Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Prezydent Duda: Pewna grupa ludzi nie chce pogodzić się ze zmianą władzy

Prezydent Duda: Pewna grupa ludzi nie chce pogodzić się ze zmianą władzy

W ostatnich miesiącach została przeprowadzona zakrojona na dużą skalę akcja propagandowa mająca na celu zburzenie dobrego wizerunku Polski – mówi w rozmowie z "Wprost" prezydent Andrzej Duda. Komentując spór wokół Trybunału Konstytucyjnego prezydent stwierdził, że przedstawiona przez premier Beatę Szydło kompromisowa propozycja w tej sprawie została odrzucona. – Myślę, że gdyby nie ta sprawa, to jakaś inna byłaby pretekstem do ataku. (…)Opozycja żyje dziś z tego konfliktu i najwyraźniej nie jest w jej interesie, by doszło tu do jakiegokolwiek porozumienia. Lepiej potrząsać tą sprawą i chyba tak się dzieje – ocenił.

Jeszcze Polska nie zginęła !!!

Jeszcze Polska nie zginęła !!!

Panika, którą nakręca się z powodu przybycia tysiąca uchodźców, i to jeszcze naszych braci w wierze, jest czymś niepojętym w kraju, który uważa się za bastion chrześcijaństwa. Przekonanie, że ów tysiąc może wywrócić nasze państwo do góry nogami jest przejawem braku wiary w siłę swoich przekonań i wartość swojego narodu.

Rozum i doświadczenie Kazia Marcinkiewicza

Rozum i doświadczenie Kazia Marcinkiewicza

Jaka to ogromna przyjemność posłuchać mądrych i doświadczonych ludzi. Nie tylko politycznie, ale i życiowo. Nie wiadomo czemu powiedzenie „życie go doświadczyło” rozumiane jest, że „życie dało mu nieźle w kość”. A przecież równie dobrze mogło mu dać wiele radosnych i pięknych doświadczeń. Jak na przykład Kazimierzowi Marcinkiewiczowi. Dlatego tak lubię go… słuchać, podziwiać. Miał już dwie żony, Czy to nie piękne? Nie radosne? Jest ciągle młody. Ile jeszcze może mieć. Jeśli ma się 57 lat, przyszłość przed nim. Jestem od niego starszy o lat 20 i miałem tylko jedną żonę. Nawet, gdybym bardzo zaszalał. Bądźmy przytomni. Ile ja jeszcze mogę mieć, a ile on? Nie wybiegajmy jednak w przyszłość. Już obecnie ma wystarczające doświadczenie, by mi zaimponować. Żonę to nawet ja jeszcze mogę mieć. Ale premierem już nigdy nie zostanę. A on był. Więc słucham, podziwiam i chłonę. A właściwie wchłaniam. Jak gąbka namydloną wodę. No bo też jakie myśli z siebie wydobywa!

Rzegocki: Optymizm nie zastąpi racji stanu...

Rzegocki: Optymizm nie zastąpi racji stanu...

Polski student popularnego w ostatnich latach w Polsce kierunku stosunki międzynarodowe raz po raz wpada w zadziwienie spowodowane sporym dysonansem poznawczym. Otóż na kartach - głównie anglosaskich - podręczników do stosunków międzynarodowych zapoznaje się z wizją, która ma się nijak do jego wiedzy historycznej wyniesionej z domu rodzinnego i polskiej szkoły. W owych książkach za przełomową datę zakończenia procesu tworzenia się nowożytnych suwerennych państw uznaje się rok 1648 i zakończenie wojny trzydziestoletniej. Podpisano wówczas traktat westfalski, dzięki któremu w Europie powstał ład opierający się na równowadze sił suwerennych państw narodowych. Lecz ani w roku 1648 ani blisko tej daty Rzeczpospolita nie zmieniła radykalnie swojego ustroju, nie stała się ani bardziej scentralizowana, ani bardziej absolutna, ani bardziej nowożytna, ani bardziej narodowa, ani mniej wolnościowa… Dodajmy ani mniej nowoczesna… Trudno bowiem z dzisiejszej perspektywy twierdzić, że scentralizowane

Strzemecki: Polska w oczach Niemców: wasal albo wróg

Strzemecki: Polska w oczach Niemców: wasal albo wróg

Niemcy mają najwyraźniej poważny kłopot z partnerskim traktowaniem Polski. Konrad Schuller z Frankfurter Allgemeine Zeitung konstatuje, że zdaniem nowych polskich władz, Niemcy i Francja traktują Polskę i inne kraje Europy Środkowej i Wschodniej jako partnerów drugiej kategorii.

(fot. youtube.com)

Dla Kutza Polska to praojczyzna głupoty!

- Na naszych oczach toczy się walka siermiężnego, starego, ponurego i smutnego nacjonalizmu jagiellońskiego z tą małą grupą oświeconych liberałów, inteligentów polskich – mówi Kazimierz Kutz w wywiadzie dla „Gazety Wyborczej.

(fot. Andr

PIĘKNE! Prezydent Duda: Nigdy nie zapomniała Pani o swoich rodakach

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wręczył Marii Eleonorze Mireckiej-Loryś Krzyż Komandorski z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski nadany postanowieniem z dnia 1 lutego 2016 r. za wybitne zasługi w działalności polonijnej, społecznej i charytatywnej w Polsce i Stanach Zjednoczonych Ameryki, w szczególności na rzecz polskiej mniejszości na Ukrainie.

Beata Szydło do Niemców: Relacje mamy świetne , interesy czasem rożne

Beata Szydło do Niemców: Relacje mamy świetne , interesy czasem rożne

Beata Szydło w wywiadzie dla niemieckiego Bilda mówi: - Nie ma wątpliwości, że nasze relacje są znakomite. Niemcy są dla nas ważnym i bliskim partnerem w Europie. Życzylibyśmy sobie jednak, aby niektóre decyzje nie zapadały ponad naszymi głowami. W tym kontekście Polska Premier wymieniła: gazociąg Nord Stream 2, który "omija po prostu Polskę, a UE nie uwzględniła polskich interesów". - Chcielibyśmy, aby nasi niemieccy partnerzy byli po naszej stronie - powiedziała Szydło. I dodała, że to samo dotyczy polskiej mniejszości w Niemczech. - Niemiecka mniejszość w Polsce posiada specjalne prawa.Niemcy reprezentowani są automatycznie w polskim parlamencie - podkreśliła premier.