Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Sondaż: Ukraińcy kochają Polskę!!!

Sondaż: Ukraińcy kochają Polskę!!!

Sondaż amerykańskiego ośrodka International Republican Institute potwierdza, że Polska jest najbardziej lubianym przez Ukraińców obcym krajem. Najnowsze wyniki cyklicznych badań ukraińskiej opinii publicznej potwierdzają też, że nasi południowo-wschodni sąsiedzi mają bardzo negatywny stosunek do władz kraju.

Fot. pexels.com; Youtube

Szef NATO: Atak na Polskę oznacza atak na cały sojusz

– Wysyłamy bardzo wyraźną wiadomość ewentualnym przeciwnikom, że atak na jednego sojusznika, w tym wypadku na Polskę, oznacza reakcję całego NATO. To pokazuje nastawienie NATO do obrony wspólnej – powiedział „Gość Wiadomości” Jens Stoltenberg, szef Sojuszu Północnoatlantyckiego.

fot. via Belsat.eu

SKANDAL w Katyniu, Rosjanie obrazili Polaków

Na stronie smoleńskiego oddziału Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej pojawiła się fotorelacja z akcji na terenie cmentarza ofiar NKWD w Katyniu. Komuniści zebrali się tak w związku z przyjazdem białoruskiej delegacji, która planowała oddać cześć ofiarom stalinizmu.

fot. youtube

Profesor Andrzej Nowak: Co to znaczy 'być Polakiem'?

To nie Car nadał Polakom wolność siadając przy okrągłym stole z Polakami - tylko, że to Polacy sami sobie to wywalczyli ofiarą kilku cyklów powstań, konspiracji czy pracy organicznej - przeczytaj rozmowę z prof. Andrzejem Nowakiem - historykiem, koordynatorem sekcji "Kultura, tożsamość narodowa, polityka historyczna" w Narodowej Radzie Rozwoju przy Prezydencie RP, przeprowadzoną przez Teologią Polityczną.

Cudowny znak dla Polski - łzy Matki Bożej w Lublinie

Kościół

Cudowny znak dla Polski - łzy Matki Bożej w Lublinie

Jest 3 lipca 1949 r. Na twarzy Matki Bożej z katedry lubelskiej pojawiają się łzy. Nikt nie może tego wytłumaczyć, wiadome jest tylko jedno: to nie jest dobry czas na cuda. Władze komunistyczne przygotowują się właśnie do obchodów 70. rocznicy urodzin Józefa Stalina.

Bukowski: Czy 'Hubal' powinien być generałem?

Bukowski: Czy 'Hubal' powinien być generałem?

Szefowie łódzkiej Samoobrony Grzegorz Andrysiak i Krzysztof Łysyganicz zwrócili się do ministra obrony narodowej Antoniego Macierewicza z prośbą o pośmiertne nadanie stopnia generała brygady dowódcy Oddziału Wydzielonego Wojska Polskiego majorowi Henrykowi Dobrzańskiemu-„Hubalowi” - poinformowała Polska Agencja Prasowa.

Fot. Domena Publiczna

Józef Piłsudski: Polacy, w czasach kryzysu strzeżcie się agentur!

"Agentury, jak jakieś przekleństwo idą dalej bok w bok i krok w krok. Idźcie swoją drogą, służąc jedynie Polsce, miłując tylko Polskę i nienawidząc tych, co służą obcym".Z natury rzeczy, ja, jako były Naczelny Wódz, który prowadził wojnę, wiem, co znaczy agentura i znam jej mechanizm pracy. Musiałem zetknąć się z taką pracą czy wtedy, gdy występuje ona jako obserwacja, czy też jako próba skłonienia do takich czy innych zmian, które byłyby potrzebne dla interesów armii i celów politycznych tego czy innego państwa.