Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

(flickr/Piotr Drabik)

Polska

To niesamowite na kogo zagłosował Matka Kurka!!!

Tak żem zrobił, bo innego nie było wyjścia. Jeste typowy wyborca PiS, wkrztałcenie mam marne, socjologiczne załoczne. Ze wsi ja i moje antenaty też, a rachować tyle my zdolne, co na zeszyt spłacić trzeba. Nie powiem, wszystkie pijemy, dzieci mamy jedno, ale jak się rozpijem to do 500 i plus dojdzie. Do kościoła? Jak ksiądz skaże, to się pójdzie, ni ma co tak bardzo naprzeciwko kroczyć, pokąd reszta idzie cięgiem. Trza mi wroga we wsi? Starczy, że ta franca, co wedle sołtysa mieszka i z parobkami się szlaja, taka jej mać, za wroga jest. Na PiS głosuje, bo ludziom da.

(fot. screen)

Polska

Zaskakujące dane Państwowej Komisji Wyborczej

- Frekwencja w niedzielnych wyborach do PE na godz. 12 wyniosła 14,39 proc. – poinformowała Państwowa Komisja Wyborcza na konferencji prasowej. W poprzednich wyborach do Parlamentu Europejskiego frekwencja w tym czasie wynosiła 7,31 proc.

JAKŻE WYMOWNE! Tych słów Jana Pawła II Polacy nigdy nie zapomną

Kościół

JAKŻE WYMOWNE! Tych słów Jana Pawła II Polacy nigdy nie zapomną

Homilia Jana Pawła II w Warszawie na pl. Zwycięstwa w dniu 2 czerwca 1979 Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus! Umiłowani Rodacy, Drodzy Bracia i Siostry, Uczestnicy eucharystycznej Ofiary, która sprawuje się dziś w Warszawie na placu Zwycięstwa, 1. Razem z wami pragnę wyśpiewać pieśń dziękczynienia dla Opatrzności, która pozwala mi dziś jako pielgrzymowi stanąć na tym miejscu. Pragnął - wiemy, że bardzo gorąco pragnął - stanąć na ziemi polskiej, przede wszystkim na Jasnej Górze, zmarły niedawno papież Paweł VI. Pierwszy po wielu stuleciach papież-pielgrzym. Do końca życia nosił to pragnienie w swoim sercu i z nim zszedł do grobu. I oto czujemy, że pragnienie to było tak potężne i tak głęboko uzasadnione, że przerosło ramy jednego pontyfikatu i - w sposób po ludzku trudny do przewidzenia - realizuje się dzisiaj. Dziękujemy więc Bożej Opatrzności za to, że dała Pawłowi VI tak potężne pragnienie. Dziękujemy za cały ten styl papieża-pielgrzyma, jaki zapoczątkował wraz z Soborem Watykańs

(fot. maxipic)

Wiara

Modlitwa za Polskę! Św. Jadwigo, módl się za nami!

Święta Królowo Patronko nasza, którą Bóg obdarzył żarliwością o zbawienie dusz ludzkich i użył do utwierdzenia Prawdy w naszym narodzie, wyjednaj, prosimy Cię, aby Bóg zachował od szkody ziarno wiary, ku Swojej Chwale i zbawieniu dusz naszych.

Zdj. Olaf Kosinsky CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Pilne

Nie żyje prezes OPZZ, Jan Guz

Zmarł przewodniczący Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych Jan Guz. Wiadomość o jego śmierci podał za pośrednictwem Twittera szef ZNP. Sławomir Broniarz.

Zdj. Szczebrzeszyński, domena publiczna, CC0, Wikimedia Commons

Odlot

Co oni mają z tym 500 Plus?! 'GW' znów atakuje polskie rodziny!!!

"Jakie są losy 500+ na polskiej wsi. Przeczytaj"-czytamy w opisie linku do artykułu w internetowym serwisie "Gazety Wyborczej". Na Czerskiej znów postanowili dołożyć mieszkańcom wsi, którzy w dodatku pobierają 500 Plus. Nie wiedzieć dlaczego, gazeta postanowiła akurat tuż przed wyborami do Parlamentu Europejskiego odgrzać stary tekst (po kliknięciu w link wyświetli się artykuł datowany na 23 czerwca 2016) o tym, jak to Polacy na wsi przepijają 500 plus.

(fot. screen)

Polityka

Cyniczne! Schetyna urządza kampanię wyborczą na wałach

- Mógłbym mówić godzinami, ale nie chcę już mówić o zwykłym nieudacznictwie, widać to w kwestiach dotyczących powodzi. W jaki niezdarny sposób są one rozstrzygane. Teraz okazało się, widzieliście to, teraz wszyscy walczą z powodzią. Kto bardziej jest zaangażowany w kandydowanie tym bardziej walczy, szczególnie, jeżeli jest w PiS, to jeszcze przebiera się. To po prostu jest polityczny kabaret, a nie prawdziwe państwo – mówił wczoraj Grzegorz Schetyna

(fot. Twitter)

Mateusz Morawiecki o Konfederacji: Ta opcja służy Rosji

- Zawsze i wszędzie jest pewna grupa ogólnego protestu. Nową sytuacją w polskiej polityce jest to, że powstała partia tak jawnie antyeuropejska, antyamerykańska i prorosyjska. To jest opcja, przed którą my przestrzegamy, bo jest to opcja niebezpieczna. Ona służy Rosji. Kreml zaciera ręce - stwierdził premier Mateusz Morawiecki w wywiadzie dla polskatimes.pl

(fot. Andrzej Barabasz/wikipedia/CC 4.0)

Polska

Jarosław Kaczyński o Cimoszewiczu: To pokazuje jakość elit III RP. Mamy do czynienia z nienawiścią do własnego narodu

- To pokazuje w iluminacyjnym oświetleniu III RP, jakość ówczesnych elit. (…) Mamy tutaj do czynienia z ojkofobią, niechęcią, nienawiścią do własnego narodu. Z czego to wynika? Myślę, że w przypadku p. Cimoszewicza łatwo to wyjaśnić, ale nie będę snuł rozważań, bo trudno przenosić coś z ojca na syna - powiedział Jarosław Kaczyński w Polskim Radiu, odnosząc się do wypowiedzi Włodzimierza Cimoszewicza, który stwierdził, że obrona przed ustawą 447 "kompomituje nasz kraj"