Tag

Tag: Sokółka

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Sokółka.

Prof. Treppa: Krew na Całunie Turyńskim ma taką samą grupę jak na hostii w Sokółce

Kościół

Prof. Treppa: Krew na Całunie Turyńskim ma taką samą grupę jak na hostii w Sokółce

- Całun Turyński miał udział w moim nawróceniu. Cała historia badań i sam obraz wstrząsnęły mną, kiedy przechodziłem kryzys wiary. Ten obraz doprowadził mnie i dalej prowadzi przez wiarę - mówi portalowi Fronda.pl prof. Zbigniew Treppa z Uniwersytetu Gdańskiego, badacz relikwii Męki Pańskiej w rozmowie z Jarosławem Wróblewskim. Z jakimi relikwiami Męki Pańskiej mamy dziś do czynienia?

Szósta rocznica Cudu Eucharystycznego w Sokółce (fot. archiwum)

Kościół

Szósta rocznica Cudu Eucharystycznego w Sokółce

Mszy św. w Sokółce przewodniczyć będzie ks. abp Edward Ozorowski, metropolita białostocki. Dziś odbędzie się również premiera płyty „Tajemnica Eucharystii – Sokółka – Kantata Przemienienia” z librettem Jerzego Binkowskiego i muzyką Jakuba Milewskiego.

Cud eucharystyczny w Sokółce (fot. archiwum fronda.pl)

Kościół

Kolejne uzdrowienia w Sokółce?

Jak podaje portal isokolka.eu, za sprawą Cząstki Ciała Pańskiego miało dojść do kolejnych uzdrowień. Do proboszcza parafii pod wezwaniem św. Antoniego przychodzą listy z całej Polski, których autorzy zapewniają, że doszło do cudownego uzdrowienia.

Jan Budziaszek (fot. Jednegoducha.pl)

Kościół

Budziaszek dla Fronda.pl: Żyjemy w czasach, w których światem rządzi książę ciemności

Polak mieszkający w Szwecji przyjechał do Sokółki by modlić się o uzdrowienie z nowotworu. Lekarze nie dawali mu szans na przeżycie. Dziś jest zdrowy. Choć to i inne uzdrowienia potwierdzają lekarze i opasłe tomy medycznych dokumentacji, wielu ludzi drwi z takich cudów, szydząc, że to jedynie jakaś autosugestia albo placebo. Dlaczego tak się dzieje? O odpowiedź poprosiliśmy Jana Budziaszka, perkusistę legendarnych Skaldów.

fot. lumix2004/sxc.hu

Przyjechał do Sokółki z nowotworem, wrócił uzdrowiony. Kolejny cud w Sokółce?

U pana Stanisława Kumy w 2012 roku wykryto nowotwór wątroby i węzłów chłonnych. Lekarze orzekli, że mężczyzna nie ma już szans na wyleczenie. Jak sam mówi, pozostała mu tylko modlitwa o cud uzdrowienia. Za sugestią ks. Zbigniewa Gołębiewskiego, z jego szwedzkiej parafii postanowił przyjechać do Sokółki. Już w czasie pobytu w Sokółce poczuł, że w jego organizmie zaczynają zachodzić jakieś zmiany. W kościele św. Antoniego Padewskiego w którym przechowywana jest Cudowna Hostia przystąpił do spowiedzi, uczestniczył we Mszy św. oraz w adoracji Najświętszego Sakramentu. – To była najpiękniejsza adoracja w moim życiu, mogłem teraz umrzeć lub żyć, nie miało to dla mnie żadnego znaczenia. Byłem szczęśliwy – mówi pan Stanisław.

Sokółka. Probszcz ks. Stanisław Gniedziejko z cudowną Hostią. Fot. cud.sokolka.org

O cudach, które dzieją się w Sokółce

Sokółka na Podlasiu to miejsce w Polsce szczególne. Ślady grupy krwi AB na Całunie Turyńskim pokrywają się z tymi, które są na relikwii na hostii w Sokółce i fragmencie serca w Lanciano. Czy mają w kościele św. Antoniego w Sokółce od 2008 r miejsce cudowne zdarzenia?

Terlikowski: Sokółka, czyli szykujmy się na ciężkie czasy

Kościół

Terlikowski: Sokółka, czyli szykujmy się na ciężkie czasy

Cud w Sokółce nie jest dla wierzącego katolika zaskoczeniem. On tylko przypomina to, w co i tak wierzymy, że Eucharystia jest – całkowicie dosłownie – Ciałem i Krwią Jezusa Chrystusa. I nie jest to ani symbol, ani wydarzenie dla nas, ale całkowicie realna przemiana chleba i wina w Ciało i Krew.

Sokółka czeka na pielgrzymów

Sokółka czeka na pielgrzymów

Niewielka miejscowość na Podlasiu już szykuje się na niedzielne uroczystości i tłumy pielgrzymów, jakie mogą przybyć, by po raz pierwszy zobaczyć cudowną hostię. Przed kościołem św. Antoniego już przygotowywane jest miejsce na mszę polową i rozstawiane są duże ekrany. W Sokółce przygotowano też specjalne parkingi i noclegi.

Relikwia Cząstki Ciała Pańskiego będzie adorowana w Sokółce

Kościół

Relikwia Cząstki Ciała Pańskiego będzie adorowana w Sokółce

- Ten Znak - Relikwie Ciała Pańskiego, będzie ukazany wiernym podczas uroczystości wystawienia do adoracji Najświętszego Sakramentu w kaplicy Matki Bożej Różańcowej w naszym kościele. Stanie się to dnia 2 października br. o godz. 11.00 w czasie Mszy św. sprawowanej pod przewodnictwem J. E. Ks. Abp. Edwarda Ozorowskiego, Metropolity Białostockiego. Pragniemy przeżyć to wydarzenie w duchu wiary i uwielbienia Chrystusa. Pomogą nam w tym Misje Parafialne, które odbędą się w dniach od 25 września do 1 października 2011 r.