Tag

Tag: prawo

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem prawo.

(fot. djshaw_sxc)

Kto POdziurawił prawo?CBA do tablicy!

Jak podaje gazeta w latach 2011 – 2013 pięćset największych spółek kontrolowanych przez polskich właścicieli przekazało fiskusowi 22,4 mld zl. Odpowiadało to 0,96 proc. ich przychodu i 22 proc. zysków. W tym samym okresie 500 czołowych firm z kapitałem zagranicznym zapłaciło 9,5 mld zł podatku czyli 0,7 proc. ich przychodów i 17,5 proc. zysku.

prawo (fot. southernfried MorgueFile)

Czarny protest?Adwokaci protestują

Jak tłumaczy Zgromadzenie Izby Adwokackiej w Warszawie, przyczyn protestów jest kilka. Chodzi głównie o sytuację prawną adwokatu, którzy nie zgadzają się na rozszerzenie bezpłatnej pomocy prawnej poza osoby znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej.

fot. Razem TV

Oskarżony o niepopełnienie zbrodni niewinny

Śledczy uznali, że prof. Bogdan Chazan nie złamał prawa, odmawiając zamordowania dziecka swojej pacjentki . A to odkrycie, doprawdy niesamowite! Trzeba było aż roku, by uznać, że w Polsce lekarz nie jest zmuszony do zabijania dzieci. Śmiać się czy płakać?...

SZOK! ETPC: handlarze dziećmi to też rodzina

SZOK! ETPC: handlarze dziećmi to też rodzina

Europejski Trybunał Praw Człowieka stwierdził, że pozbawienie władzy rodzicielskiej pary, która kupiła dziecko za pośrednictwem rosyjskiej agencji surogacyjnej na podstawie umowy o macierzyństwo zastępcze, stanowi naruszenie prawa do poszanowania życia rodzinnego i prywatnego.

Szympans (fot.CC BY 2.5, Frans de Waal)

NY: Szympansy staną przed sądem

Szympansy poddawane testom medycznym dostały prawo do stawienia się przed sądem. „Tym samym mają więcej praw niż kobiety w Arabii Saudyjskiej” – informuje Foreign Policy.

Masakra! Polskie prawo chce wsadzać do więzienia krytyków homoseksualizmu

Masakra! Polskie prawo chce wsadzać do więzienia krytyków homoseksualizmu

Minister Grabarczyk w sformułowanej 20 lutego 2015 r. odpowiedzi na wystąpienie Pełnomocniczki rządu ds. równego traktowania opowiedział się za prowadzeniem „prac legislacyjnych celem zmiany przepisów Kodeksu karnego w zakresie sprowadzenia penalizacji czynów o podłożu dyskryminacyjnym z uwagi na przesłanki: niepełnosprawności, orientacji seksualnej i tożsamości płciowej”. Jeżeli zmiany te zostaną wprowadzone, istnieje groźba, że każda wyrazista krytyka środowisk budujących swą tożsamość wokół praktykowania zachowań homoseksualnych zostanie uznana za „przestępstwo z nienawiści ze względu na orientację seksualną”.

Przestrzeganie prawa prowadzi nas do więzi z Bogiem

Kościół

Przestrzeganie prawa prowadzi nas do więzi z Bogiem

Patrzcie, nauczałem was praw i nakazów, jak mi rozkazał czynić Pan, Bóg mój, abyście je wypełniali w ziemi, do której idziecie, by objąć ją w posiadanie. Strzeżcie ich i wypełniajcie je, bo one są waszą mądrością i umiejętnością (Pwt 4,5n).

Aptekarze nie muszą uczestniczyć w zabijaniu

Rodzina

Aptekarze nie muszą uczestniczyć w zabijaniu

W świetle obowiązującego prawa, apteka jest placówką ochrony zdrowia publicznego. Tak definiuje ją ustawa „Prawo farmaceutyczne” z dnia 6 września 2001 r. Jedną z konsekwencji tego stanu rzeczy jest przewidziana przez art. 96 ust. 4 prawa farmaceutycznego możliwość odmowy wydania produktu przez farmaceutę lub technika farmacji, „jeżeli jego wydanie może zagrażać życiu lub zdrowiu pacjenta”. Ocena takiego ewentualnego zagrożenia należy do osoby wydającej produkt leczniczy. Może ona, ale nie musi skonsultować się w tej sprawie z innym pracownikiem apteki.

Okładka kontrowersyjnego numeru "Wysokich Obcasów Extra" (fot. media)

Polskie feministki jak święte krowy, czyli wszelka krytyka zabroniona

Kilka dni temu pisałam na Fronda.pl o dość intrygującym artykule, jaki ukazał się w najnowszym numerze miesięcznika „Wysokie Obcasy Extra” (czytaj TUTAJ). Już wtedy przeczuwałam, że krytyka feminizmu (i to naprawdę, całkiem rzetelna!) nie rozejdzie się ot tak, po kościach. I miałam rację – pełne oburzenia i rozgoryczenia głosy zdążyły już zabrać działaczki Feminoteki, zaś „Wyborcza” publikuje pełen rozżalenia list Magdaleny Środy i Agnieszki Graff. Warto przyjrzeć się tym protestom, choćby dlatego, że wiele mówią na temat polskiego środowiska feministek (może nawet więcej, niż wspomniany artykuł z „WOE”?).