Kiszone zielone pomidory. Takie, jak przyrządza je moja mama. Są doskonałym dodatkiem do mięs, na samo, lub przygotowane w formie sałatki. Zapraszam :)
Składniki:
- 3 kg drobnych pomidorów zielonych
- koper
- czosnek - obrany
- korzeń chrzanu - obrany i pokrojony na kilkucentymetrowe kawałki
- wrzątek
- sól
Pomidory umyć.
W każdym słoiku ułożyć po 3 ząbki czosnku, po gałązce kopru i kawałku chrzanu, włożyć pomidory i przykryć je gałązką kopru. Zalać gorącą, osoloną wodą w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody. Słoiki zamknąć.
Smacznego :)
W każdym słoiku ułożyć po 3 ząbki czosnku, po gałązce kopru i kawałku chrzanu, włożyć pomidory i przykryć je gałązką kopru. Zalać gorącą, osoloną wodą w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody. Słoiki zamknąć.
Smacznego :)
Sałatka do obiadu:
Kilka kiszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, mała cebulka, łyżka majonezu, sól i pieprz. Pomidory pokroić, czosnek i cebulkę drobno posiekać, składniki połączyć, dodać majonez, sól i pieprz do smaku.