Tag

Tag: wstawiennictwo

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wstawiennictwo.

Niesamowite cuda za wstawiennictwem św. Antoniego. Dzieją się nawet w ... Polsce!

Kościół

Niesamowite cuda za wstawiennictwem św. Antoniego. Dzieją się nawet w ... Polsce!

Św. Antoniemu towarzyszyła łaska Boża, która sprawiała, że jego nauki przynosiły obfity plon. Pod wpływem jego słów ludzie nawracali się, dochodziło do pojednań, lały się łzy przebaczenia. Złodzieje zwracali zagrabione mienie, lichwiarze darowali długi, a wrogowie wybaczali sobie wzajemnie krzywdy. Na czym polegała siła jego słów? Rozpalał ludzkie serca miłością do Chrystusa. Umiał być łagodny dla zagubionych grzeszników, tak jak dobry ojciec dla niesfornych dzieci. Potrafił jednak być surowy i nieugięty, gdy chodziło o herezję. Mówił inaczej niż wszyscy, nikogo nie wyśmiewał, współczuł biednym, a tych, co mają więcej, zachęcał do dzielenia się z ubogimi... Chwalił dobroć Boga i dobroć ludzkich czynów. Do naszych czasów przetrwały napisane w XIII wieku żywoty Świętego. Znajdujemy w nich opisy licznych cudów zdziałanych za przyczyną św. Antoniego.

Maryjo, Królowo Polski JESTEM PRZY TOBIE PAMIĘTAM!

Kościół

Maryjo, Królowo Polski JESTEM PRZY TOBIE PAMIĘTAM!

JASNOGÓRSKI APEL – JEGO POCZĄTKI, ROZWÓJ I RYCERSKI CHARAKTER Apel jako wieczorne spotkania modlitewne z Maryją Królową Polski Apel jasnogórski jest wieczorną modlitwą kierowaną do Maryi, Królowej Polski i Matki Kościoła w intencji Ojczyzny i Kościoła. Można go przeżywać indywidualnie, w rodzinie lub w większej wspólnocie. Odprawiany jest także w niektórych sanktuariach maryjnych i innych świątyniach, szczególnie w niektóre uroczystości i święta maryjne, zwłaszcza na zakończenie nabożeństw wieczornych. Apel jasnogórski sprawowany jest szczególnie uroczyście – jako odrębne nabożeństwo maryjne – na Jasnej Górze codziennie o godzinie 21.00/1/. Takie nabożeństwo maryjne sprawowane jest również o godzinie 21.00 w niektórych sanktuariach maryjnych i kościołach w dni szczególnie poświęcone czci Bogarodzicy Dziewicy Maryi. Codziennie wieczorem w godzinie apelu jasnogórskiego o 21.00 rozlegają się majestatyczne dźwięki dzwonów, a pielgrzymi i mieszkańcy Częstochowy gromadzą się licznie w kaplic

Oto kto naprawdę uratował prezydenta Andrzeja Dudę z wypadku samochodowego!

Oto kto naprawdę uratował prezydenta Andrzeja Dudę z wypadku samochodowego!

4 marca 2016: groźny – choć na szczęście nie w skutkach – incydent samochodu Prezydenta Polski. W kalendarzu liturgicznym przypada tego dnia wspomnienie św. Kazimierza Królewicza (1458 -1484), syna Kazimierza Jagiellończyka i Elżbiety Rakuszanki, księżniczki habsburskiej. Kto dziś pamięta, że św. Kazimierz jest jednym z historycznych patronów Polski i szczególnym orędownikiem tych, którzy poświęcają się służbie publicznej? - pisze Ewa Polak-Pałkiewicz.

Św. Andrzeju Apostole, módl się za nami!

Kościół

Św. Andrzeju Apostole, módl się za nami!

Kyrie eleison, Chryste eleison, Kyrie eleisonChryste usłysz nas, Chryste wysłuchaj nas.Ojcze z nieba Boże, zmiłuj się nad nami.Synu, Odkupicielu świata Boże, zmiłuj się nad nami.Duchu Święty, Boże , zmiłuj się nad nami.Święta Trójco, Jedyny Boże, zmiłuj się nad nami.Święta Maryjo, módl się za nami.Święta Boża Rodzicielko,Święta Panno nad pannami,Święta Maryjo, Królowo Apostołów,Święty Andrzeju, chwalebny Apostole,Święty Andrzeju, pierwszy powołany,Święty Andrzeju, bracie św. Piotra,Święty Andrzeju, gorliwy wyznawco,Święty Andrzeju, prawdziwy przyjacielu Chrystusa,Święty Andrzeju, wierny sługo Boży,Święty Andrzeju, na opowiadanie Ewangelii powołany,Święty Andrzeju, pierwszy z apostołów, którzy spotkali Jezusa,Święty Andrzeju, pierwszy człowieku, który uwierzył w Jezusa jako Mesjasza i tę wiarę zwiastował innym,Święty Andrzeju, któryś przyprowadził brata do Jezusa,Święty Andrzeju, który przywiodłeś brata do Mistrza, bo rozpoznałeś w Nim życie,Święty Andrzeju, któryś ogłosił Piotrowi rado

Cudowna Figurka św. Michała Archanioła, która ma moc uzdrowienia z chorób

Kościół

CUD! Za wstawiennictwem św. Michała Archanioła możesz być uzdrowiony!

O tym, że wstawiennictwo św. Michała Archanioła także dzisiaj uzdrawia i uwalnia, przekonali się wierni u franciszkanów w Głogówku, którzy w dniach 14-15 maja 2014 r. gościli figurę św. Michała Archanioła z sanktuarium w Monte Sant'Angelo we Włoszech. Oto świadectwo Katarzyny, która w tamtych pamiętnych dniach doznała uzdrowienia z przewlekłej choroby.

Święci w Niebie (fot. Wikimedia Commons)

Kościół

Jacek Salij OP: Obrażalibyśmy świętych, próbując oddawać im cześć boską

Kanonizacja Jana Pawła II zwiększyła zainteresowanie kultem świętych w Kościele, ożywiła również niektóre stare pytania: Jak się ma kult świętych do monoteizmu, czy nie stanowi jakiegoś zagrożenia dla wiary w Boga prawdziwego, w Trójcy Świętej jedynego? Czyżby wstawiennictwo Matki Najświętszej i świętych coś dodawało do zbawczej mocy Chrystusa Pana?

fot. Anna Stańczak

Kościół

Świadectwo Pawła: „Jego słowa: „Nie lękajcie się” stały się moim życiowym mottem”

Następnie, mieszkając przez kolejne pięć lat na Krecie, mogłem w parafii franciszkańskiej korzystać z książek, które napisał Jan Paweł II, kiedy jeszcze był biskupem. Był człowiekiem, który z małej miejscowości Wadowice trafił na Watykan – ta ufność, która go tam zawiodła, bardzo mi imponowała i poniekąd odnajdywałem w Nim samego siebie. To sprawiło, że kiedy wróciłem do Polski w wieku dwudziestu lat, przewartościowałem swoje życie m.in. podpisując krucjatę wyzwolenia człowieka. Od tamtego czasu Chrystus stał się dla mnie fundamentem, na którym budowałem swoje życie. Rozpocząłem pracę i założyłem własną firmę pomimo tego, że całe środowisko mówiło mi, że się nie uda, ja jednak całkowicie zdałem się na Pana Boga. Szedłem pod prąd, ufając Panu Bogu i wszystko zaczęło się jakoś rozwijać, aż do tego stopnia, że zostałem dyrektorem handlowym w jednej ze znaczących firm.

św. Jan Paweł II (fot.Anna Stańczak)

Kościół

Świadectwo Pauliny: "Był moim ambasadorem w niebie”

Miesiąc przed ślubem okazało się, że jestem chora. Lekarze wykryli u mnie torbiel na jajniku i zadecydowali, że muszę mieć go całkowicie usuniętego. Dla mnie to była szokująca informacja, ponieważ zawsze marzyłam o licznej rodzinie, a tutaj z dnia na dzień, dodatkowo w takim momencie, dowiedziałam się, że mogę być całkowicie pozbawiona radości płynącej z macierzyństwa. Po ślubie zaczęliśmy wizyty u różnych lekarzy, ale pomimo starań nadal nie zachodziłam w ciążę. Niestety ginekolodzy patrzyli na problem bardzo powierzchownie i jeden z nich radził In vitro, nie próbując leczyć przyczyn niepłodności.

Papież Paweł VI (fot.Wikipedia)

Kościół

Cud Pawła VI uznany przez teologów. Będzie beatyfikacja?

W ten sposób rychła beatyfikacja Pawła VI stała się możliwa. Na początku tego tygodnia doradcy Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych jednogłośnie uznali, że uzdrowienie było cudowne. Już wcześniej doradzające Kongregacji grono lekarskie stwierdziło, że nie da się go wytłumaczyć w sposób naukowy.