Tag

Tag: marihuana

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem marihuana.

fot. sxc.hu

Konsumowanie marihuany... prawem człowieka?

Kandydaturę prezydenta Urugwaju poparły organizację promujące narkotyki, takie jak Drugs Peace Institute czy Wspólnota Urugwajskich Plantatorów. Mujica zalegalizował produkcję i konsumpcję marihuany w 2012 roku. Jego decyzja wzbudziła liczne kontrowersje, bo Urugwaj stał się pierwszym krajem na świecie z tak liberalnymi regulacjami dotyczącymi narkotyków.

Rafał Ziemkiewicz (Fot.Ania Stańczak/Fronda.pl)

"Kpiny" z choroby i marihuana

Na początku trzeba stwierdzić jeden fakt: Rafał Ziemkiewicz w żaden sposób nie zakpił sobie z choroby celebrytki Kory. Wręcz przeciwnie: pokazał jedynie hipokryzję tych, którzy dążą do legalizacji marihuany jako preparatu leczniczego. W rzeczywistości, jak wykazuje Ziemkiewicz, marihuana ma jedną właściwość: powoduje wymóżdżenie!

fot.cruxbrasil/sxc.hu

Świadectwo: „Brałem marihuanę, wąchałem gaz od zapalniczki i kleje…”

Kiedy pytam dzisiaj samego siebie, dlaczego wpadłem w narkotyki, to do końca nie znam na to odpowiedzi, jednak myślę, że duży wpływ miała moja rodzina, w której się wychowałem. Kiedy miałem siedem lat to ojciec wyprowadził się z domu, bo miał problem z alkoholem i praktycznie go nie znałem. Myślę, że brak miłości w domu popycha do tego, aby szukać jej poza nim. I w końcu ląduje się na ulicy. Ja jestem z Tychów, a tam są właściwie same bloki, mieszanka ludzi z różnych terenów Polski, więc miejsce jest nieciekawe. Jak szedłem do Pierwszej Komunii Św. to już regularnie paliłem fajki.

fot. sxc.hu

Zalegalizowano narkotykowy biznes

We wtorek izba wyższa parlamentu Urugwaju uchwalił rządowy projekt ustawy w sprawie stosunkiem głosów 16:13. Jak argumentował rząd celem ustawy jest przejęcie z rąk przestępców tej zyskownej działalności.Zwolennicy ustawy, niektórzy palący "jointy", zgromadzili się w pobliżu gmachu parlamentu w stolicy kraju Montevideo trzymając zielone balony i transparent z napisem: "Uprawiając wolność Urugwaj rośnie".Ustawa przewiduje, że można będzie nabyć w licencjonowanych aptekach maksymalnie 40 gramów marihuany miesięcznie. Nabywca musi mieszkać w Urugwaju, mieć ponad 18 lat i musi być zarejestrowany w państwowej bazie danych, za pomocą której będzie monitorowana ilość zakupionego przez niego narkotyku.

fot.eSheep/sxc.hu

Nauka potwierdza: Marihuana niszczy mózg!

Psychiatra Rainer Thomasius z Niemieckiego Centrum Uzależnień Dzieci i Młodzieży powiedział „Die Zeit”, że poważne skutki regularnego używania marihuany nie są niemal nikomu znane, „zwłaszcza młodym ludziom w okresie dojrzewania”. A właśnie w tym okresie, gdy jeszcze rozwija się mózg, narkotyki – także marihuana - mogą wpłynąć na rozwój zaburzeń psychicznych. Thomasius mówi, że od od 5 do 7 proc. wszystkich niemieckich nastolatków cierpi na zaburzenia psychiczne związane z zażywaniem narkotyków. Część z tych zaburzeń ma ciężki charakter.

fot. ede design/sxc.hu

Świadectwo Michała: „Handlowałem amfetaminą, jeździłem świetnym samochodem i zarabiałem bajońskie sumy… Ale to była tylko jedna strona medalu”

Przed nawróceniem moje życie było jednym wielkim uzależnieniem. Wszystko zaczęło się w wieku 17 lat, gdy zacząłem pić z kolegami, a potem palić „trawkę”. W moim domu był ciągły pęd do pieniędzy i moja relacja z rodzicami była sztywna, brakowało mi miłości. Poszedłem do liceum sportowego, gdyż byłem dobrze wysortowany, ale gdy zaczęła się „przygoda” z marihuaną to wszystko poszło w odstawkę.

fot. esheep/sxc.hu

Wałęsa za legalizacją narkotyków

"Powiem coś innego, niech to przejdzie przez parlament, nie powinno być hipokryzji - powiedział Wałęsa - Bo jeżeli marihuana jest nielegalna, to i alkohol powinien. Jeśli alkohol jest legalny, to i marycha powinna. Takie jest moje stanowisko.

Palacz marihuany to kiepski pracownik

Palacz marihuany to kiepski pracownik

Osoby palące trawkę uważane są za niezbyt dobrych pracowników, którzy migają się od pracy i mają trudności z podejmowaniem decyzji. Takie jest powszechne przekonanie, które norwescy naukowcy sprawdzili i - co ważne! - potwierdzili w swoim badaniu z udziałem aż półtora tysiąca osób zażywających marihuanę.

Polskie dzieciaki chcą marihuany

Polskie dzieciaki chcą marihuany

„Aż 48 proc. gimnazjalistów opowiada się za legalizacją marihuany - wynika z badań Mazowieckiego Centrum Profilaktyki Uzależnień. Latem 2010 r., gdy wykonano pierwsze takie badanie, było ich o 21 proc. mniej. Dzieci popierają coś, czego nie rozumieją, a ich odpowiedzi to efekt psychologicznego nasycenia informacyjnego. Palikot pokazał, że socjotechniką, nagłaśnianiem sprawy można kształtować wybory ludzi - komentuje prof. Mariusz Jędrzejko, socjolog z SGGW i dyrektor Mazowieckiego Centrum”- czytamy w „Rzeczpospolitej”. Według gazety najwięcej zwolenników legalizacji marihuany jest wśród młodych pochodzących z bogatych rodzin w dużych miastach - tam poziom akceptacji przekracza 80 proc. Przybyło też zwolenników depenalizacji, czyli niekarania za posiadanie małych ilości marihuany. Opowiada się za tym aż 51 proc. młodych ludzi (do 25 lat), czyli o 20 punktów proc. więcej niż w 2010 r.

Kto pali trawę w rządzie Tuska?

Kto pali trawę w rządzie Tuska?

Ostrą wymianę zdań między posłami PiS i przedstawicielami Ruchu Palikota opisała "Rzeczpospolita". Wszystko działo się w nocy, po wygłoszeniu przez Donalda Tuska sejmowego expose.

Palikot chce leczyć marihuaną

Palikot chce leczyć marihuaną

„W sprawie miękkich narkotyków powinni mieć prawo publicznego zabrania głosu ludzie chorzy na raka. Zdrowi nie rozumieją, co to znaczy, że ‘boli wszystko’ ani nie potrafią wyobrazić sobie tego metafizycznego lęku towarzyszącego tej chorobie. Jeśli jakieś zioło leczy, uśmierza ból i oswaja lęki to powinno się go używać w pewnych sytuacjach zamiast chemii, która zdziera włosy, upokarza i przybliża wyczerpanie organizmu, bo przecież nie zdrowie. Argument o możliwym uzależnieniu jest w tym przypadku śmieszny” - czytamy na blogu lewicowego polityka.

Terlikowski: Homomarihuana zamiast reform

Terlikowski: Homomarihuana zamiast reform

Furda kryzys, gdy się człowiek napali maryśki. Wtedy można spokojnie oddać się marzeniom o drugiej Irlandii, a nawet pierwszej Japonii. Wtedy niestraszne bezrobocie, nie jest problemem kredyt we frankach, i nawet nieprzejezdne drogi przestają przeszkadzać. Zawsze można przecież zostać u siebie i podróżować w marzeniach. Projekt, by „sadzić, palić i legalizować” marihuanę jest więc pierwszorzędnym projektem walki z kryzysem. Zamiast działań, trzeba ludziom stworzyć ich własny matrix.