Obiad w upalny dzień, kiedy temperatura sięga 32˚C to wyzwanie . Tylko chłodnik, nic innego. Dziś polecamy szczególnie:

Chłodnik z buraków i kurczaka

Składniki:

  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

  • kurczak pieczony30 dkg

  • buraki50 dkg

  • śmietana1 szklanka

  • jajka ugotowane na twardo2 szt

  • koperek

  • natka pietruszki

  • cukier1 szczypta

Przygotowanie:

Opłucz i obierz buraki. Zawiń w folię aluminiową i upiecz. Buraki po wystudzeniu zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Wlej śmietanę do kwasu chlebowego i utrzep trzepaczką. Jajka pokrój w kawałki, mięso w paski. Do kwasu chlebowego ze śmietaną dodaj buraki, pokrajane w kawałki jaja oraz mięso. Chłodnik dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr oraz cukrem. Podawaj z koperkiem i natką pietruszki.

+++

Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

Składniki:

  • 2 średniej wielkości młode cukinie
  • niecały litr bulionu drobiowego
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 150 g serka śmietankowego
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: grzanki czosnkowe
  • opcjonalnie: świeża mięta

Przygotowanie:

Poddusić cebulę na maśle. Cukinię umyć - nie obierać. Pokroić i włożyć do garnka z bulionem. Gotować 10 minut. Dodać podduszoną cebulę i wszystko miksować, później ostudzić. Dodać 150 g serka śmietankowego, i ponownie na mniejszych obrotach wszystko miksować. Doparwić solą i pieprzem, odstawić i schłodzić w lodówce.

Można doprawić miętą i smacznego!