Ocet czterech złodziei ( franc. vinaigre des quatre voleurs) inaczej zwany marsylskim to mieszanka ziół, przypraw korzennych zmacerowana w occie mająca wiele zastosowań nie tylko leczniczych.

Z powstaniem nazwy wiąże się legenda.

Kiedy epidemia dżumy, dziesiątkowała Europę, ludzie masowo uciekali z miast w obawie przed śmiercią.  Jednak zdarzali się śmiałkowie, którzy korzystając z paniki i nie zważając na ryzyko okradali zwłoki i domy chorych. Pewnego dnia w Marsylii  straż miejska przyłapała czterech rabusi na gorącym uczynku i postawiła przed obliczem sądu. Groziła im kara śmierci, ale wiedzeni ciekawością sędziowie postawili im ultimatum:  albo śmierć albo zdradzą  w jaki sposób się zabezpieczają przed zarazą.  Okazało się, że używali właśnie tego specyfiku, który chronił ich przed zarażeniem.

Czytaj dalej na: http://sekrety-zdrowia.org