Ateiści z USA walczą z Bogiem na billboardach
Grupa ateistów wykorzystała ponad 20 billbordów w Południowej Dakocie po to, by walczyć z religią.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem walka.
Grupa ateistów wykorzystała ponad 20 billbordów w Południowej Dakocie po to, by walczyć z religią.
Tomasz Wandas, Fronda.pl: Jak widzi pan dzisiejszy problem, jaki mamy z islamem? Jakie środki można podjąć, aby sprawę rozwiązać, czy delegalizacja byłaby odpowiednim krokiem?
Na granicy Sudanu Południowego i Etiopii doszło do krwawych walk. Zginęło wiele osób.
Współczesny człowiek świadomie odrzucił Boga i na Jego miejsce postawił siebie. Życie w grzechu staje się normą dla wielu ludzi. Chrześcijanie muszą dziś podjąć trud podwójnej walki o zachowanie swojej tożsamości i wiary - przekonuje ks. Piotr Glas. Rejestracja: ks. Sławomir Kostrzewa.
Kolejna wyjęta z kontekstu wypowiedź Ministra Waszczykowskiego posłużyła opozycji do krytyki polskiej polityki zagranicznej. Pomijając fakt, że szef MSZ cytował tylko swojego poprzednika na tym stanowisku, to po raz kolejny trzeba zauważyć, że znika całościowy sens jego wypowiedzi.
Iz 50,4-9a)Pan Bóg mnie obdarzył językiem wymownym, bym umiał przyjść z pomocą strudzonemu, przez słowo krzepiące. Każdego rana pobudza me ucho, bym słuchał jak uczniowie. Pan Bóg otworzył Mi ucho, a Ja się nie oparłem ani się cofnąłem. Podałem grzbiet mój bijącym i policzki moje rwącym Mi brodę. Nie zasłoniłem mojej twarzy przed zniewagami i opluciem. Pan Bóg Mnie wspomaga, dlatego jestem nieczuły na obelgi, dlatego uczyniłem twarz moją jak głaz i wiem, że wstydu nie doznam. Blisko jest Ten, który Mnie uniewinni. Kto się odważy toczyć spór ze Mną? Wystąpmy razem! Kto jest moim oskarżycielem? Niech się zbliży do Mnie! Oto Pan Bóg Mnie wspomaga. Któż Mnie potępi?
Tomasz Wandas, Fronda.pl: Kim są Żołnierze Wyklęci? Dlaczego wspomnienie ich jest dla nas ważne?
To nie było dla mnie i mamy łatwe. Tata jakby grał z UB w chowanego. Pojawiał się u nas tuż przed rewizją lub zaraz po. Albo przychodził w nocy, pakował co było pod ręką i przewoził nas do nowego domu.
W całym świecie, na rozmaity sposób, uaktywniło się działanie złego ducha - szatana. Ta trudna sytuacja dzisiejszego świata, który "cały leży w mocy Złego"(1 J 5, 19), sprawia, że życie człowieka staje się walką: "W ciągu, bowiem całej historii ludzkiej tworzy się ciężka walka przeciw mocom ciemności; walka ta, zaczęta ongiś u początku świata, trwać będzie do ostatniego dnia, według słowa Pana" (KKK 409). Zły duch jest nieprzyjacielem całego rodzaju ludzkiego, to znaczy każdego indywidualnego człowieka. Jednak w obecnym świecie prawda ta jest zupełnie ignorowana, lekceważona, a nawet wyśmiewana i wyszydzana. Sprzyja temu, szeroko rozpowszechnione w sztuce, w mediach i przekazach ludowych, wyobrażenie szatana jako osobnika o spiczastych uszach z rogami i kopytami wyglądającego jak odrażające monstrum. Takie właśnie wyobrażenie szatana powoduje, iż często jest on zaliczany do różnego rodzaju bajek i legend. Dlatego też u wielu ludzi "taki szatan" budzi uśmiech pobłażania i lekceważenia.
Jak dziś działa szatan? W Pouczeniach Złego Ducha ks. Pellegrino Ernetti wyjaśnia:
Tomasz Wandas, Fronda.pl: Czym jest Apokalipsa?
To historia niemal jak z filmu! W opanowanym przez muzułmańskich fanatyków libijskim mieście pojawił się nowy bohater.
Komuniści od początku swoich rządów w Polsce zwalczali wiedzę o wydarzeniach, które zaliczali do kategorii „cudów”. Już w latach stalinowskich były one dokładnie obserwowane i kontrolowane. Władze komunistyczne represjonowały osoby, które rozpowszechniały wiadomości o cudownych obrazach, świętych miejscach, prywatnych objawieniach czy medycznie niewyjaśnionych uzdrowieniach - czytamy na łamach "Głos Ojca Pio".
Tomasz Wandas: Zarówno ksiądz Profesor jak i ksiądz Profesor Dariusz Oko jesteście kojarzeni z gender. Wielu doktorów (w tym oczywiście katolickich) wyśmiewa inicjatywę angażowania się w gender. Skąd te kpiny i co jest tak poważnego w tym temacie, że profesorowie tacy jak ksiądz czy ks. Oko, który uchodzi za jednego z lepszych profesorów na UPJPII poświęcają się walce z gender?
Organizacja przeciwko islamizacji Zachodu to PEGIDA UK (Patriotic Europeans Against the Islamicisation of the West) . Ugrupowanie zostało założona przez byłego lidera English Defence League. PEGIDA UK oficjalnie rozpoczęła działalność w Bedfordshire.