Tag

Tag: maryja

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem maryja.

Screenshot Youtube

Wiara

Ks. Piotr Glas: Maryja miażdży szatana

Przedstawiamy poniżej poruszające kazanie ks. Piotra Glasa. Tam, gdzie jest Matka Boża, tam nie ma szatana - mówi ksiądz i pokazuje, w jaki sposób oddać Panu Jezusowi wszystkie nasze myśli i działania.

(fot. wikipedia/Domena publiczna)

Wiara

Objawienia Fatimskie. Łucja: ,,Poczułam, że stoi przede mną sam Chrystus''

13 czerwca 1917 roku w Fatimie Matka Boża podczas objawienia powiedziała do Łucji: „Jezus chce się posłużyć tobą, aby ludzie mnie poznali i pokochali. Chciałby ustanowić na świecie nabożeństwo do mego Niepokalanego Serca”. Następnie pokazała trojgu widzących swoje serce ukoronowane cierniami: Niepokalane Serce Matki zatroskanej grzechami i wiecznym potępieniem swoich dzieci!

Fot. biały kruk

Wiara

Maryja w Fatimie mówi jasno: Tak unikniecie piekła

Kiedy skończyła się wizja piekła, przerażone dzieci, szukając pomocy, skierowały swój wzrok ku Matce Bożej. "A Ona - relacjonuje s. Łucja - pełna dobroci i smutku rzekła do nas: Widzieliście piekło, do którego idą dusze biednych grzeszników, Bóg chce je ratować, Bóg chce rozpowszechniać na świecie nabożeństwo do mego Niepokalanego Serca. Jeżeli się zrobi to, co wam powiem, zostanie wielu przed piekłem uratowanych i nastanie pokój na świecie."

(fot. Mariusz Musiał/wikipedia)

Wiara

Tajemnica Medjugorje. Pierwsze łzy Maryi

Matka Boża w Medjugorje od początku prosiła o pokój. Pokój między człowiekiem a Bogiem i pokój w ludzkich sercach. Owoce Jej objawień były niezwykłe – mówi o. Eugeniusz Śpiołek, pijar z Ogniska Bożego Pokoju, który od wielu lat pielgrzymuje do Medjugorje.

Jak umierał ks. Dolindo Ruotolo?

Wiara

Jak umierał ks. Dolindo Ruotolo?

- Matko moja, jaka jesteś piękna! – takie słowa przed śmiercią wypowiedział ks. Dolindo Ruotolo. Kogo wtedy zobaczył? Co takiego niezwykłego w zachowaniu tego kapłana widzieli świadkowie jego śmierci? Opowiada Szymon Królikiewicz, autor książki „Maryja i ks. Dolindo”.

(fot. screen)

Świadectwo

Michał Koterski z Medjugorje: Dzisiaj byłem na objawieniu Matki Bożej. Jestem dumny, że mogę być Apostołem Jezusa

Michał Koterski, znany aktor, głównie z filmu "Dzień Świra" prowadził rozrywkowy styl życia. Nawrócił się i wyszedł z nałogów "To, że żyję, to łaska Boża. Codziennie się modlę i dziękuję Bogu za to, że jestem zdrowy, że mam to, co mam, i że udało mi się wyjść z tak strasznej choroby. To tak, jakby mi się udało wyleczyć z raka. Uznaję to za błogosławieństwo i jestem za to bardzo wdzięczny" - mówił w wywiadzie dla Tygodnika Solidarność.

fot. Long Thien, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr

Kościół

,,Przemoc wobec kobiety to zbezczeszczenie Boga''

„Przemoc wobec kobiety jest zbezczeszczeniem Boga zrodzonego z niewiasty. Po tym, jak traktujemy ciało kobiety, możemy rozpoznać nasz poziom człowieczeństwa”. Te słowa powiedział Franciszek podczas homilii wygłoszonej w bazylice św. Piotra. W uroczystość Świętej Bożej Rodzicielki Maryi Papież odprawił Mszę, podczas której zawierzył nowy rok Matce Bożej.

Wiara

Rzecznik Episkopatu: W Nowym Roku powierzajmy się Maryi – Matce wierzących

Uroczystość Świętej Bożej Rodzicielki, którą obchodzimy 1 stycznia w Kościele to najstarsze maryjne święto. Pierwszy dzień Nowego Roku przypomina, że Maryja jest naszą duchową Matką. Jezus w swoim testamencie z krzyża, wybrał Maryję na Matkę wszystkich wierzących. Powierzajmy jej nasze życie i sprawy – podkreślił rzecznik Episkopatu Polski ks. Paweł Rytel-Andrianik.

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Przez Maryję do Jezusa!

– Kiedy dzisiaj rozpoczynamy Nowy 2020 Rok, niech wspólne ze św. Faustyną rozważanie duchowego piękna Najświętszej Maryi Panny prowadzi nas do nieustannego wielbienia Boga Ojca – mówił metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski podczas noworocznej Mszy św. w kaplicy Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia w Łagiewnikach.

(fot. long thiên/flickr/ccbysa20)

Kościół

Przez Nią spełniły się obietnice! Dziś Uroczystość Świętej Bożej Rodzicielki Maryi

Pierwszy dzień Nowego Roku to ósmy dzień od Narodzenia Jezusa. Według prawa żydowskiego każdy chłopiec miał być tego dnia obrzezany. W oktawę Bożego Narodzenia, dziękując Bogu za przyjście na świat Chrystusa, Kościół obchodzi uroczystość Maryi jako Matki Bożej, przez którą spełniły się obietnice dane całej ludzkości, związane z tajemnicą Odkupienia. Tego dnia z wszystkich przymiotów Maryi czcimy szczególnie Jej macierzyństwo. Dziękujemy Jej także za to, że swą macierzyńską opieką otacza cały Lud Boży.Poświęcenie Maryi pierwszego dnia rozpoczynającego się roku ma także inne znaczenie. Matka Jezusa zostaje ukazana ludziom jako najdoskonalsze stworzenie, a zarazem jako pierwsza z tych, którzy skorzystali z darów Chrystusa. Pragnienie zaakcentowania specjalnego wspomnienia Matki Bożej zrodziło się już w starożytności chrześcijańskiej. Kościół zachodni już w VII wieku wyznaczył w tym celu dzień 1 stycznia.Uroczystość Świętej Bożej Rodzicielki Maryi to najstarsze maryjne święto. Do liturgii