Tag

Tag: antychryst

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem antychryst.

Fot. via Wikimedia Commons, domena publiczna, Luca Signorelli

Wiara

Abp Fulton J. Sheen: Jak rozpoznać antychrysta?

Antychryst nie będzie nazywany antychrystem, gdyż nie miałby wówczas żadnych zwolenników. Nie będzie nosić czerwonych rajtuz, nie będzie zionąć siarką, nie będzie też dzierżyć wideł ani wymachiwać zakończonym strzałką ogonem niczym Mefistofeles w „Fauście”. Ta maskarada pomogła szatanowi przekonać ludzi o swoim nieistnieniu. Gdy nikt go nie uznaje, tym większą ma on moc. Bóg określił samego siebie mianem „Ja, który jestem”; szatan definiuje siebie jako „ja, którego nie ma”.

Fot. via Wikipedia.org, domena publiczna

Wiara

Oto, kim będzie współczesny antychryst!

- Kamuflaż zła może przybierać różne formy. Przypuśćmy, że jakiś ateista, będzie przekonywał do swoich racji: to nie jest złe, to jest bardzo ładne, sympatyczne, doskonale funkcjonuje… Wy mówicie, że to jest zło, a ta głupia cała wasza wiara, to omamienie i opium dla ludu – jak mawiali komuniści. To co ja wam proponuję, to dobrobyt: każdy może zostawić swoją żonę, zlikwidować dzieci, jeżeli ma ich za dużo. Wszystko co wam służy, jest dobre. Propozycja i przyjęcie takiego dobrobytu spowoduje, że zapanuje na świecie chaos, bo dobro będzie zwalczać „dobro”. Myślę, że taka będzie właśnie propozycja antychrysta, który będzie przekonywał nas, że zło nie musi brzydko wyglądać i nie musi być odrażające - powiedział w wywiadzie na łamach książki "Uwierzcie w koniec świata! Współczesne proroctwo o powtórnym przyjściu Chrystusa" śp. o. Joachimem Badeni OP.

fragment fresku Luki Signorelliego „Kłamstwa Antychrysta” via: Wikipedia (domena publiczna)

Wiara

Czasy Antychrysta – proroctwo św. Nila już się wypełnia

Ludzie po 1900 roku, w połowie XX stulecia, zmienią się nie do poznania. Kiedy nadejdzie czas nadejścia Antychrysta, cielesne namiętności zaćmią umysły ludzi, hańba i bezprawie będzie rosnąć w siłę. Wtedy to świat będzie się zmieniać nie do poznania. Wygląd ludzi się zmieni tak, że nie można będzie odróżnić mężczyzn od kobiet, z powodu bezwstydności w ubiorze i uczesaniu. Ludzie ci będą okrutni i podobni do dzikich zwierząt z powodu pokus Antychrysta.

Fot. screenshot - YouTube  (Wydawnictwo Esprit)

Kościół

Ks. Robert Skrzypczak: Oto twarz Antychrysta! Nie daj się zwieść!

Kim jest antychryst? Czy potrafimy odczytać znaki czasów zwiastujące jego przybycie? A może jest on już wśród nas? Ksiądz Robert Skrzypczak, w najnowszej książce „Między Chrystusem a Antychrystem”, dogłębnie analizuje liczne teksty mistyków i świętych Kościoła, proroków i anty-proroków, i zarysowuje przed nami wyjątkowy portret „uśmiechniętego truciciela”, który zrobi wszystko, by odciągnąć ludzi od Boga.

Fot. kremlinrucc40

Prof. Bańka: Antychryst już przyszedł

„Rosja ma wszystkie znamiona państwa Antychrysta” – pisał w 1982 roku ks. Franciszek Blachnicki. Jego słowa przytacza na łamach „Gościa Niedzielnego” prof. Aleksander Bańka zastanawiając się, czy w kontekście wojny na Ukrainie są one dziś wciąż aktualne.

fragment fresku Luki Signorelliego „Kłamstwa Antychrysta” via: Wikipedia (domena publiczna)

Wiara

Antychryst... zdemaskowany

Pytanie o Antychrysta jest dzisiaj prawdopodobnie najczęściej ignorowanym problemem teologicznym. Zagadnienie to wydaje się odstraszać współczesnych teologów.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

O propagandzie pseudo-Chrystusa

Analizując globalny system antychrystusowy, dobrze by było odwołać się do myśli kardynała Wojtyły, którą ten zawarł w rekolekcjach z 1976 roku, wygłoszonych obecności Pawła VI i jego współpracowników[191]. Czwarta konferencja dotyczy tego, co przyszły papież nazywa „drogami negacji” i odsyła nas do pierwszych rozdziałów Księgi Rodzaju, w których „szatan, zły duch, pojawia się [...] jako rzeczywistość «gotowa», już istniejąca i już działająca”. W słowach pradawnego węża

zdj. domena publiczna, Wikimedia Commons

Wiara

Jak rozpoznać antychrysta? Odpowiada abp Sheen

Antychryst nie będzie nazywany antychrystem, gdyż nie miałby wówczas żadnych zwolenników. Nie będzie nosić czerwonych rajtuz, nie będzie zionąć siarką, nie będzie też dzierżyć wideł ani wymachiwać zakończonym strzałką ogonem niczym Mefistofeles w "Fauście". Ta maskarada pomogła szatanowi przekonać ludzi o swoim nieistnieniu. Gdy nikt go nie uznaje, tym większą ma on moc. Bóg określił samego siebie mianem "Ja, który jestem"; szatan definiuje siebie jako "ja, którego nie ma".