Tag

Tag: bruksela

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bruksela.

Juncker, fot. EPP, lic. CC BY SA 2.0 via Wikipedia, zdj. edyt.; Timmermans, fot. via youtube

Michał Orzechowski: Brukselski ,,eurorasizm'' czy brutalna walka o władzę

W ciekawym wywiadzie z europosłem Jakiem Saryuszem-Wolskim w tygodniku ‘Gazeta Polska’ (27.09.2017, str. 30) już w samym tytule wywiadu pada mocne określenie na tych z europejskich polityków, którzy zajmują się ostatnio ostrą krytyką naszego kraju ‘Eurorasiści atakują Polskę’. Europoseł Saryusz Wolski tak przedstawia osoby i motywy tego ataku: ‘Za tym nasileniem krytyki kryje się Frans Timmermans i jemu podobni, owładnięci poczuciem lewicowej krucjaty ideologicznej wobec Polski i przekonani o zachodnioeuropejskiej wyższości nad zacofaną Europą Środkową. Kiedyś to różnicowanie w wykonaniu socjalistyczno-komunistycznej koleżanki eurodeputowanej nazwałem eurorasizmem na posiedzeniu Prezydium Parlamentu Europejskiego, za co zostałem odsądzony od czci i wiary’, natomiast sam termin ‘eurorasizm’ polski europoseł tak opisuje: ‘To stare, historycznie zakorzenione przekonanie i zarazem uprzedzenie wobec „gorszej” części Europy, stanowiące podatny grunt do krucjat ideologicznych i dyskryminacji,

fot. EPP, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr

Unia skapitulowała. Relokacji nie będzie

We wtorek 26 IX wygasa decyzja z 2015 roku o przymusowej relokacji uchodźców do wszystkich krajów unijnych. Bruksela nie będzie już forsowała pomysłu ,,rozdawania'' 120 tysięcy migrantów rządom, które bynajmniej nie chcą ich przyjąć.

By Piotr Drabik (Flickr: Elżbieta Bieńkowska) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Bieńkowska- wzorzec odpowiedzialności... inaczej

Wyjazd Donalda Tuska, urzędującego premiera Polski do Brukseli na stanowisko „prezydenta Europy” stały wyraźnej w sprzeczności z jego wcześniejszymi deklaracjami o woli pozostania w Polsce. Gdzie –podobno- miał tak wiele do zrobienia.

fot. Corentin Bechade, lic. CC BY-SA 4.0 via Wikipedia

Czechy w obronie Polski: Nie popieramy sankcji Brukseli

- Nie popieramy na dzień dzisiejszy uruchomienia wobec Polski art. 7. w ramach procedury praworządności; spory na ten temat powinny być rozstrzygnięte poprzez kompromis osiągnięty na gruncie wewnątrzkrajowej dyskusji - powiedział w rozmowie z ,,Polską Agencją Prasową'' czeski minister, Alesz Chmelarz.

fot. youtube

Tomasz Sakiewicz: Cicho, bo przyślą nam z UE kolejną krucjatę

Każda epoka ma swoje szaleństwa. Niektóre bywają przerażająco krwawe, inne śmieszne, budzące co najwyżej politowanie. Nie wiem, jak zostanie zakwalifikowane to, co obecnie wyrabia Unia Europejska. Myślę, że są tu historyczne analogie. Kiedy słyszę, jak chcą nas uczyć tolerancji i praworządności, przypominają mi się sceny z „Krzyżaków”, kiedy to jeden z europejskich gości zakonu chciał szukać w Polsce Saracenów. Ogłupienie pomieszane z ideologiczną zaciekłością i chęcią złupienia słabszego daje takie efekty.

fot. youtube, telewizja republika

Bruksela nie toleruje rządów narodowych i katolickich

,,Opozycja i część mediów kibicują kadm działaniom podjętym przeciwko Polsce. Bez ich działań nie byłoby tych wszystkich debat i ataków na Polskę. Niecierpliwie czekają na sankcje i pracują nad tym, by zostały wprowadzone'' - powiedział profesor Zdzisław Krasnodębski w rozmowie z ,,Gazetą Polską Codziennie''.

Fot. Youtube

Krasnodębski odpowiada na atak Timmermansa

Wiceszef Komisji Europejskiej Frans Timmermans skrytykował planowaną przez Prawo i Sprawiedliwość reformę systemu sądownictwa i zapowiedział możliwość zastosowania sankcji wobec Polski. Jego wypowiedź wywołała lawinę komentarzy.