Tag

Tag: antychryst

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem antychryst.

zdj. domena publiczna, Wikimedia Commons

Wiara

Jak rozpoznać antychrysta? Odpowiada abp Sheen

Antychryst nie będzie nazywany antychrystem, gdyż nie miałby wówczas żadnych zwolenników. Nie będzie nosić czerwonych rajtuz, nie będzie zionąć siarką, nie będzie też dzierżyć wideł ani wymachiwać zakończonym strzałką ogonem niczym Mefistofeles w "Fauście". Ta maskarada pomogła szatanowi przekonać ludzi o swoim nieistnieniu. Gdy nikt go nie uznaje, tym większą ma on moc. Bóg określił samego siebie mianem "Ja, który jestem"; szatan definiuje siebie jako "ja, którego nie ma".

Fot. screenshot - YouTube (Archidiecezja Warszawska)

Wiara

Kim jest antychryst? Odpowiada ks. Robert Skrzypczak

[...] Co mamy myśleć o tej postaci? Na czym polega jej perfidnie niebezpieczny charakter? Gdyby to był jawny przeciwnik Boga czy Kościoła, jak ideologiczny ateizm czy imperialny komunizm, wszystko byłoby jasne. Ale chodzi o postać zawiłą i trudno rozpoznawalną. Nieraz świadomie stylizowaną na wyszminkowanego gościa z operetki. Tymczasem jest odwrotnie. Jezus zapowiadał: „wielu przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić: To ja jestem Mesjaszem. I wielu w błąd wprowadzą” (Mt 24,5). Zwodziciel będzie zatem starał się przebrać w szaty „Jezusa dobrotliwego”, „Mesjasza tolerancji”, „Mistrza uśmiechu”, by przejąć Jego uczniów. Tak jak słynny Szymon Mag z Dziejów Apostolskich (8,9-24), który chciał posiąść władzę Apostołów, „małpując” Szymona Piotra, by w odpowiednim momencie móc go wyeliminować z gry. Nawet podszył się pod to samo imię. Ale parodia Maga się nie powiodła dzięki rozróżnianiu i odwadze, jakie miał w sobie pierwszy papież Kościoła. Poszukując tego rozróżnienia oraz w celu stworzeni

fot. printscreen kadr z filmu Władca Pierścieni: Powrót Króla/ptm.org

Wiara

Czy Tolkien jest prorokiem czasów ostatecznych? Jak opisał nadejście Antychrysta?

Sam Tolkien stwierdził, iż myślał o krasnoludach trochę jak o Żydach. Córa Moria została odebrana krasnolu­dom i stała się siedliskiem złych sił, tymczasem w cza­sach ostatecznych, gdy pojawi się Antychryst, jedną ze spraw, których ma on dokonać, będzie odbudowanie starej świątyni Salomona na Morii, aby mógł w niej za­siąść i dowodzić, że jest bogiem.

Antychryst zdemaskowany

Czasy końca

Antychryst zdemaskowany

Jeśli Chrystus jest Bogiem i człowiekiem, jak głosi dogmat chalcedoński, to Antychryst jest nie kim innym, jak zaprzeczeniem tego związku. Jeśli na soborze w Chalcedonie ogłoszono, że dwie natury są w Chrystusie w mistyczny sposób złączone, bez rozdzielenia i bez pomieszania, to Antychryst będzie radykalnym rozdzieleniem tych natur, będzie człowiekiem w jego stanie naturalnym, oddzielonym od Boga.

Fot. screenshot - YouTube (Salve TV)

Kościół

Ks. prof. Skrzypczak: Antychryst skutecznie działa w Polsce

Od pewnego czasu obserwujemy w Polsce postępującą laicyzację. W ocenie ks. prof. Roberta Skrzypczaka, nie są to jedynie naturalne procesy wystygania wiary. Goszcząc w „Rozmowach niedokończonych” na antenie Telewizji Trwam teolog podkreślał wpływ sił finansowych, kulturowych i estetycznych, które skutecznie działają w Polsce.

Fot. screenshot - YouTube (Telewizja Republika)

Tylko u nas

TYLKO U NAS! Paweł Lisicki: Dzień Islamu jest inicjatywą absolutnie absurdalną i szkodliwą

„To forma krzewienia relatywizmu i indyferentyzmu religijnego. To nic innego, jak mówienie ludziom, w tym przypadku katolikom, że tak naprawdę nieważne jest, w jakiego Boga się wierzy. Nieważne jaka jest nasza wiara. To, czy Bóg jest Trójcą, czy nie jest Trójcą, czy Chrystus jest Synem Bożym, czy nie, to wszystko jest obojętne. Tak naprawdę ważne, żeby wierzyć w jakiegoś bliżej nieokreślonego Boga, czynić bliżej nieokreślone dobro, a wszyscy jakoś zostaną zbawieni” – mówi o zbliżającym się Dniu Islamu red. Paweł Lisicki.

Fot. Wikipedia (domena publiczna)

Czasy końca

Abp Fulton Sheen: Antychryst nadchodzi, ale jak go rozpoznać?

Sukces Antychrysta zależy od tego, jak bardzo uda mu się zakamuflować prawdę o tym, kim jest. Antychryst nie objawi się jako Antychryst, ale będzie przedstawiał się jako niosący dobro i prawdę. O tym, w jaki sposób go rozpoznać, w jednej ze swoich słynnych audycji radiowych mówił abp Fulton Sheen.

zdj. domena publiczna, Wikimedia Commons

Czasy końca

Jak rozpoznać antychrysta? Odpowiada abp Sheen

Antychryst nie będzie nazywany antychrystem, gdyż nie miałby wówczas żadnych zwolenników. Nie będzie nosić czerwonych rajtuz, nie będzie zionąć siarką, nie będzie też dzierżyć wideł ani wymachiwać zakończonym strzałką ogonem niczym Mefistofeles w "Fauście". Ta maskarada pomogła szatanowi przekonać ludzi o swoim nieistnieniu. Gdy nikt go nie uznaje, tym większą ma on moc. Bóg określił samego siebie mianem "Ja, który jestem"; szatan definiuje siebie jako "ja, którego nie ma".

Fot. qfamilly via Flickr, CC BY 2.0

Kościół

Bodakowski: Czy Matka Boża w La Salette i Fatimie zapowiedziała kryzys Kościoła i nadejście antychrysta?

W ostatnim czasie wiele wydawnictw adresujących swoją ofertę do katolików opublikowało książki o obecnym kryzysie w Kościele i nadejściu Antychrysta. Jedną z takich publikacji jest książka (poprzedzona wstępem bp Athanasiusa Schneidera i Pawła Lisickiego, wydana nakładem wydawnictwa AA) praca autorstwa amerykańskiego katolickiego konserwatywnego publicysty Taylora Marshalla „Infiltracja. Spisek, który ma zniszczyć Kościół od środka!”, który opisał, między innymi, jak Matka Boska w La Salette i Fatimie zapowiedziała kryzys Kościoła i nadejście antychrysta.