28.09.16, 12:00fot. Łucja, doradcasmaku.pl

Nigdy takich nie jadłam - kiszone zielone pomidory

Kiszone zielone pomidory. Takie, jak przyrządza je moja mama. Są doskonałym dodatkiem do mięs, na samo, lub przygotowane w formie sałatki. Zapraszam :)
 
Składniki:
  • 3 kg drobnych pomidorów zielonych
  • koper
  • czosnek - obrany
  • korzeń chrzanu - obrany i pokrojony na kilkucentymetrowe kawałki
  • wrzątek
  • sól
 
Pomidory umyć.
W każdym słoiku ułożyć po 3 ząbki czosnku, po gałązce kopru i kawałku chrzanu, włożyć pomidory i przykryć je gałązką kopru. Zalać gorącą, osoloną wodą w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody. Słoiki zamknąć. 
Smacznego :) 
 
Sałatka do obiadu:

Kilka kiszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, mała cebulka, łyżka majonezu, sól i pieprz. Pomidory pokroić, czosnek i cebulkę drobno posiekać, składniki połączyć, dodać majonez, sól i pieprz do smaku.