Jak oprawić karpia i pozbawić go ości? Planujesz przygotowanie wigilijnych potraw z karpia? Naucz się poprawnie usuwać ości z ryby, aby twoi goście nie musieli robić tego na talerzu. Mówimy, jak krok po kroku pozbawić karpia ości

Instrukcja usuwania ości z karpia

  1. Przygotuj stalowy, dobrze naostrzony nóż.

  2. Połóż karpia na suchej desce przykrytej ścierką. Ryba powinna leżeć grzbietem do ciebie.

  3. Powoli natnij karpia w miejscu łuku skrzelowego na głębokość kręgosłupa.

  4. Nóż przesuwaj powoli w stronę ogona, ciągle na tej samej głębokości.

  5. Tym sposobem oddziela się mięso karpia od kręgosłupa.

  6. Przełóż karpia na drugą stronę, aby jego łeb był zwrócony odwrotnie, ale nadal grzbietem do ciebie.

  7. Powtórz cięcie na pozostałej częśći karpia.

  8. Otrzymane filety oddziel od resztek krwi i ewentualnych grubych ości.

  9. Filety z karpia połóż na desce mięsem do góry. Skóra ma przylegać do deski.

  10. Szerokim nożem natnij karpia w pionowe paski o milimetrowej głębokości, nie dotykając skóry ryby.

  11. Sokiem ze świeżej cytryny natrzyj karpia i włóż rybę do lodówki na noc. Cytryna zmiękczy małe ości, których nie da się usunąć ręcznie.

Ości i kręgosłup karpia są bardzo twarde. Ruchy nożem powinny być zdecydowane, ale powolne. Dzięki temu unikniemy skaleczenia. Deska musi być umieszczona na twardym i stabilnym blacie. Dobrze naostrzony nóż ułatwi pracę.


za: www.mowimyjak.pl