Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. via Pixabay.com

Dręczą Cię pokusy cielesne? Oto, jak je pokonać!

Panie, Boże, zmiłuj się nade mną, Twoim sługą, który z powodu nadmiaru pokus stał się jakby wyrzuconym naczyniem. Wyrwij mnie z rąk moich nieprzyjaciół. Przybądź i odszukaj mnie zagubionego (zagubioną), uczyń na nowo swoją własnością i nigdy mnie nie opuszczaj. Obym we wszystkim mógł podobać się Tobie, skoro swą potężną mocą mnie odkupiłeś. Przez Chrystusa, Pana naszego. Amen.

Fot. GFreihalter via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Kościół

Święta Matylda, patronka fałszywie oskarżonych

Matylda von Ringelheim (Matylda Westfalska) urodziła się w 895 r. w Westfalii. Była córką księcia saskiego Teodoryka (Dietricha) i Reinhildy - pochodzącej z duńskiego rodu królewskiego. Matylda kształciła się i młode lata spędziła w klasztorze benedyktynek w Herford pod okiem babki ze strony ojca, także Matyldy - ksieni klasztoru. Lata tu spędzone będzie zawsze zaliczać do najpiękniejszych w życiu. Tu także zasmakowała w modlitwie i w służbie Bożej.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Kto słucha słowa mego i wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne

"Albowiem jak Ojciec wskrzesza umarłych i ożywia, tak również i Syn ożywia tych, których chce. Ojciec bowiem nie sądzi nikogo, lecz cały sąd przekazał Synowi, aby wszyscy oddawali cześć Synowi, tak jak oddają cześć Ojcu. Kto nie oddaje czci Synowi, nie oddaje czci Ojcu, który Go posłał. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto słucha słowa mego i wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne i nie idzie pod sąd, lecz ze śmierci przeszedł do życia"

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Mówił, że gdyby nie był Włochem, chciałby być Polakiem. Św. Alojzy Orione

Alojzy urodził się 23 czerwca 1872 r. jako syn kamieniarza w Pontecurone, w pobliżu Tortony (Włochy). Był najmłodszym z czterech braci. Imię Alojzy otrzymał na chrzcie dla upamiętnienia przedwcześnie zmarłego brata. Matka chciała chłopcu dać w św. Alojzym najpiękniejszy wzór do naśladowania. Orione otrzymał jeszcze jedno imię, Jan, gdyż właśnie 24 czerwca odbył się jego chrzest. W wieku 6 lat Alojzy rozpoczął naukę w szkole prywatnej w stopniu podstawowym. W wolnych godzinach pomagał w domu. W trzynastym roku życia zgłosił się do franciszkanów. Pozostał tam jednak niecały rok - musiał wracać do domu, gdyż rozchorował się na zapalenie płuc. Po powrocie do zdrowia pomagał ojcu w brukowaniu ulic i dróg.

Fot. Screenshot - YouTube (Chrystusowcy.us)

Kościół

S. E.Kaczmarek o ograniczeniu lekcji religii: to pozbawienie dzieci nauki hierarchii wartości

„W ograniczeniu lekcji religii najważniejsza nie jest utrata etatów, a pozbawienie dzieci nauczania hierarchii wartości” - mówi w rozmowie z Radiem Watykańskim siostra Ewa Kaczmarek MChr, przewodnicząca Konferencji Wyższych Przełożonych Żeńskich Zgromadzeń Zakonnych. Wcześniej w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski wzięła udział w spotkaniu Komisji Mieszanej. Siostra podkreśla wagę katechezy, odnosi się też do kryzysu powołań oraz wskazuje, dlaczego droga życia konsekrowanego jest piękna.

Fot. Screenshot - YouTube (UAE Ambition)

Wiara

Fizyk kwantowy mówi wprost: Bóg stworzył świat!

"Żyjemy w świecie stworzonym podług zasad przez niewyobrażalną inteligencję" - stwierdza dr Michio Kaku. Jak dodaje, "Bóg może być matematykiem". "Jak sądzimy, umysł Boga to kosmiczna muzyka strun wybrzmiewająca przez złożoną z 11 wymiarów nadprzestrzeń" - stwierdza z kolei w jednym ze swoich filmów naukowiec.

Fot. via Wikipedia.org, domena publiczna

«Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę»

- Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił. Jesteśmy bowiem Jego dziełem, stworzeni w Chrystusie Jezusie do dobrych czynów, które Bóg z góry przygotował, abyśmy je pełnili. (Ef 2, 8-10)

Fot. Screenshot - YouTube

Wiara

Papież do spowiedników: wasza posługa jest piękna i niezwykle ważna

Franciszek spotkał się z uczestnikami 35. kursu dla spowiedników i seminarzystów organizowanego przez Penitencjarię Apostolską. Zdecydował się powiedzieć kilka spontanicznych słów, a swe przemówienie przekazał zebranym. W tekście podkreślał, że posługa w konfesjonale jest piękna i niezwykle ważna, ponieważ polega na pomaganiu wielu osobom w doświadczeniu słodyczy Bożej miłości.