Ks. Kostrzewa: Najmilsze Maryi dusze to te, które modlą się za kapłanów i za dzieci
Ks. Kostrzewa: Najmilsze Maryi dusze to te, które modlą się za kapłanów i za dzieci
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem dzieci.
- W obronie matki wystąpiło kilkunastu sąsiadów, którzy podpisali petycję, gdzie zaprzeczyli jakoby matka zaniedbywała dzieci. Ich zdaniem dzieci lgnęły do matki oraz były zawsze zadbane. Twierdzili również, że dzieci Eweliny Szmidt miały zapewniane posiłki, a matka nieraz częstowała również ich dzieci. Zgromadzona w sprawie dokumentacja medyczna nie potwierdziła, żeby matka stosowała przemoc wobec małoletnich. Do sądu wpłynęła również przychylna dla kobiety opinia Stowarzyszenia i Fundacji Rzecznik Praw Rodziców. W sprawę zaangażowali się prawnicy Ordo Iuris - czytamy na portalu instytutu.
Kiedy miałam 29 i 30 lat 2 razy byłam dawcą komórek jajowych. Potrzebowałam pieniędzy ponieważ miałam sporo długów.
Mężczyzna i kobieta łączą się z sobą tak ściśle, że — wedle słów Księgi Rodzaju — stają się „jednym ciałem” (Rdz 2,24). Zarówno mężczyzną, jak i kobietą jest człowiek poprzez ciało. Równocześnie zaś te dwa somatycznie zróżnicowane podmioty uczestniczą na równi w zdolności życia „w prawdzie i miłości”. Zdolność ta, natury duchowej, odzwierciedla osobową konstytucję człowieka. Odzwierciedla ją wespół z ciałem. Przez to mężczyzna i kobieta są predysponowani do ukształtowania „komunii osób”. Kiedy łączą się z sobą w małżeństwie jako „jedno ciało”, to zjednoczenie obojga winno równocześnie stanowić jedność „w prawdzie i miłości”. Wtedy posiada ono dojrzałość właściwą ludzkim osobom — stworzonym na obraz i podobieństwo Boga.
Siedmiomiesięczna dziewczynka została znaleziona w prowadzonym przez siostry boromeuszki gliwickim Oknie Życia.
53-letnia Ukrainka Swietłana P., która uciekając przed wojną znalazła schronienie w Poznaniu została zatrzymana pod zarzutem znęcania się nad dziesięciorgiem dzieci, które zostały powierzone jej opiece w ramach rodzinnego domu dziecka.
Dlaczego spowiedź święta dzieci jest potrzebna i ważna? Ks. Sławomir Kostrzewa
Jak rozmawiać z dziećmi o aniołach? Pomaga nam w tym rozliczne piśmiennictwo Kościoła Katolickiego. Według jego nauki aniołowe to czyste duchy, nie posiadające ciała. Mogą przybierać ludzką postać i oznaczają się cechami, które znamy. Są niebiańsko piękni, mają rozum, czyli myślą, wiedzą i pamiętają. Mają wolną wolę, ale znacznie silniejszą od ludzkiej. Są ponadto obdarzeni mocą i władzą, niedostępną człowiekowi, będąc przecież najbliższymi współpracownikami Pana Boga.
Ks. Kostrzewa: Brak relacji rodziców z dziećmi drogą do ich upadków
W czwartek 8 grudnia 2022 r. unijna Rada ds. Zatrudnienia, Polityki Społecznej, Zdrowia i Ochrony Konsumentów będzie omawiać europejską strategię w dziedzinie opieki. Ministrowie głosować będą m.in. w sprawie zaleceń dotyczących opieki nad dziećmi, które stanowić mają rewizję kontrowersyjnych Celów barcelońskich z 2002 r.
- We współczesnej kulturze podkreślane jest znaczenie dla wolności, a jednocześnie paradoksalnie się tę wolność kwestionuje: „pogłębiona wrażliwość na godność osoby ludzkiej i na jej wyjątkowość, a także należny respekt dla decyzji sumienia stanowi niewątpliwie pozytywny dorobek współczesnej kultury”[5], jednakże w niektórych nurtach myśli współczesnej do tego stopnia podkreśla się znaczenie wolności, że czyni się z niej absolut, który ma być źródłem wolności. Co prawda żyjemy w epoce humanizmu i antropocentryzmu, to jednak często niewłaściwa wizja człowieka powoduje, iż nasze czasy są dla ludzi epoką wielkich rozterek na temat swojej tożsamości oraz deptania wartości[6]. Niewłaściwe rozumienie wolności absolutyzuje znaczenie jednostki ludzkiej, prowadzi do przekreślenia jej odniesienia do solidarności z drugimi, do pełnej akceptacji drugiego człowieka i służenia mu. W takiej sytuacji wolność staje się ostatecznie wolnością silniejszych wymierzoną przeciw słabszym. Owa wolność traci ko
Niech będzie uwielbiony Jezus, nasz Pan i Zbawiciel, który pozwolił nam przeżyć te miesiące w wierze świętej mimo rozmaitych prób i doświadczeń, które na nas spadały i wciąż spadają. Niech będzie uwielbiona Maryja, ulubiona w Tyńcu Pani, czczona w Cudownym Obrazie, podtrzymująca w nas nadzieję, że za łaską Bożą damy sobie radę ze wszystkimi trudnościami, jakie w najbliższym czasie mogą nas spotkać.
Państwowa Komisja ds. pedofilii zaprezentowała już drugi roczny raport z przebiegu prowadzonych przez nią prac. Komisja przebadała ponad 700 historii dzieci pokrzywdzonych przez pedofilów.
Od momentu rozpoczęcia rosyjskiej napaści zbrojnej Rosji na Ukrainę zginęło już 323 dzieci.