O tej porze roku nie ma nic lepszego, niż zupa dyniowa! Polecamy przepis na jej orientalną wersję.

Orientalna zupa dyniowa

Składniki:

  1.     4 marchewki
  2.     2 pietruszki
  3.     1/2 selera
  4.     1 por
  5.     kawałek kory cynamonowej
  6.     2 papryczki chili
  7.     8 liści kaffir, posiekanych
  8.     1 łyżeczka ziaren kolendry
  9.     1 łyżeczka ziaren pieprzu
  10.     1,5 kg dyni, obranej i pokrojonej w kawałki
  11.     3 łyżki sosu rybnego/sojowego
  12.     uprażone ziarna (sezam biały i czarny, dynia, słonecznik i inne) do posypania


Sposób przygotowania:

  1.     Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy drobno.
  2.     Dodajemy pora pokrojonego na kilka części.
  3.     Zalewamy zimną wodą (2,5 litra) i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin.
  4.     Przyprawy prażymy na patelni.
  5.     Przekładamy do bawełnianego woreczka, lub metalowej siatki i umieszczamy na  godzinę w gotującym się bulionie.
  6.     Po tym czasie odcedzamy warzywa, do bulionu przekładamy dynię i gotujemy razem z przyprawami godzinę.
  7.     Pozbywamy się przypraw, zupę miksujemy na krem.
  8.     Doprawiamy sosem rybnym/sojowym i podajemy posypane uprażonymi ziarnami.


Smacznego!!!

Przepis pochodzi z bloga: slodko-kwasna.pl