Tag

Tag: walka

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem walka.

Fot. YouTube

Macierewicz: Siła narodu i armii ważniejsza od sojuszy!

− (...) Polacy powiedzieli: „nie” i podjęli walkę; gdyby nie to, Polski nie byłoby na mapie świata! Dążyli do obrony państwa polskiego, bo posiadanie niepodległego państwa − nie marionetki! − było najważniejsze − mówił minister obrony narodowej Antoni Macierewicz do zebranych w miejscowości Borowa na uroczystościach związanych z upamiętnieniem 77. rocznicy wybuchu II wojny światowej i bohaterskiej obrony Gór Borowskich.

Fot. Wikipedia

Rosja

Kolejne ćwiczenia Rosjan! Zagrożą Gruzji?

Ponad 1200 rosyjskich żołnierzy bierze udział w manewrach wojskowych w regionie oderwanym od Gruzji w 2008 roku. Rosyjska baza wojskowa znajduje się Ccinwall i w wiosce Dżawa. Wchodzi w skład Południowego Okręgu Wojskowego. W dniu wczorajszym, na rozkaz prezydenta Wladimira Putina, wojsko zostało postawione w stan gotowości bojowej.Ministerstwo Obrony w Moskwie poinformowało, że niespodziewana mobilizacja jest efektem ćwiczeń i sprawdzianu, który został postawiony tamtejszym wojskom.

Również Żydzi walczyli bohatersko w Powstaniu Warszawskim

Również Żydzi walczyli bohatersko w Powstaniu Warszawskim

Na warszawskim cmentarzu żydowskim przy ul. Okopowej znajduje się kilkanaście nagrobków żołnierzy, biorących udział w Powstaniu Warszawskim w 1944 r. Pochowano tu między innymi: Blimę Mykanowską, Halinę Kahan, Franciszka Grynbauma, Bolesława Kejlina, Leonarda Kimnama, Jakuba Żyto i Bolesława Szenfelda. Żydowskie nazwiska można znaleźć także w kwaterze powstańczej na Cmentarzu Wojskowym w Warszawie oraz na Murze Pamięci w Muzeum Powstania Warszawskiego. Lista żydowskich bojowników Powstania Warszawskiego jest jednak zdecydowanie dłuższa. Według różnych szacunkowych danych, w powstańczych oddziałach walczyło od kilkuset do około 3000 Żydów. Ich dokładnej liczby nigdy nie da się ustalić.

Dziś odmów modlitwę przeciwko wszelkiemu złu! Szatan nie śpi - dziś zamordował księdza we Francji!

Kościół

Dziś odmów modlitwę przeciwko wszelkiemu złu! Szatan nie śpi - dziś zamordował księdza we Francji!

Francja - kraj, tak mocno umiłowany przez Boga, składa Bogu ofiarę z kapłanów, których tak w nim brakuje. A to oznacza, że wraca z całą mocą w centrum życia Kościoła. Jest Kościołem męczenników. Módlmy się za katolików w tym kraju, ale módlmy się także za Światowe Dni Młodzieży. Ten atak jest skierowany także przeciwko jego uczestnikom. Ma ich zastraszyć i odebrać im radość z wiary. Ale tak się nie stanie. Wiara zwycięży moce ciemności - pisze Tomasz Terlikowski.

Pogarda i szyderstwo są ulubionym narzędziem walki z chrześcijaństwem

Kościół

Pogarda i szyderstwo są ulubionym narzędziem walki z chrześcijaństwem

(Iz 6.1-8)W roku śmierci króla Ozjasza ujrzałem Pana siedzącego na wysokim i wyniosłym tronie, a tren Jego szaty wypełniał świątynię. Serafiny stały ponad Nim; każdy z nich miał po sześć skrzydeł; dwoma zakrywał swą twarz, dwoma okrywał swoje nogi, a dwoma latał. I wołał jeden do drugiego: Święty, Święty, Święty jest Pan Zastępów. Cała ziemia pełna jest Jego chwały. Od głosu tego, który wołał, zadrgały futryny drzwi, a świątynia napełniła się dymem. I powiedziałem: Biada mi! Jestem zgubiony! Wszak jestem mężem o nieczystych wargach i mieszkam pośród ludu o nieczystych wargach, a oczy moje oglądały Króla, Pana Zastępów! Wówczas przyleciał do mnie jeden z serafinów, trzymając w ręce węgiel, który kleszczami wziął z ołtarza. Dotknął nim ust moich i rzekł: Oto dotknęło to twoich warg: twoja wina jest zmazana, zgładzony twój grzech. I usłyszałem głos Pana mówiącego: Kogo mam posłać? Kto by Nam poszedł? Odpowiedziałem: Oto ja, poślij mnie!

Francja u progu kolejnej rewolucji?

Francja u progu kolejnej rewolucji?

Jeśli włączy się tego nacjonalistyczna prawica, mamy konflikt gotowy, choć narodowcy pewnie zrobili najszybciej porządek. Ich bierność może tłumaczyć jedynie fakt, że wolą być obserwatorami niż legitymizować działania socjalistycznego rządu.

Polscy anarchiści: Nie damy się zastraszyć! Czy będą dalej próbować zniszczyć Polskę?

Polscy anarchiści: Nie damy się zastraszyć! Czy będą dalej próbować zniszczyć Polskę?

Funkcjonariusze Komendy Stołecznej Policji zatrzymali wczoraj trzech mężczyzn, którzy próbowali dokonać zamachu na jedną ze stołecznych jednostek policji. Rzecznik KSP powiedział, że sprawcy są powiązani ze środowiskiem skrajnie anarchistycznym. "Oświadczamy, że ataki polityków i przemoc policyjna nie powstrzymają nas. Nie damy się zastraszyć! Będziemy prowadzili działania na rzecz sprawiedliwego świata wolnego od przemocy i wyzysku" – napisała w specjalnym oświadczeniu Warszawska Federacja Anarchistyczna

Potęga modlitwy do św. Michała Archanioła! To z nim toczmy wojnę z siłami ciemności!

Kościół

Potęga modlitwy do św. Michała Archanioła! To z nim toczmy wojnę z siłami ciemności!

Czy naprawdę wiemy, o co się modlimy? Czy zdajemy sobie sprawę z potęgi naszej modlitwy? Czy wierzymy, że Bóg słucha nas nieprzerwanie i cieszy się, gdy rozmawiamy z Nim i Jego aniołami? Oto medytacja nad modlitwą papieża Leona XIII, która pomoże nam zrozumieć i lepiej poznać Księcia Niebieskich Zastępów. Modlitwę rozpoczynamy wezwaniem „Święty Michale Archaniele”. Wiemy zatem, że mamy nie tylko czcić aniołów, ale również ich wzywać. Bóg pragnie, byśmy prosili ich o pomoc w wypraszaniu łask. Ich wstawiennictwo u Boga jest o wiele skuteczniejsze niż nasze własne starania. Kim jest św. Michał, którego wzywamy na początku modlitwy? Jest on nie tylko największym spośród dobrych duchów, ale także tym, który zachęca nas do zdobycia nieba i dołączenia do jego zastępów. Zauważmy: Michał należy do chóru archaniołów – „archanioł” oznacza anioła głównego, najważniejszego, prowadzącego. To właśnie Michał poprowadził resztę aniołów do kluczowej bitwy w dziejach stworzenia, bitwy pomiędzy tymi, któr