Tag

Tag: maryja

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem maryja.

W sanktuarium Pani Saneckiej: Słuchajcie zawsze waszej Matki

Kościół

W sanktuarium Pani Saneckiej: Słuchajcie zawsze waszej Matki

– Chrystus mówi to do każdego z nas: „Oto Matka twoja”. A jeśli Matka, to Ją kochaj. A jeśli Matka, to Jej słuchaj – mówił abp Marek Jędraszewski podczas uroczystości ogłoszenia tytułu Sanktuarium Matki Boskiej Pani Saneckiej Matki Oczekiwanego Macierzyństwa w kościele parafialnym w Sance.

Fot. Pixabay, CC 0

Kościół

Dziś święto Narodzenia Najświętszej Maryi Panny

Pismo Święte nigdzie nie wspomina o narodzinach Maryi. Tradycja jednak przekazuje, że Jej rodzicami byli św. Anna i św. Joachim. Byli oni pobożnymi Żydami. Mimo sędziwego wieku nie mieli dziecka. W tamtych czasach uważane to było za karę za grzechy przodków. Dlatego Anna i Joachim gorliwie prosili Boga o dziecko. Bóg wysłuchał ich próśb i w nagrodę za pokładaną w Nim bezgraniczną ufność sprawił, że Anna urodziła córkę, Maryję.

Powstaje wielka Armia Maryi. Mocna nowa książka dla duchowej walki!

Kościół

Powstaje wielka Armia Maryi. Mocna nowa książka dla duchowej walki!

Wzrastając jako młody chłopak w pobożnej, katolickiej rodzinie, wiara była dla mnie czymś tak oczywistym i nienadzwyczajnym jak świat, który mnie otaczał i jego rzeczywistość. Dzisiaj, po wielu latach życia i pracy w Winnicy Pańskiej, z refleksją oraz niedowierzaniem patrzę, jak sam Jezus prowadził mnie poprzez liczne doświadczenia i próby wiary, które w dużo późniejszym czasie doprowadziły mnie, już jako księdza, w przestrzeń duchową zupełnie mi obcą i nieznaną.

screenshot Youtube

Wiara

Ostrzeżenia Maryi dla Kościoła końca czasów - objawienia w Quito - ks. Piotr Glas

W czwartej części nauczań ks. Piotra Glasa, wygłoszonych w marcu 2016 r. podczas rekolekcji na Jasnej Górze w Częstochowie, przywołuje on treść objawień Matki Bożej, które miały miejsce w Quito, stolicy Ekwadoru. Maryja objawiała się hiszpańskiej zakonnicy, Marianie. Choć działo się to na przełomie XVI i XVII wieku, Maryja omawiała problemy czasów ostatecznych: XX i XXI wieku. 20 stycznia 1610 roku Matka Boża powiedziała między innymi: „Wiedz, że od końca XIX, a szczególnie w XX wieku namiętności wybuchną i dojdzie do zupełnego zepsucia obyczajów, bo Szatan prawie całkowicie panował będzie przez masońskie sekty. Aby do tego doprowadzić, skupią się one szczególnie na dzieciach. Biada dzieciom w owych czasach! (…)"

screenshot Youtube

Wiara

Armia Maryi na czasy ostateczne - ks. Piotr Glas

Autentyczna i zdrowa relacja chrześcijanina z Maryją jako Matką, a zarazem poteżną Królową czyni go wielkim wojownikiem w tej wielkiej bitwie, której częścią jesteśmy w obecnych czasach, bitwie w której Ona nas potrzebuje do walki o zbawienie dusz. Ks. Piotr Glas wyjaśnia na podstawie dzieła św Ludwika Marii Grinion de Monfort w jaki sposób Maryja gromadzi swoich wybranych i przygotowuje ich do tej walki z siłami ciemności. Przypomina także, na podstawie tego dzieła, jak odróżnić prawdziwych i autentycznych czcicieli Boga od obłudy i fałszu, jaki dziś dotyka wielu z nas. Ks. Piotr przywołuje słowa Matki, która już nie milczy, jak w pierwotnym Kościele, ale krzyczy do swoich dzieci: "Powróćcie do mojego Syna, zmieńcie swoje życie. Czas się wypełnia, Moje Niepokalane Serce jest otwarte dla każdego". Czy usłyszymy naszą Matkę?

Prymas Wyszyński: Wszystko postawiłem na Maryję

Kościół

Prymas Wyszyński: Wszystko postawiłem na Maryję

8 grudnia 1953 roku w Stoczku Warmińskim Ksiądz Prymas złożył akt osobistego oddania się w niewolę Matki Najświętszej: "Oddaję się Tobie, Maryjo, całkowicie w niewolę (...). Wszystko, cokolwiek czynić będę przez Twoje ręce Niepokalane, Pośredniczko łask wszelkich, oddaję ku chwale Trójcy Świętej - Soli Deo!".

fot. aw58, lic. CC BY-SA 3.0 via Wikipedia, zdj. edytowane

Kościół

Generał Paulinów: Sercem serc - Jasna Góra

Dziś 26 sierpnia - uroczystość Matki Bożej Jasnogórskiej. Dzień ten zwany jest też imieninami Matki Bożej, czczonej w Jasnogórskim Wizerunku. Centralnym punktem uroczystości jest Suma Pontyfikalna, odprawiana na jasnogórskim Szczycie. Eucharystia rozpoczęła się o godz. 11.00, a przewodniczy jej Prymas Polski abp Wojciech Polak, metropolita gnieźnieński. Odpustową Sumę koncelebrują licznie księża biskupi. Mimo niesprzyjającej pogody, w jasnogórskich uroczystościach bierze udział ok. 60 tys. osób. Święto powstało z inicjatywy bł. Honorata Koźmińskiego, który po upadku Powstania Styczniowego starał się zjednoczyć naród wokół Królowej Polski. Święto Matki Bożej Częstochowskiej ustanowił dla jasnogórskiego sanktuarium papież Pius X w 1904 roku. Następnie papież Pius XI, w roku 1931, ustalił obchodzenie święta na 26 sierpnia. Cztery lata później zostały zatwierdzone teksty liturgiczne przeznaczone na uroczystość NMP Częstochowskiej, które mówią o opiece Maryi nad Polską. Od roku 1956 uroczys

Islamiści padną przed Panią z Fatimy!!!

Zagrożenia

Islamiści padną przed Panią z Fatimy!!!

„Wierzę, że Najświętsza Dziewica wybrała sobie miano „Matki Boskiej z Fatimy” jako obietnicę i znak nadziei dla ludów muzułmańskich i jako zapewnienie, że ci, którzy okazują jej tak wiele szacunku, pewnego dnia przyjmą również Jej Boskiego Syna”