Bojanowska odchodzi z MRPiPS. Chodzi o kontrowersyjną ustawę
Minister rodziny, pracy i polityki społecznej skierowała do premiera Mateusza Morawieckiego wniosek o odwołanie wiceminister Elżbiety Bojanowskiej z pełnionej przez nią funkcji.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem ustawa.
Minister rodziny, pracy i polityki społecznej skierowała do premiera Mateusza Morawieckiego wniosek o odwołanie wiceminister Elżbiety Bojanowskiej z pełnionej przez nią funkcji.
1. Jak podał ostatnio „Puls biznesu”, po zaledwie 4 miesiącach funkcjonowania nowych przepisów dotyczących inwestycji w specjalnych strefach ekonomicznych, nastąpił bardzo wyraźny wzrost liczby projektów inwestycyjnych, które będą realizowane w 2019 roku.
Projekt ustawy dotyczącej ochrony zwierząt nie będzie zawierał zapisu dotyczącego zakazu hodowli zwierząt futerkowych. Posłowie PiS, którzy są autorami ustawy, złożyli autopoprawkę, która skierowała została do opinii Biura Legislacyjnego Kancelarii Sejmu i Biura Analiz.
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej odniosło się w komunikacie przesłanym Polskiej Agencji Prasowej do kontrowersji wokół projektu ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie.
Rzeczniczka rządu, Joanna Kopcińska wyjaśniła w rozmowie z Polską Agencją Prasową okoliczności decyzji premiera w sprawie projektu ustawy dotyczącego przemocy domowej.
Projekt ustawy dotyczący przeciwdziałania przemocy domowej, na temat którego toczyły się już gorące dyskusje, wróci do wnioskodawców. Premier zadecydował, że projekt musi zostać poprawiony.
Prezydent Andrzej Duda podpisał dziś nowelizację ustawy o Sądzie Najwyższym. Szerszy komunikat w sprawie decyzji głowy państwa ma się ukazać dziś wieczorem lub jutro rano.
Rząd zadba o seniorów. REKORDOWA waloryzacja emerytur! 8,4 mld zł w 2019
Tomasz Wandas, Fronda.pl: "Już ponad rok czekamy na orzeczenie w najważniejszej sprawie, która jest w Trybunale Konstytucyjnym" – powiedział w rozmowie z serwisem niedziela.pl arcybiskup Stanisław Gądecki, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski. Dlaczego Trybunał Konstytucyjny zdaje się wstrzymywać tę sprawę?
"Gdyby Jarosław Kaczyński nie istniał, należałoby go wymyślić". Na kogo politycy opozycji totalnej i sympatyzujące z nią "elity" intelektualne, medialne, artystyczne etc. miałyby przelewać swoje frustracje?
„Rok temu głosowałem, ale nie cieszyłem się [ws. SN]. Dzisiaj i głosowałem i się cieszyłem, bo uważam, że ten spór był nam niepotrzebny. Dobrze, że go zamknęliśmy” - powiedział dziś wicepremier Jarosław Gowin.
Projekt nowelizacji ustawy o Sądzie Najwyższym autorstwa PiS został dziś przyjęty przez Sejm. 215 posłów było za, 161 zagłosowało przeciw, 24 wstrzymało się od głosu.
Klub Prawa i Sprawiedliwości złożył w Sejmie projekt nowelizacji ustawy o Sądzie Najwyższym, zakładającej możliwość powrotu do orzekania sędziów Sądu Najwyższego, którzy po 4 lipca b.r. przeszli w stan spoczynku.
Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o Pracowniczych Planach Kapitałowych w obecności prezesa Giełdy Papierów Wartościowych oraz przedstawicieli rządu: Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej oraz Minister Finansów. – Ktoś może zapytać, dlaczego podpisuję tę ustawę w tak spektakularny sposób. Otóż powody są dwa: to ustawa, która, mam nadzieję, poprawi sytuację przyszłych polskich emerytów oraz tych, którzy funkcjonują na rynku gospodarczym w Polsce.
Emerytowana (ale wciąż pojawiająca się w pracy) I prezes Sądu Najwyższego, prof. Małgorzata Gersdorf już prognozuje, co znajdzie się w nowelizacji ustawy o Sądzie Najwyższym. Cóż z tego, że wciąż nie mamy pewności, czy nowelizacja faktycznie powstanie.