Tag

Tag: maryja

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem maryja.

K.Emmerich: Mistyczne widzenie o Zwiastowaniu Maryi

Kościół

K.Emmerich: Mistyczne widzenie o Zwiastowaniu Maryi

Miałam widzenie o Zwiastowaniu Najświętszej Maryi Pannie w dzień święta kościelnego Widziałam świętą Dziewicę krótko po Jej ślubie w domku w Nazaret. Józefa nie było w domu; udał się bowiem z dwoma bydlętami jucznymi w drogę do Tyberiady po swe narzędzia. Za to Anna była w domu oraz jej służebna i jeszcze dwie dziewice, które razem z Maryją były w świątyni. W domu urządziła Anna na nowo wszystko.

Fot. Wikipedia

Kościół

Tak na Jasnej Górze modlą się dziś Polacy - w szczególnej łączności z Papieżem Franciszkiem

Na Jasnej Górze uroczystość Niepokalanego Poczęcia upływa w szczególnej łączności z Papieżem Franciszkiem. To ważny etap w Roku 300-lecia Koronacji Obrazu Matki Bożej. Sanktuarium otrzymało specjalny dar papieski w postaci jubileuszowego odpustu, a na placu pod figurą Maryi na wzór rzymski złożono akt zawierzenia i hołd z kwiatów. Podczas Apelu po raz pierwszy zabrzmi okolicznościowa modlitwa i zapłonie rocznicowa świeca.

Nowenna do Niepokalanej - dzień 2

Kościół

Nowenna do Niepokalanej - dzień 2

Niepokalana - nie było dotąd w historii ludzi tak oddanej Bogu istoty. Cokolwiek czyniła Maryja, pełna miłości i zaufania, czyniła zawsze w odniesieniu do Jahwe - Boga Żywego. Kiedy porodziła Jezusa - okazała Mu do końca najwyższą wierność, pozostając przez Ducha Świętego całkowicie zanurzoną w życiu swojego Syna. Jako Matka wszystkich ludzi - dziś promieniuje swoją pokorą i uczy nas, jak być oddanymi Panu, by życie owocowało w pełni.

fot. youtube

Kolejne Światowe Dni Młodzieży będą maryjne

Tematy trzech najbliższych Światowych Dni Młodzieży będą miały wyraźną konotację maryjną – informuje komunikat nowej watykańskiej Dykasterii ds. Świeckich, Rodziny i Życia. Zastąpiła ona m. in. dotychczasową Papieską Radę ds. Świeckich, przejmując po niej także zadanie organizowania Światowych Dni Młodzieży.

Uroczystość Najświętszej Maryi Panny Ostrobramskiej, Matki Miłosierdzia

Kościół

Uroczystość Najświętszej Maryi Panny Ostrobramskiej, Matki Miłosierdzia

Litania OstrobramskaMatko Boska Ostrobramskaw podwójnej koronie,módl się za namiMatko Boska OstrobramskaOrłem i Pogonią,módl się za namiMatko Boska Ostrobramskaw warownej kaplicy,módl się za namiMatko Boska Ostrobramskawileńskiej ulicy,módl się za namiMatko Boska -śliczna Panno w pozłacanej szacie,módl się za namiMatko Boska -moja Matko z dziecięcych zdrowasiek,módl się za namiMatko naszaz codziennego szkolnego pacierza,módl się za namiMatko Wilnian -ta z hejnału katedralnej wieży,módl się za namiMatko z wierszy Adamowych,adamowych filareckich pieśni,módl się za namiMatko tych,co przy Twej Bramie ginęli we wrześniu,módl się za namiMatko nasza partyzanckaz ryngrafów szlacheckich,módl się za namiMatko ofiarzawleczonych do łagrów sowieckich,módl się za namiMatko armii spod Tobruku i tej spod Lenino,Tych, co szli przez Ziemię Świętą na Monte Cassino,módl się za namiMatko Boska Ostrobramskaz księżycowym sierpem,módl się za namiMatko Boska Miłosierna dla tych,którzy cierpią,módl się za namiM

fot. wikipedia

Maryja sama wybrała Polskę za kraj swojego królowania

Odpowiedzi na to pytanie udzielili dwa lata temu wrocławscy paulini podczas nowenny przed uroczystością NMP Częstochowskiej. O. Waldemar przypomniał nieco zapomnianą historię, która świadczy o tym, że to sama Matka Boża wybrała Polskę za kraj swojego królowania. Stało to się jeszcze przed 1656 rokiem, gdy król Jan Kazimierz uznał Ją oficjalnie za władczynię naszego państwa.

Świadectwo Moniki: cudowne uzdrowienie za sprawą Matki Różańcowej

Kościół

Świadectwo Moniki: cudowne uzdrowienie za sprawą Matki Różańcowej

"Tata Został namaszczony sakramentem chorych. 2 dni wcześniej z nim rozmawiałam…Następnego dnia zaczęłam nowennę pompejańską."Monika: cudowne uzdrowienie i wybudzenie ze śpiączki23 kwietnia 2016Witam, pragnę jako kolejna osoba poświadczyć o cudownej mocy nowenny pompejańskiej i niezmierzonej miłości Matki Boskiej. W połowie stycznia ja i tata zachorowaliśmy na grypę. Ja powoli powracałam do zdrowia, lecz stan mojego taty pogarszał się. Z grypy powstało powikłanie- zapalenie płuc- + zajęte dolne partie płuc.

Jasna Góra. Maryjo, miej w opiece cały naród!

Kościół

Jasna Góra. Maryjo, miej w opiece cały naród!

W Narodowe Święto Niepodległości na Jasnej Górze trwa modlitwa za Ojczyznę. Każdego dnia w jasnogórskim sanktuarium o godz. 15.30 sprawowana jest Msza św. w intencji Ojczyzny. Dziś w sposób szczególny w czasie tej Eucharystii zanoszono modlitwę dziękczynną za Niepodległą Polskę. Przy ołtarzu, u stóp Obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej, umieszczona została biało-czerwona flaga. Mszy św. przewodniczył o. Jan Poteralski, podprzeor Jasnej Góry. „W tym wyjątkowym dniu, bo przecież dzisiaj w całej Polsce świętujemy rocznicę odzyskania niepodległości Polski, my jesteśmy tu, na Jasnej Górze, wpatrujemy się w oblicze Matki Najświętszej – mówił na początku Mszy św. o. Jan Poteralski – I dziękujemy Jej za tą przemożną opiekę nad naszym narodem polskim. Bo kiedy Polski nie było na mapach Europy, kiedy były wojny i zabory, kiedy nie można było mówić w języku polskim, ludzie tutaj, właśnie na Jasną Górę, przybywali, aby u Maryi Królowej Korony Polskiej szukać pomocy, ratunku i pocieszenia. My jesteśmy