Tag
Tag: Jezus Chrystus
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Jezus Chrystus.
"Jezusa wskrzesił Bóg, a my wszyscy jesteśmy tego świadkami"
Czytania mszalne na Poniedziałek Wielkanocny:
"Cóż zrobimy wobec tego, że ten człowiek czyni wiele znaków?"
Arcykapłani więc i faryzeusze zwołali Sanhedryn i rzekli: «Cóż zrobimy wobec tego, że ten człowiek czyni wiele znaków? Jeżeli Go tak pozostawimy, to wszyscy uwierzą w Niego, a przyjdą Rzymianie i zniszczą nasze miejsce święte i nasz naród».
Baranek Boży i Kościół Boży
"Efekty naszych zapędów zbawczych, w których po swojemu usuwamy grzech, są takie jakie są: eskalacja zła i pomnożenie grzechów. Nieszczęście, niepokój i śmierć."
"On był lampą, co płonie i świeci, wy zaś chcieliście radować się krótki czas jego światłem"
«Wysłaliście poselstwo do Jana, i on dał świadectwo prawdzie. Ja nie zważam na świadectwo człowieka, ale mówię to, abyście byli zbawieni. On był lampą, co płonie i świeci, wy zaś chcieliście radować się krótki czas jego światłem.
"Błogosławiony jest ten, kto nie zwątpi we Mnie"
«Idźcie i donieście Janowi to, co widzieliście i słyszeliście: niewidomi wzrok odzyskują, chromi chodzą, trędowaci zostają oczyszczeni i głusi słyszą; umarli zmartwychwstają, ubogim głosi się Ewangelię. A błogosławiony jest ten, kto nie zwątpi we Mnie».
"Eliasz już przyszedł, a nie poznali go i postąpili z nim tak, jak chcieli"
On odparł: «Eliasz istotnie przyjdzie i wszystko naprawi. Lecz powiadam wam: Eliasz już przyszedł, a nie poznali go i postąpili z nim tak, jak chcieli. Tak i Syn Człowieczy ma od nich cierpieć».
„W świecie przyszłym i w powstaniu z martwych, ani się żenić nie będą, ani za mąż wychodzić”
Jezus im odpowiedział: «Dzieci tego świata żenią się i za mąż wychodzą. Lecz ci, którzy uznani zostaną za godnych udziału w świecie przyszłym i w powstaniu z martwych, ani się żenić nie będą, ani za mąż wychodzić.
Kto będzie się starał zachować swoje życie, straci je; a kto je straci, zachowa je
Czytania mszalne na dzisiaj:
Bł. A.K. Emmerich: Piekło istnieje. Był w nim nawet Jezus
Oto, co o piekle oraz wizycie w nim Chrystusa napisała w dziele "Żywot i bolesna męka Pana Naszego Jezusa Chrystusa i Najświętszej Matki Jego Marji" niemiecka mistyczka Anna Katarzyna Emmerich.
"Błogosławieni jesteście, gdy wam urągają i prześladują was z mego powodu"
Czytania mszalne na dzień Wszystkich Świętych:
Jaka jest misja judaizmu po odrzuceniu Chrystusa jako Zbawiciela?
Żydzi jako Naród Wybrany zajmują szczególne miejsce w Boskiej ekonomii zbawienia. Ich misja - nawet po odrzuceniu przez judaizm Chrystusa jako Mesjasza - pozostaje w dalszym ciągu przedmiotem zainteresowań chrześcijan. W obecnym stuleciu po doświadczeniach holocaustu, po powstaniu państwa Izrael i po Soborze Watykańskim II zmienia się stosunek chrześcijan do swoich starszych braci w wierze. Postępuje dialog chrześcijańsko-judaistyczny, rozwija się „teologia po Oświęcimiu"...
"Każdy bowiem, kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się uniża, będzie wywyższony"
Czytania mszalne na dziś: