Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Zdj. Twitter

Polityka

Petru znów o 500 Plus. Tak ZGASILI go internauci!!!

Czy kogoś jeszcze interesuje opinia polityka, który stracił własną partię? Ryszardowi Petru najwyraźniej wydaje się, że tak. Postanowił bowiem zabrać głos w sprawie programu 500 Plus, który, jak pokazują najnowsze dane GUS, nie wpłynął na sytuację demograficzną Polski.

Fot. Pixabay, CC0

Polska

,,Mała firma-mały ZUS'': Rząd PiS nie zapomina o polskich przedsiębiorcach!

1. W poprzednim tygodniu Sejm w zasadzie jednogłośnie (427 głosów za, 0-przeciwnych, 1- wstrzymujący) przyjął ustawę o zmianie niektórych ustaw w celu obniżenia składek na ubezpieczenia społeczne osób fizycznych wykonujących działalność gospodarczą na mniejszą skalę ( tzw. ustawę mała firma -mały ZUS). W tym tygodniu ustawą zajmie się Senat , potem trafi ona do podpisu prezydenta przy czym rząd zakłada, że jej przepisy wejdą w życie od 1 stycznia 2019 roku. Według szacunków tego resortu z tzw. ustawy „mała firma-mały ZUS” skorzysta zdaniem resortu około 200 tysięcy istniejących firm (około 10% prowadzących działalność gospodarczą). Ale według uzasadnienia tej ustawy z tego rozwiązania skorzystają także setki tysięcy przedsiębiorców, którzy do tej pory funkcjonują w szarej strefie, tylko, dlatego, że nie stać ich na zapłacenie pełnej składki ZUS.

zdj. screen Youtube/Sobiesław Zasada Automotive

Polska

Bargiel pięknie o Polsce. 'Zjazd z K2 to mój gest na 100-lecie niepodległości. Jestem dumny z bycia Polakiem'

"Myślę, że ten zjazd jest takim moim gestem na uczczenie 100-lecia niepodległości Polski i bardzo się cieszę, że to się powiodło. I jestem dumny, że jestem Polakiem i dobrze się czuję w Polsce, bezpiecznie. Wydaje mi się, że to jest super, że mogłem po prostu wykonać taki gest"- stwierdził w rozmowie z RMF FM Andrzej Bargiel, Polak, który jako pierwszy człowiek na świecie zjechał na nartach ze szczytu niezwykle niebezpiecznego ośmiotysięcznika K2.

Zdj. Tymon Markowski, MSZ, Twitter (edytowane)

Ambasador Izraela u szefa polskiego MSZ

Minister spraw zagranicznych, Jacek Czaputowicz spotkał się dziś w siedzibie swojego resortu z ambasador Izraela, Anną Azari. Szef biura prasowego ministerstwa, Artur Lompart poinformował, że rozmawiano m.in. na temat kalendarza możliwych do zrealizowania wizyt międzypaństwowych.

Fot. Mike Peel (www.mikepeel.net) via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Polska

Polska odkupiła Stocznię Gdańską!

Agencja Rozwoju Przemysłu podpisała w Warszawie umowę dotyczącą odkupienia Stoczni Gdańskiej z rąk ukraińskiego inwestora. Jak podkreślił wiceszef ARP Andrzej Kensbok – celem nie tylko było przejęcie stoczni, ale i zadbanie o jej rozwój.