Tag

Tag: maryja

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem maryja.

Fot. via Pixabay, CC 0

Wiara

Niezwykłe świadectwo: jak odmawianie Nowenny Pompejańskiej wyrwało ją z piekieł!

Moi Drodzy, pragnę złożyc swoje świadectwo i podzielić się moimi doświadczeniami odnośnie Nowenny Pompejańskiej. O Nowennie usłyszałam już wiele lat temu, ale zawsze przerażał mnie fakt odmawiania Różańca przez 54 dni…dla mnie było to zwyczajnie niewykonalne i nawet nie próbowałam. Ale może zacznijmy od początku i tutaj proszę o cierpliwość bo dużo się wydarzyło, a bardzo chciałabym się tym z Wami podzielić…

Królowo Różańca świętego - módl się za nami!

Kościół

Królowo Różańca świętego - módl się za nami!

Dzisiejsze wspomnienie zostało ustanowione na pamiątkę zwycięstwa floty chrześcijańskiej nad wojskami tureckimi, odniesionego pod Lepanto (nad Zatoką Koryncką) 7 października 1571 r. Sułtan turecki Selim II pragnął podbić całą Europę i zaprowadzić w niej wiarę muzułmańską. Ówczesny papież - św. Pius V, dominikanin, gorący czciciel Matki Bożej - usłyszawszy o zbliżającej się wojnie, ze łzami w oczach zaczął zanosić żarliwe modlitwy do Maryi, powierzając Jej swą troskę podczas odmawiania różańca. Nagle doznał wizji: zdawało mu się, że znalazł się na miejscu bitwy pod Lepanto. Zobaczył ogromne floty, przygotowujące się do starcia. Nad nimi ujrzał Maryję, która patrzyła na niego spokojnym wzrokiem. Nieoczekiwana zmiana wiatru uniemożliwiła manewry muzułmanom, a sprzyjała flocie chrześcijańskiej. Udało się powstrzymać inwazję Turków na Europę.

Screenshot Youtube

Skandal

Kolejny szatański wybryk Nergala. Chwali się podeptaniem obrazu Matki Bożej

Kolejne obrzydliwe zachowanie Adama „Nergala” Darskiego. Jego kolejne prowokacje dowodzą tylko, że czuje się w naszym kraju zupełnie bezkarny i przekracza kolejne granice. Darł już Biblię, chwalił się sztucznym penisem z przymocowanym do niego Chrystusem ukrzyżowanym, teraz zaś depcze obraz z wizerunkiem Matki Boskiej. Czy doczekamy się wreszcie sprawiedliwości?!

Wychował go gangster. Maryja uratowała mu życie

Świadectwo

Wychował go gangster. Maryja uratowała mu życie

Historia francuskiego księdza Rene Luca jeży włos na głowie. Jego pięćdziesięcioletnim życiem spokojnie można obdzielić kilka, albo nawet kilkanaście osób. Jako nastolatek ścierał z podłogi krew swojego ojczyma, który popełnił samobójstwo. W kilka lat później stał już w Lourdes, przed obliczem Matki Bożej, by prosić o powołanie kapłańskie.

(fot. Maryja -  Albert Foronda/flickr/ccby20_piekło/pixabay/cc0)

Wiara

Tam, gdzie będą w domu śpiewane Godzinki, tam diabła nie będzie..

- Kiedy się zaczyna śpiewać Godzinki o Niepokalanym Sercu Matki Bożej (o Niepokalanym Poczęciu NMP) zły duch ucieka. Chciałbym, abyśmy w naszych parafiach i w naszych domach dowartościowali modlitwę Godzinek. Pamiętam w moim domu rodzinnym codziennie budziło mnie jako dziecko śpiewanie Godzinek przez moją mamę. (...) Tam gdzie będą w domu (śpiewane) Godzinki, tam diabła nie będzie... - mówił w homilii ks. inf. Jan Pęzioł, egzorcysty z Wąwolnicy w listopadzie 2012 r.

Objawienie Płaczącej Pani. Przestroga Najświętszej Maryi Panny z La Salette

Wiara

Objawienie Płaczącej Pani. Przestroga Najświętszej Maryi Panny z La Salette

W sobotę, 19 września 1846 r., Matka Najświętsza ukazała się dwojgu dzieciom pochodzącym z Corps w Alpach francuskich: jedenastoletniemu Maksyminowi Giraud i prawie piętnastoletniej Melanii Calvat, którzy pilnowali swoich krów na hali należącej do La Salette, na górze Planeau, na wysokości 1800 metrów. W kotlinie strumyka spostrzegli nagle kulę ognia - "jakby tam spadło słońce". W oślepiającej jasności rozpoznali siedzącą kobietę z łokciami opartymi na kolanach i z twarzą ukrytą w dłoniach. Piękna Pani podniosła się i powiedziała do nich po francusku: "Zbliżcie się, moje dzieci, nie bójcie się, jestem tu po to, by wam opowiedzieć wielką nowinę".

zdj. creisor [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

Wiara

Aleksander Posacki SJ: 'Bolesne objawienia' Matki Bożej

Tajemnica Matki Bożej Bolesnej nie jest jedynie liturgicznym wspomnieniem (15 IX), ale, jak się wydaje, aktualizuje się ona w sposób wstrząsający we współczesnym świecie. Nie sposób bowiem nie zwrócić uwagi na zjawiska, które polegają na płaczu (czasem krwawymi łzami) obrazów oraz figur Matki Bożej na całym świecie. Wielokrotnie z obrazów poświęconych Matce Bożej Bolesnej ciekły łzy (np. w 1972 r. w Rendinara czy w Cinquefrondi we Włoszech). Zjawisko to dotyczy także ikon u prawosławnych (np. w 1960 r. w Nowym Yorku czy w 1986 r. w Chicago).

zdj. domena publiczna, Wikimedia Commons, CC0, edytowane

Wiara

Dziś odmów Koronkę do Siedmiu Boleści Maryi

Koronkę do Siedmiu Boleści Maryi zatwierdził papież Benedykt XIII w 1724 r. Rozpowszechniona jest ona w całym Kościele. Matka Boża sama przypomniała o tym nabożeństwie podczas (1981-83) podczas objawień Matki Bożej Bolesnej trzem dziewczynkom w Kibeho w Rwandzie (w 2001 r. biskup diecezji Gikongoro, Augustina Misago objawienia te uznał za autentyczne; są to pierwsze Maryjne objawienia uznane przez Kościół w XXI wieku.

Dziś imieniny Matki Bożej. Dlaczego czcimy imię Maryi?

Kościół

Dziś imieniny Matki Bożej. Dlaczego czcimy imię Maryi?

Imię Maryi czcimy w Kościele w sposób szczególny, ponieważ należy ono do Matki Boga, Królowej nieba i ziemi, Matki miłosierdzia. Dzisiejsze wspomnienie - "imieniny" Matki Bożej - przypominają nam o przywilejach nadanych Maryi przez Boga i wszystkich łaskach, jakie otrzymaliśmy od Boga za Jej pośrednictwem i wstawiennictwem, wzywając Jej Imienia.