 1972 roku byłam nauczycielką w klasztorze sióstr Kanosjanek w Mumbaju.

Fot. via Pixabay.com

Wiara

Duch Święty – lekarstwo dla sfrustrowanych chrześcijan

Dlaczego 2 tys. lat temu chrześcijanie byli zdolni do głębokiej relacji z Bogiem, do odważnego głoszenia Dobrej Nowiny i radykalności w aspekcie moralności, a my dziś nie potrafimy im dorównać? Czy byli silniejsi, odważniejsi, czy w ich kulturze było prościej? A może to dlatego, że przebywali z Jezusem w Jego wcielonej postaci?

fot. wikipedia.org/domena publiczna, archiwum IPN

Wiara

Ks. Blachnicki: ,,Dobrzy ludzie’’ nie będą zbawieni! Zbawienie nie zależy od ,,dobroci’’

Coraz popularniejsza staje się teza, również wśród katolików, że do zbawienia wystarczy być „dobrym człowiekiem”. To herezja znana już Faryzeuszom, która dziś, kiedy w centrum stawia się człowieka, staje się wyjątkowo popularna. Jej istotą jest postawienie człowieka w miejscu Boga i przekonanie, że człowiek może sam siebie zbawić. To zbawienie miałoby mu zapewnić moralne życie. Takie myślenie jest całkowitym zaprzeczeniem chrześcijaństwa, w którego centrum stoi ukrzyżowany i zmartwychwstały Chrystus, zbawiający swoją ofiarą człowieka niemogącego zbawić się samemu. Pisał o tym Sługa Boży ks. Franciszek Blachnicki, którego artykuł przypominamy.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

G. K. Chesterton: Dlaczego jestem katolikiem

Odkryłem, że kwestia, czy pozostać przy wierze protestanckiej, w ogóle już nie istnieje. Istniała po prostu kwestia, czy pozostać przy protestanckiej niezgodzie. Stwierdziłem, ku mojemu bezgranicznemu zdumieniu, że bardzo liczni liberałowie wciąż ochoczo sieją protestancką niezgodę, choć dawno już stracili protestancką wiarę.

Fot. Tgwaggoner via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Wiara

Matka Dobrej Rady – przynosi pokój w najtrudniejszych okolicznościach

Kiedy Jezus został ukrzyżowany, mimo niepokoju, jaki zapanował w przyrodzie, w sercach tych, którzy ufali Jezusowi, zapanował pokój. Wielki wewnętrzny pokój, napełniający Maryję, udzielał się Jej najbliższemu otoczeniu. Ona wiedziała, że ta Ofiara była potrzebna. Maryja z pełną ufnością poddała się woli Ojca i Syna.